logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes 190E 1.8 benzyna+gaz - gaśnięcie przy niskich obrotach po instalacji LPG

kkyrtap 06 Wrz 2005 22:18 11310 11
REKLAMA
  • #1 1797067
    kkyrtap
    Poziom 15  
    Ocena: 1
    witam
    mam problem z Mercedesem 190E 1.8 benzyna+gaz, po założeniu instalacji gazowej od samego początku(po2000km) był problem z przejściem z wysokich obrotów na niskie, samochód gaśnie, ustawieni gazu jest optymalne i nie ma dalej żadnej poprawy, rurę od filtra powietrza skrzywiłem w stronę szyby proszę pomuszcie!!!
  • REKLAMA
  • #2 1797168
    amre
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Spróbuj zmniejszyć wlot powietrza.
  • REKLAMA
  • #3 1835283
    Plutek
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Napisz jaką masz instalację gazową?
    Wtrysk benzyny mechaniczny czy elektroniczny?
  • #4 1835531
    Szczerbax
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Na benzynie nie ma takiego problemu? Dawno wymieniałeś filtr powietrza? Gaz jest na to wrażliwy.
  • #5 1850525
    vvaldek
    Poziom 28  
    Ocena: 386
    jesli to wtrysk mechaniczny to musisz załozyc ,stabilizator wolnych obrotów. to akie urzadzonko które utrzymuje silnik krokowy w odpowiedniej pozycji
  • REKLAMA
  • #6 1852097
    clown
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Z tego co moi znajomi mieli problemy z Mercedesami 190E, to pamiętam, że trzeba rurę kierować na ciepłe powietrze pod maską, nie wystawiać ssania na zewnątrz, trzeba dbać o czystość filtra powietrza. Ewentualnie jak masz mechaniczny wtrysk benzyny, sprawdź uszczelknę pod kolektorem dolotowym, może mieć "lewe" powietrze. No i na koniec kable, aparat zapłonowy, palec - wyczyść.
  • #7 1888972
    adam10001
    Poziom 11  
    Miałem ten sam problem, gazownik wyjął silnik krokowy od benzyny i zlikwidował mi "cut off"(silnik krokowy działa w nie pełnym zakresie, sanie działa normalnie) i od tego momentu zero problemów. Mój samochód MB 190E 2.0, męczyłem się tak rok czasu aż zmieniłem gazownika i ten zlikwidował problem za 20 pln. w ciągu 30 minut. Nie daj się namówić na żaden regulator obrotów (koszt od 100 do 200 pln.)
  • #8 1889012
    Jacek79
    Poziom 37  
    Ocena: 1132
    te samochody nie chodza na gazie.
    pojedz do kogos kto zajmuje sie mietkami niech ci go dobrze wyreguluje (na benzynie). i obiecuje ci ze bedzie chodzil idealnie do pierwszego strzalu
  • REKLAMA
  • #9 2268288
    balt
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    chodzą, chodzą tylko trzeba dobrze instalcję zrobić. Żadnych cut-off (w tym modelu to niedopuszczalne, chyba że lubimy słuchać wybuchów pod maską). A nie wiem co to za gazownik co wyrzuca regulator biegu jałowego (w modelach z wtryskiem mechanicznym KE-Jetronic nie ma silnika krokowego, jest elektromagnetyczny regulator biegu jałowego) MUSI być zamontowany korektor biegu jałowego dla gazu.
  • #10 2363855
    adam10001
    Poziom 11  
    Oczywiście nie wymontowywał go na stałe, wyjął coś tam zrobił i wmontował z powrotem
  • #11 2364156
    7323824
    Poziom 17  
    Ocena: 64
    problem polega na tym,że po odłaczeniu pompy paliwa maleje ciśnienie benzyny i klapa spiętrzajaca za chowuje się jak na zimnym silniku, czyli idzie bardziej w duł.Sterownik chce ją podnieść i w tym celu przymyka regulator biegu jałowego a co za tym idzie auto gaśnie.
    Można stosować różne "ogłupiacze" i "idiotyzery"ale ja to robię tak:
    szeregowo z czójnikiem temperatury (zielono-czerwony)dokładam rezystor 2k2.
    Podłączam cewkę przekażnika do elektrozaworu gazu.
    Stykami mostkuje rezystor 2k2 na benzynie ,a na gazie styki rozwierają się i komputerek ma info o niższej temp.
    Układ wchodzi w inną strategię regulacji i nie próbuje za wszelka cenę podnieść klapy spiętrzajacej.
    TO DZIAŁA!
    efektem ubocznym są podwyższone obrot jałowe do ok950
  • #12 2364716
    lajkonic
    Poziom 16  
    Ocena: 29
    witam,nie podajesz typu instalacji, ale na pewno nie jest to 'sekwencja',prawdopodobnie masz regulacje poprzez atuator /nie wiem gdzie masz umieszczony mikser gazu/ , a w tym systemie trudno jest ustawic dawke gazu wolnych obrotow.prawdopodobnie jak 'sprowadzisz' powoli silnik z obrotow to nie zgasnie ,a kiedy z wyzszych obrotow puscisz pedal to silnik zadlawi sie dawka gazu.ja mam 190E 91r 1,8 instalacja landi regulacja reczna i zadnych problemow z gasnieciem czy strzalami o ,ktorych tyle slysze.sprubuj wykrecic srube regulacji powietrza /otwor w filtrze imbus 3 mm/ok pol obrotu lub wiecej -musisz to wyczuc-uchylisz w ten sposob nieco klape spietrzajaca i moze to pomoc.jeszcze jedno; regulujac wolne obroty na reduktorze trzeba to robic na goracym silniku w ten sposob; wykrecac powoli srube, az silnik osiagnie najwyzsze obroty, a nastepnie wkrecac powoli na tyle by obroty sie nie zmienily, pozdrawiam Zdzislaw

Podsumowanie tematu

✨ Mercedes 190E 1.8 z instalacją LPG ma problem z gaśnięciem przy przejściu z wysokich na niskie obroty, mimo optymalnego ustawienia gazu. Przyczyną może być niewłaściwa regulacja układu dolotowego powietrza, np. zbyt duży wlot powietrza lub nieszczelności pod kolektorem dolotowym powodujące "lewe" powietrze. W modelach z mechanicznym wtryskiem benzyny (KE-Jetronic) brak silnika krokowego, zamiast niego jest elektromagnetyczny regulator biegu jałowego, który musi być odpowiednio skorygowany dla pracy na gazie. Usunięcie lub niewłaściwa ingerencja w regulator biegu jałowego (tzw. cut-off) może pogorszyć sytuację. Zalecane jest skierowanie rury powietrza na ciepłe powietrze spod maski oraz dbałość o czystość filtra powietrza. Można zastosować modyfikację układu sterowania, np. dodanie rezystora szeregowo z czujnikiem temperatury, aby zmienić strategię regulacji i zapobiec gaśnięciu silnika. Regulacja wolnych obrotów powinna być wykonywana na gorącym silniku, powoli wykręcając i wkręcając śrubę regulacyjną na reduktorze LPG. Warto również sprawdzić stan kabli zapłonowych i aparatu zapłonowego. Niektóre instalacje gazowe, np. Landi, pozwalają na ręczną regulację bez problemów z gaśnięciem.
REKLAMA