logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy Huawei B525 jest dobrym wyborem dla LTE Orange? [Wymuszanie pasm, 5GHz]

Gumis1515 03 Lut 2019 21:14 1887 16
REKLAMA
  • #1 17752904
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam,

Posiadam Internet LTE z Orange i szukam do niego routera stacjonarnego.

Myślałem o huawei b525 ma możliwość wymuszenia pasm , wifi działa w 5Ghz
    Na allegro znalazłem po 390 zł
    Oczywsice nie jest ostateczny wybór jak tylko macie coś lepszego w tej cenie to chętnie

Teraz troszkę o moim parametrach
    Nadajnik w lini prostej mam w odległości ok.1km (ID stacji 31515)

Screen na zewnątrz i Speed test

Czy Huawei B525 jest dobrym wyborem dla LTE Orange? [Wymuszanie pasm, 5GHz] Czy Huawei B525 jest dobrym wyborem dla LTE Orange? [Wymuszanie pasm, 5GHz]

Screen w środku i Speed test

Czy Huawei B525 jest dobrym wyborem dla LTE Orange? [Wymuszanie pasm, 5GHz] Czy Huawei B525 jest dobrym wyborem dla LTE Orange? [Wymuszanie pasm, 5GHz]

Z racji tego że nie znam się tak bardzo na tym ciekawi mnie jedna rzecz czemu mam wysyłanie większe od pobierania

I jeszcze bardzo często mam wahania prędkości raz pokazuje 5 Mbit/s A po 2-3 minutach 14 Mbitow A nie raz to Speed test robiona jeden po drugim też pokazuje inaczej
  • REKLAMA
  • #2 17753058
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    A po co ci router B525 do takiego internetu, to jest uryna na LTE800 Orange z BTs-a Rzyki. BTS zatkany. A będzie jeszcze gorzej, jaka jest twoja lokalizacja? Ogólnie ten rejon to powszechnie znana dziura zasięgowa.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17753478
    Gumis1515
    Poziom 6  
    nadajnik widać u mnie z okna dobrze, że tak powiem nic nie stoi na przeszkodzie między nami :). To co napisałeś to oznacza że za dużo jest podłączonych urządzeń ? Czy jakieś zakłócenie są? , da się coś w ogóle u mnie zrobić
  • REKLAMA
  • #4 17753849
    matek451
    Poziom 43  
    To jest od lat pustynia zasięgowa, ten BTS Networks w Rzykach to jedyny w okolicy więc ruch na nim jest ogromny , zarówno na LTE800 Orange i LTE800 T-Mobile. Pytanie jak jest z Praciakami bo tam nie było LTE. Mozna spróbować z 3G na UMTS2100HSPA+DC z niego ale też raczej bez szału, chyba ze dodali tam LTE. Do tego jakiś śladowy zasięg na LTE900 Plusa i z Kaczyny ale to tylko 5MHz oi działa jeszcze gorzej od Orange. Trzeba patrzeć co dzieje się z pozwoleniem Play w Rzykach, jest lokalizacja 500m od ciebie. Póki co korzystaj z Orange ale na wiele nie licz. Możesz kupić B525 jak chcesz router z agregacją 2 pasm LTE. Póki co skorzystasz tylko na LTE800 lub z 3G na UMTS2100 z Praciaków.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 17754332
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Widzę że Pan zna się bardzo dobrze w temacie, więc tym bardziej doceniam poświęcony czas i dziękuję za pomoc.
    Byłem na praciakach tam gdzie jest drugi nadajnik byłym w okolicy ok. 200 m od niego i prędkość 27mbit
    Screen z aplikacji

Co ciekawe sprawdzałem nadajnik ten z ktorym ja sie lacze aktualnie w różnych miejscach takich gdzie była dobra moc A i tak prędkość były mniej niż 20 a teoretycznie lepsze połączenie bo LTE.

Od tego BTS na praciakach mam ok. 5 km pytanie czy mój router jeżeli się zdecyduje na ten 525 to czym on pozwoli mi wybrać z którego nadajnika chce się łączyć i czy będę musiał do tego mieć antenę?? Czy może nie bawić się bo to nie warto i zadowolić tym co mam. A jeszcze mam pytanie czy jeżeli kupię tego huawei i będę się łączył z np. LtE800 tak jak Pan pisał z tym "moim" BTSem to czy to prędkość się polepszy bo tak naprawdę na ta chwilkę mam telefon i zrobionego hotspota, chodzi mi o to czy warto będzie wydać to prawie 400 zł na router.
  • #6 17754456
    matek451
    Poziom 43  
    Czyli Praciaki nadal tylko na UMTS2100HSPA+DC ale to pasmo często działa lepiej niż LTE800 bo wszyscy korzystają z LTE. przy 5 km od BTS-a konieczna antena zew. na 2100MHz. Na B525 można wymusić za pomocą HManagera konkretne pasmo LTE i 3G ale nie BTS. Na telefonie zLTE800 w domu masz dostateczny sygnał z BTS-a Rzyki ale prędkości z niego na B525 będą takie same jak na telefonie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 18425948
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Witam,

Chciałbym odświeżyć moj temat tak Jak pisał [b]@matek451 mój nadajnik w miejscowości Rzyki dalej obciążony i Internet jest czasami tragiczny.
    Natomiast powstaje u nas drugi nadajnik cytując słowa @matek451 " Trzeba patrzeć co dzieje się z pozwoleniem Play w Rzykach, jest lokalizacja 500m od ciebie" I faktycznie są już fundamiety więc się dzieje.

Moje pytanie jest takie - mam Internet mobilny w Orange i jeżeli ten nadajnik play powstanie to co to oznacza dla mnie , odciąży się nadajnik Orange ? Bo użytkownicy Play będą się łączyć z nowym nadjanikem ? Czy Orange też będzie miał możliwość podłączenia ? Czy lepiej może przejść do Play ? ( mam Internet na czas nieokreślony) czy kupić kartę Play i testować?
  • Pomocny post
    #8 18427775
    matek451
    Poziom 43  
    Póki co jeszcze to potrwa więc na razie pozostaje czekać. Użytkownicy ofert internetowych Play korzystają i tak z sieci macierzystej Play więc nie obciążają BTS-a NetWorks. Ci z Play i usług głosowych korzystaja z roamingu krajowego T-Mobile i Orange ale maja i tak DL ograniczony do 3Mb/s./ niskie prędkości w Orange to skutek słabej infrastruktury NetWorks i innych operatorów u ciebie. Jak stanie maszt Play to poprawi się a klienci Play dostana dostęp do internetu na kartach data. Wtedy sprawdzisz tez Play.Póki co nie ma tam zasiegu dla taryf internetowych Play lub śladowy sygnał z Przełeczy Kocierskiej gdzie ma BTS z LTE2100, LTE1800 i LTE800
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 18554114
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Witam,

Tak jak pisał @matek451 wcześniej mój BTS zatkany i że będzie jeszcze gorzej , na ta chwilę jest tragicznie

Taka mam teraz prędkość szczególnie wieczorami 😪

Pojawiło się światło w tunelu , dziś postawili maszt z sieci Play a wiem że jak on zadziała to się polepszy.

Czy orientuje się ktoś czy finalnie uruchomienie nowego nadajnika od momentu postawienia to długi czas ?

Mam sąsiada który mieszka 50-60 m i on ma już stałe łącze i zastanawiam się czy nie pociągnąć od niego kabla tymczasowo, pytanie czy się opłaca kombinować. Wiadmowo jak teraz sytuacja człowiek w domu siedzi , 1-2 tygodnie jeszcze wytrzymam ale 1-2 miesiące To już będzie ciężko :(
  • #10 18554196
    matek451
    Poziom 43  
    Ty się jeszcze nie ciesz bo masz wielu sąsiadów idiotów, mieszkańcy tego rejonu dali niezły popis ostatnio więc sobie sam zobacz kto cię otacza http://www.mamnewsa.pl/gospodarka/mieszkancy-...kowac-budowe-nowego-nadajnika-w-rzykach-video oraz jak zachowuje się ten okoliczny motłoch , wykonawca musiał wykonywać niezłe manewry aby postawić maszt http://www.mamnewsa.pl/gospodarka/mimo-sprzeciwu-mieszkancow-ruszyla-budowa-nowego-nadajnika
    Żyjesz wśród półgłówków którzy nie chcą aby operatorzy wypełnili ogromna dziurę zasięgową na tym terenie .
    Mam pytanie czy u was nie ma rozsadnych ludzi którzy by zorganizowali kontrmanifestacje z poparciem dla rozbudowy sieci mobilnych i postawieniu jeszcze kilku stacji na tym terenie? Macie do tego takie same prawo jak ta tłuszcza na tym filmiku.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 18556640
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Zgadzam się, mało tego przy budowie pierwszego nadajnika też były protesty do tego stopnia że wykonawca musiał na początku usunąć betonowe słupy fundamentu masztu a i tak nadajnik powstał więc wydaje mi się że nie wiele mogą, ewetulanie opóźnić budowe.

Nie widzę potrzeby konfrontacji z tymi osobami, w Rzykach mieszka ok.3 tyś osób liczba osób protestujących to jakiś promil społeczności. Po drugie wszelkie próby jakiegoś merytorycznego wytłumaczenia spełzly by na niczym. Ma nie być nadajnika i ch.... ten typ tak ma.

Podejrzewam że dla Play to nie pierwsza i nie ostania taka akcja na pewno wiedzą jak postępować w takiej sytuacji.

Ale tak ponawiając moje pytanie to nie mam co liczyc na odpalenie nadajnika w najblizszym czasie ?
  • #12 18557577
    matek451
    Poziom 43  
    Za kilka m-cy jak pójdzie wszystko OK powinni odpalić, a Orange postawił na Praciakach maszt mobilny ale to padlina z GSM900 i UMTS2100. Skoro to promil to jesteście sami sobie winni ze nie walczycie o swoje, spychacie wszystko na barki PLAY i innych operatorów. Dla mnie nalezy cała waszą społeczność bez wyjatku pozbawić dostepu do usług GSM i zlikwidaować dwa BTS-Y NetWORKS i zdemontować maszt Play. Innej drogi nie widzę. Skoro ulegacie dyktaturze ciemnogrodu to po prostu nikt tam nie ma jajec. Należało juz dawno zawiązać komitet popierajacy budowę masztów, sa miejscowości gdzie mieszkańcy sami występowali do operatorów o posttawienie stacji bazowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 19082801
    Gumis1515
    Poziom 6  
    U mnie nadajnik PLAY zaczął działać niestety nie polepszyło się A wręcz jest gorzej co ciekwane w aplikacji network call info
    Jest coś takiego

Po czym po 2-3 sekundach zmienia się na to

I tak w kółko cały czas raz tak raz tak ?

Proszę o wyrozumiałość nie bardzo się orientuję w temacie ale czy tak ma być??
  • #14 19083364
    matek451
    Poziom 43  
    A co ma wspólnego BTS Play z tym jak działa tam Orange?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 19086116
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Do tej pory orange to był jedyny nadajnik w okolicy który był przeciążony i liczyłem że jak będzie drugi to użytkownicy PLAY będę się łączyć z PLAY ( nie wiem czy to tak działa, tak bynajmniej mi się wydawało ) i miałem nadzieję ze troszke się polepszy ale jest gorzej :(
  • #16 19086134
    matek451
    Poziom 43  
    Przy braku masztu Play większość ludzi i tak korzystała z Orange/T-mobile i stacja nie była obciążana przez klientów Play w roamingu krajowym. Teraz klienci Play mają komfort korzystania bo jest ich pewnie i tak mniej a degradacja stacji NetWorks dalej postępuje.Sprawdź Play.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #17 19113916
    Gumis1515
    Poziom 6  
    Można powiedzieć że problem rozwiązany który leżał nie po stronie zasięgu ale routera ( TP link mr6400 ) który chyba był chyba uszkodzony bo intenrt na nim oscylował w granicy 2-5 Mbit. A Ostani czasy to intenet ciągle zanikał i trzeba było zrobić rest. Kupiłem B535-232 i odrazu wynik na organe

Kupiłem kartę z Play i oto wynik

Niestety oferta z play słaba 200 GB za 50 Zł
    Aktualnie mam orange 900 GB za 59 zł
    Dlatego puki co zostaje organe

Test zrobimy bez wymuszenia pasma ( ustawiane na auto ) chyba że da się coś więcej wyciągnąć?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje routera stacjonarnego do Internetu LTE z Orange, rozważając model Huawei B525, który oferuje możliwość wymuszania pasm i obsługę Wi-Fi w paśmie 5GHz. W dyskusji poruszono problemy z zasięgiem i prędkością Internetu w rejonie Rzyków, gdzie BTS jest przeciążony. Użytkownicy sugerują, że zewnętrzna antena może być konieczna dla lepszego sygnału, zwłaszcza przy odległości 5 km od nadajnika. Pojawiła się także informacja o nowym nadajniku Play, który może poprawić sytuację, ale niektórzy użytkownicy zauważyli, że prędkości nie poprawiły się po jego uruchomieniu. Wskazano na problemy z routerem TP-Link MR6400, który mógł być uszkodzony, co wpływało na prędkość Internetu. Użytkownik rozważa również przejście do Play, ale obecnie pozostaje przy ofercie Orange.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA