logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BMW e91 - Chińska nawigacja - nie wyłącza się z kluczyka po jakims spięciu

wichulec 02 Lut 2019 21:02 1548 7
  • #1 17750201
    wichulec
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam od dwóch lat w swoim BMW e91 nawigację z chin 2 din i działała ok poza radiem. Wkurzony tym faktem ostatnio zacząłem szukać jak to naprawić i zaopatrzyłem się w wzmacniacz antenowy - separator. Zainstalowałem go i pomogło jednakże podczas instalacji coś poszło nie tak. Gdzieś zrobiłem spięcie i nie mam pojęcia gdzie ale przepalił się bezpiecznik. Zainstalowałem nowy bezpiecznik i radio działa, jednakże nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka tak jak to było wcześniej. Nie wiem czy ten fakt zaczął się dziać od chwili gdy przepalił się bezpiecznik ale napewno od chwili gdy grzebałem by podłączyć ten separator. Poczułem swąd przepalonego sprzętu elektronicznego i zapach ten ma źródło w tej oto kostce

BMW e91 - Chińska nawigacja - nie wyłącza się z kluczyka po jakims spięciu

Myślicie, że tam coś się przepaliło co odpowiada za ta funkcję. Pozostałe wszystkie funkcje nawigacji działają bez zarzutu. Czy szukać problemu gdzieś indziej?

Może ktoś się orientuje czy można gdzieś zakupić i czy w ogóle można gdzieś zakupić taką kostkę oddzielnie albo czy jakiś specjalista mógłby to naprawić.

A może jest jeszcze trzecia opcja, że może coś w ustawieniach nawigacji się zmieniło, a ja nie mogę tego zlokalizować - choć przywracałem nawigację do ustawień fabrycznych i nic nie pomogło więc to raczej nie to.

Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi i pomoc.
    Pozdrawiam

Help ;) nie chciałbym wracać do starego radia, a tego w takim stanie nie zostawię bo rozładuje mi akumulator bo się nie wyłącza, a jedynie po wciśnięciu przycisku PWR przechodzi w stan czuwania.
  • Pomocny post
    #2 17750423
    vipepe
    Poziom 14  
    Ocena: 12
    Za funkcję wyłączenia po kluczyku w tej navi odpowiada układ wewnątrz samej nawigacji. Po zwarciu układ kontroli zasilania wyleciał w kosmos. 2 din do naprawy albo powrót do starego.
  • #3 17750496
    wichulec
    Poziom 11  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź.
    Oczywiście do serwisu nie oddam bo takowego nie ma na chińskie nawigacje. Myślisz, że temat ogarnie jakiś specjalista od sprzętu audio rtv?
    Czy lepiej nastawić się na zakup nowej.
  • Pomocny post
    #4 17750513
    vipepe
    Poziom 14  
    Ogarnięty magik bez problemu sobie z tym poradzi. Problem może się pojawić w momencie zakupu komponentów do naprawy. Czas przesyłki cena itp. Wszystko można naprawić jak się wie jak działa ,ma się narzędzia i części zamienne. Barierą zawsze jest granica przy której się to nie opłaca. Powodzenia.
  • #5 17750523
    wichulec
    Poziom 11  
    Jeszcze raz dziękuję. Przynajmniej wiem na czym stoję i gdzie szukać rozwiązania ;). Pozdrawiam serdecznie.
  • #6 17751878
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 558
    vipepe napisał:
    Za funkcję wyłączenia po kluczyku w tej navi odpowiada układ wewnątrz samej nawigacji.

Z czystej ciekawości, mógłbyś napisać jak to działa? Nigdy nie słyszałem o czymś takim. Zawsze peryferia uruchamia albo napięcie po stacyjce na osobnym przewodzie albo ramka po szynie komunikacyjnej.

vipepe napisał:
    Po zwarciu układ kontroli zasilania wyleciał w kosmos.

To brzmi jak tekst z taniego filmu "si-fi" ale może kolega wytłumaczy ;)

vipepe napisał:
    Problem może się pojawić w momencie zakupu komponentów do naprawy.

Eee no w Polsce jest sporo hurtowni elektroniki, nawet gdyby nie było to większość zagranicznych oferuje tanią ekspresową wysyłkę.
  • #7 17753406
    vipepe
    Poziom 14  
    Napięcie ,, po stacyjce,, w tym navi steruje układem który jest pod stałym zasilaniem podtrzymującym też pamięć samego radia. Realizowane to jest na układzie scalonym który jak walnie to następuje zwarcia do ,,plusa,, który powinien być wyłączony po stronie samochodu w momencie ,,brak zapłonu,, czyli kluczyk pozycja ,,0,, Więc pojawia się napięcie na obwodach w samej nawigacji którego nie powinno tam być, gdy nie ma kluczyka i radyjko sobie ładnie gra :) Podobne uszkodzenia pojawiają się w fabrycznych navi Hyundai. Naprawiałem parę takich wynalazków i nie ma w tym ,,si- fi,, ani technologii NASA. Zwykłe zwarcie w radiu ,,+ ,, do ,,+,, spowodowane uszkodzeniem układu i tyle kolego. Podobał się film ?
  • #8 17753840
    rosak
    Specjalista liczniki samochodowe
    Ocena: 558
    vipepe napisał:
    Podobał się film ?

Szczerze mówiąc niebardzo, film jak film, fantastyka ;)

Składając to wszystko co napisałeś do kupy:

vipepe napisał:
    na układzie scalonym który jak walnie to następuje zwarcia do ,,plusa,, który powinien być wyłączony po stronie samochodu w momencie ,,brak zapłonu,, czyli kluczyk pozycja ,,0,, Więc pojawia się napięcie na obwodach w samej nawigacji którego nie powinno tam być, gdy nie ma kluczyka i radyjko sobie ładnie gra

To by jeszcze jakiś sens miało, gdyby się nad tym nie zastanowić. Układ zwarty w środku mimo zwarcia działa, i akurat zwarty jest właśnie na tym konkretnym porcie.. no nic, możliwe teoretycznie. Napisz tylko jak możesz co to za układ.

vipepe napisał:
    jak walnie to następuje zwarcia do ,,plusa,,

vipepe napisał:
    Po zwarciu układ kontroli zasilania wyleciał w kosmos.

Doprecyzowując- zwarcie oraz "wyleciał w kosmos" to jest jedno zdarzenie inaczej przez Ciebie nazwane.

wichulec napisał:
    Nie wiem czy ten fakt zaczął się dziać od chwili gdy przepalił się bezpiecznik ale napewno od chwili gdy grzebałem by podłączyć ten separator.

Jak widzisz vipepe, "usterka" powstała kiedy OP krzebał coś na zewnątrz, a jak wiesz, grzebiąc na zewnątrz nie mógł doprowadzić do zwarcia wewnątrz. To są 2 różne, niezwiązane ze sobą zjawiska. Nie wierzę w taki zbieg okoliczności.

Dobra, ja już odpuszczam, mam nadzieję że OP napisze, jak rozwiązał problem. Liczę też że vipepe napisze co to za układ, choć zdaję sobie sprawę, że nie mając urządzenia przed sobą może nie pamiętać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik BMW e91 zgłasza problem z chińską nawigacją 2 din, która nie wyłącza się po wyjęciu kluczyka, co nastąpiło po zwarciu podczas instalacji wzmacniacza antenowego. Po wymianie bezpiecznika radio działa, ale problem z wyłączaniem pozostał. Odpowiedzi sugerują, że uszkodzenie może dotyczyć układu wewnętrznego nawigacji, który odpowiada za tę funkcję. Użytkownik rozważa naprawę przez specjalistę od sprzętu audio, ale istnieje również opcja zakupu nowej nawigacji. Wskazano, że podobne uszkodzenia występują w innych systemach nawigacyjnych, a naprawa może być wykonalna, jeśli dostępne będą odpowiednie komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA