logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować ładowarkę na ogniwach Peltiera do telefonu - 5V, 550mA?

Anzelmiak 03 Lut 2019 15:08 2658 12
  • #1 17751635
    Anzelmiak
    Poziom 6  
    Cześć. Mam zamiar zrobić sobie na parapecie, coś co będzie ładowało telefon, albo jakiś akumulator. Wymyśliłem, żeby użyć do tego ogniw peltiera, z jednej strony pomalowanych na czarno, żeby w lato wydajność była większa, a z drugiej oczywiście radiator. To jakie napięcie i natężenie, będą wytwarzały ogniwa(moduły) jest oczywiście zależne od pogody, dlatego zastanawiam się jak to zrobić, żeby działało. Zakładając, że ogniw będzie 10, jak to połączyć, żeby napięcie i natężenie wyjściowe, zawsze było takie jak w ładowarkach do telefonów - 5 V i 550mA? Czego będę potrzebował, do zrobienia takiej ładowarki, oprócz modułów i trochę przewodów miedzianych?
  • Pomocny post
    #2 17751653
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Anzelmiak napisał:
    Wymyśliłem, żeby użyć do tego ogniw peltiera, z jednej strony pomalowanych na czarno, żeby w lato wydajność była większa, a z drugiej oczywiście radiator.

Nie prościej i wydajniej zrobić ładowarkę na panelach słonecznych?
    Aby uzyskać jakieś sensowne parametry musiałbyś mieć różnicę temperatur przynajmniej 50°C.
    I kilkadziesiąt paneli w połączeniu szeregowo-równoległym.
  • #3 17751754
    Anzelmiak
    Poziom 6  
    Cytat:
    Nie prościej i wydajniej zrobić ładowarkę na panelach słonecznych?
    Aby uzyskać jakieś sensowne parametry musiałbyś mieć różnicę temperatur przynajmniej 50°C.
    I kilkadziesiąt paneli w połączeniu szeregowo-równoległym.

Może byłoby prościej, tak na prawdę myślałem też o połączeniu, ogniw peltiera z panelami słonecznymi - moduł peltiera byłby umieszczony pod panelem słonecznym, który się nagrzewa, ale nie przemyślałem jeszcze tego dobrze i wątpię, żeby to miało dużą wydajność. Zakładając, że użyłbym tych paneli słonecznych to jak to połączyć i czego użyć, żeby wyjściowe napięcie było zawsze takie same? Jestem bardzo nienajlepszy z elektryki i nigdy nie próbowałem nawet czegoś podobnego wykonać więc rozwiązanie, może być bardzo proste, ale ja się na tym po prostu nie znam :)
  • Pomocny post
    #4 17751807
    Logan
    Poziom 30  
    Ocena: 121
    Wszystko zależy ile mocy potrzebujesz. Czy Twój telefon wspiera QC?
  • #5 17751938
    Anzelmiak
    Poziom 6  
    Samsung J5, wersja raczej z 2017, zaraz sprawdzę czy wspiera QC

Edit: Z tego co się dowiedziałem, nie obsługuje Quick Charge
  • #6 17751990
    Logan
    Poziom 30  
    Oryginalna ładowarka jaką ma wydajność? 2A?
  • #7 17752085
    Anzelmiak
    Poziom 6  
    Tak jak napisałem wyżej ładowarka, którą wcześniej sprawdzałem miała natężenie wyjściowe 0.550A, teraz spojrzałem na inną i ma 0.2A, oryginalna od samsunga nie wiem ile ma

Edit: Właśnie sprawdziłem na internecie, że oryginalna ładowarka Samsung ma 2A
  • Pomocny post
    #8 17752294
    Logan
    Poziom 30  
    Więc potrzebujesz 10 W mocy na wyjściu. Najprościej kupić panel 20 W i przetwornicę z MPPT, np. taką:
    US $8.32 34%OFF | 5A MPPT Solar Panel Controller DC-DC Step-down CC/CV Charging Module Display LED Regulator Controllers
    https://s.click.aliexpress.com/e/c6Jn1lX3

Jest też tańsza wersja, bez wyświetlacza.
  • #9 17752319
    Rezystor240
    Poziom 42  
    Ocena: 1651
    Logan napisał:

Wyświetlacz marnuje cenne miliwaty, które to mogły by szybciej naładować akumulator.
  • Pomocny post
    #10 17752435
    Logan
    Poziom 30  
    Wyświetlacz można wyłączyć przełącznikiem.
  • #11 17752664
    Anzelmiak
    Poziom 6  
    Logan napisał:
    Więc potrzebujesz 10 W mocy na wyjściu. Najprościej kupić panel 20 W i przetwornicę z MPPT, np. taką:
    US $8.32 34%OFF | 5A MPPT Solar Panel Controller DC-DC Step-down CC/CV Charging Module Display LED Regulator Controllers
    https://s.click.aliexpress.com/e/c6Jn1lX3

A gdybym wolał zastosować moduły peltiera: Ogniwo Peltiera 12V 60W TEC1-12706. To jakiej przetwornicy użyć i ilu ogniw, że wydajność była porównywalna do panelu 20W. Chce "poeksperymentować" z panelami fotowoltaicznymi i modułami peltiera

3.1.18. Nie wysyłaj linków, które po pewnym czasie przestaną być aktywne. To spowoduje, że dyskusja straci jakikolwiek sens.
    [retrofood]
  • #12 17753274
    Ture11
    Poziom 39  
    Ocena: 1123
    Anzelmiak napisał:
    A gdybym wolał zastosować moduły peltiera: Ogniwo Peltiera 12V 60W TEC1-12706. To jakiej przetwornicy użyć i ilu ogniw, że wydajność była porównywalna do panelu 20W. Chce "poeksperymentować" z panelami fotowoltaicznymi i modułami peltiera

Kolego, widzę, że wprost Ci nikt nie napisał, więc rozwieję Twoje wątpliwości. Niepotrzebnie marnujesz czas. Zrobiłem sobie kiedyś pakiet składający się z dwóch ogniw Peltiera 60W, z jednej strony chłodzone wentylatorem od Pentium 4, a z drugiej grzałem to stacją na gorące powietrze. Maksimum, jakie udało mi się uzyskać, to żarzenie się podłączonej żaróweczki z latarki (żarówka 5W?) Na parapecie nie osiągniesz sensowej różnicy temperatur po obu stronach ogniwa Peltiera.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zbudować ładowarkę do telefonu na bazie ogniw Peltiera, z zamiarem uzyskania napięcia 5V i natężenia 550mA. W dyskusji poruszono kwestie efektywności ogniw Peltiera, które wymagają znacznej różnicy temperatur (około 50°C) do uzyskania sensownych parametrów. Zasugerowano również połączenie ogniw Peltiera z panelami słonecznymi, co mogłoby zwiększyć wydajność. Użytkownik rozważał zastosowanie ogniw Peltiera 12V 60W (TEC1-12706) oraz przetwornic MPPT do stabilizacji napięcia. Wskazano, że oryginalna ładowarka Samsung ma wydajność 2A, co oznacza, że potrzebna moc wyjściowa wynosi 10W. Użytkownik został ostrzeżony, że osiągnięcie sensownej wydajności na parapecie może być trudne, a wcześniejsze doświadczenia z ogniwami Peltiera nie były obiecujące.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA