logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rownolegle podłączenie drugiej słuchawki domofonu MIWI 1320/620

good_day 02 Lut 2019 09:16 3198 7
  • #1 17748728
    good_day
    Poziom 5  
    Witam,
    Chciałbym podłączyć drugą słuchawkę do instniejącego unifonu MIWI 1320/620. Czy można zastosować zakup takiej samej słuchawki i połączenie rownolegle ? Czy może jakieś inne rozwiązanie? Na co zwrócić uwagę i ew. połączeniu równoległym? Jak i w którym miejscu byście wykonali takie zrownoleglenie?

Rownolegle podłączenie drugiej słuchawki domofonu MIWI 1320/620 Rownolegle podłączenie drugiej słuchawki domofonu MIWI 1320/620
  • #3 17748879
    good_day
    Poziom 5  
    Zależy mi na możliwości odebrania rozmowy i otworzenia elektrozaczepu z dowolnej z tych dwóch słuchawek. Czyli chodzi o to by nie biegać gdy zadzwoni domofon na pierwsze piętro domu, ale mając słuchawkę na górze (2 piętro) mieć tam taką samą możliwość odebrania rozmowy z drugiej słuchawki.
  • Pomocny post
    #4 17748938
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 900
    W takiej sytuacji najlepiej kupić sobie drugi,taki sam domofon.
    Przedłużyć kable,te które wychodzą ze ściany w to miejsce jakie Ci odpowiada.
    Następnie w identyczny sposób podpiąć drugi zestaw.
  • Pomocny post
    #5 17748951
    suworow
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1276
    damian1115 napisał:

Jakie to proste :)
    Może i tak, ale w niektórych systemach tz cyfrowych pojawiał się w takim wypadku problem z sygnałem wywołania. Wydaje mi się- proszę to zweryfikować, że działo się tak np w systemie basic urmeta. Pytanie jaki system ma zamontowany autor pytania, bo słuchawka dedykowana jest do dwóch systemów firmy urmet. Może w w Matibus SE tego problemu nie ma.

ps. znalazłem, okazuje się że kiedyś sam miałem taki problem :)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2502945.html#13595855
  • #6 17749829
    good_day
    Poziom 5  
    Zastosowany system to Mobius.

A czy możecie podpowiedzieć jakie inne słuchawki powinny współpracować w tym systemie (Mobius) z słuchawką MIWI 1320/620? Chodzi mi coś „lżej” wyglądającego.
  • #7 17752478
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 900
    Trudno powiedzieć jakie będą ze sobą współgrały skoro jak już kolega suworow wspomniał
    nawet jeśli chodzi o dwie jednakowe,mogą wystąpić problemy.
  • Pomocny post
    #8 17752635
    Ircys
    Specjalista Domofony
    Ocena: 2075
    damian1115 napisał:
    Przedłużyć kable,te które wychodzą ze ściany w to miejsce jakie Ci odpowiada.
    Następnie w identyczny sposób podpiąć drugi zestaw.

To jest zbyt piękne żeby było prawdziwe. Tak można robić w systemach analogowych, a nie cyfrowych. Producent tego systemu (Miwi Urmet) nie dopuszcza dwóch unifonów 1132/620 pod jednym adresem.
    Pod jednym adresem mogą pracować unifony 1140/522, ale to wymaga innego włączenia w centrali (odrębna linia) i zmianę niektórych parametrów centrali (P10 i P11). Czyli praca dla serwisanta systemu, a nie dla zwykłego użytkownika.
    Tak mówi teoria.
    Z praktyki to wygląda tak, że w niektórych przypadkach może to pracować nawet dość stabilnie, ale to zależy od kilku czynników np. długość i rodzaj linii do lokalu,
    ustawiania parametrów centrali (P05, P07) i trochę szczęścia :) Najczęstsze problemy w takiej sytuacji, to brak dzwonka w którejś ze słuchawek, a gdy dzwonek będzie i nawet rozmowa, to... pojawi się problem z otwieraniem i tak w kółko...
    Jeżeli nic Cię to nie kosztuje to można to sprawdzić drogą doświadczalną (włączając 2 unifony naraz), bo do ustawień parametrów centrali zapewne nie masz dostępu.
    Zamiennikiem unifonu 1132/620 może być 1140/622.

Pozdrawiam

PS
    Twój system to Matibus, a nie Mobius, a Twój unifon to 1132/620, a nie 1320/620

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwość podłączenia drugiej słuchawki do unifonu MIWI 1320/620 w celu umożliwienia odbierania rozmów i otwierania elektrozaczepu z różnych pięter. Odpowiedzi sugerują zakup drugiego unifonu, a nie tylko słuchawki, oraz zwracają uwagę na potencjalne problemy z sygnałem w systemach cyfrowych. Wskazano, że w systemach analogowych takie połączenie może działać, ale w systemach cyfrowych, jak MIWI Urmet, mogą wystąpić trudności, takie jak brak dzwonka lub problemy z otwieraniem. Użytkownik dopytuje o inne kompatybilne słuchawki w systemie Mobius.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA