logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] ESP8266 nie wchodzi w DeepSleep z czujnikami temperatury

pier 04 Lut 2019 20:21 1122 3
REKLAMA
  • #1 17755106
    pier
    Poziom 24  
    Ocena: 1892
    Witam.

Nie raz używałem DeepSleep w ESP8266 i działało jak należy a dzisiaj nie wiem co się porobiło.

Prosty programik chciałem uruchomić na mojej płytce z dwoma czujnikami temperatury i w celu oszczędzania baterii deepsleep i wybudzanie co minutę.
    Kod: C / C++
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Po połączeniu gpio16 z resetem esp resetuje się ciągle co kilka milisekund.
    Przy uruchomieniu esp ze zdjęta zworką Wake-up działa dobrze do pierwszego resetu i znów sytuacja jw.
    Mam inny układ z esp i tam deepsleep działa jak należy tylko inny interwał czasowy. A w tym układzie jaki przedział czasowy nie wpiszę zawsze esp głupieje.
    O co chodzi?
  • REKLAMA
  • #2 17755609
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Na początek dolutuj jakiś kondensator przy VCC, tylko nie pisz, że wcześniej działał bez OK. Poza tym mam dwa moduły ESP12 (bez E) i one w ogóle się nie chcą usypiać/budzić się, ale z 07 nie miałem problemów. Można też próbować zasilić bezpośrednio z aku (moje przeżyły 4.3V, testy na Twoje ryzyko), zaletą jest brak przetwarzania napięcia, po osiągnięciu 3V usypiam na wieki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17757218
    pier
    Poziom 24  
    kaczakat napisał:
    Na początek dolutuj jakiś kondensator przy VCC, tylko nie pisz, że wcześniej działał bez OK. Poza tym mam dwa moduły ESP12 (bez E) i one w ogóle się nie chcą usypiać/budzić się, ale z 07 nie miałem problemów. Można też próbować zasilić bezpośrednio z aku (moje przeżyły 4.3V, testy na Twoje ryzyko), zaletą jest brak przetwarzania napięcia, po osiągnięciu 3V usypiam na wieki.

Kondensator nie pomógł. Układ mam zasilony z ogniwa Li-ion poprzez stabilizator MCP1700.
    Mam układ bliźniaczo podobny z identycznym zasilaniem i tam deepsleep działa bez problemu.
  • #4 17757274
    pier
    Poziom 24  
    kaczakat napisał:

Kondensator nie pomógł. Układ mam zasilony z ogniwa Li-ion poprzez stabilizator MCP1700.
    Mam układ bliźniaczo podobny z identycznym zasilaniem i tam deepsleep działa bez problemu.

Dodano po 17 [minuty]:

Działa.
    Jakieś dziwne sformułowanie odnoszące się do wyświetlacza powodowało takie cyrki.

Zmieniłem na:

i pomogło.
REKLAMA