logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Enika Tx Key - brak reakcji na sygnał, uszkodzona antenka?

paczuleczka 05 Lut 2019 23:48 1434 4
REKLAMA
  • #1 17757878
    paczuleczka
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Cześć,

mam problem z pilotem do bramy garażowej (a nawet bram bo parking ma kilka wjazdów) osiedlowego garażu podziemnego.

Otrzymałem pilot od poprzedniego najemcy miejsca parkingowego z informacją, że jest z nim problem i rzeczywiście bramy nie reagują na pilot (choć wg. poprzedniego użytkownika czasem "łapał"). Niestety firma będąca zarządcą życzy sobie krocie za nowy pilot i czas oczekiwania na nowy pilot to jakiś dramat (2 tygodnie).

Zgodnie ze zdjęciami poniżej, po rozkręceniu widoczna jest płytka drukowana oraz coś co rozumiem służy jako antenka. Czuć z jednej strony, że ta antenka była w którymś miejscu naklejana (jedna ze stron klei się lecz słabo), jednak nie trzyma się już w jednym miejscu i wnioskuję, że może to jest problemem - tj. przemieszczenie się antenki lub jej odlutowanie (choć nie widzę miejsca gdzie mogłaby być jednocześnie przylutowana). Ze względu na swoją małą wiedzę o elektronice nie do końca rozumiem jak ta antenka działa i czy ona może powodować problem.

Pilot reaguje na przyciski (miga czerwona lampka).

Dziś wymieniłem też baterię co dalej nie pomogło.

Macie pomysł co może powodować problem z działaniem pilota i brakiem reakcji bram? Pilot na pewno był wcześniej przypisany do bram.

Enika Tx Key - brak reakcji na sygnał, uszkodzona antenka? Enika Tx Key - brak reakcji na sygnał, uszkodzona antenka? Enika Tx Key - brak reakcji na sygnał, uszkodzona antenka?
  • REKLAMA
  • #2 17757930
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1227
    Antena w środku ma dwa styki, które powinny pasować do styków na płytce drukowanej..
    Połóż antenę na tych stokach i sprawdź działanie pilota.
  • REKLAMA
  • #3 17757958
    paczuleczka
    Poziom 2  
    Próbowałem tak od początku jednak bez postępu.

Zastanawiam się czym mógłbym spróbować zastąpić tę antenę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17758559
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3617
    NIe jestem specem od radiówek ale ta niby antenka to wygląda mi na zbliżeniówkę RF (coś jak karta zbliżeniowa) dołożoną do normalnego pilota i od niego kompletnie niezależną - nie masz gdzieś przy bramie/furtce czytnika zbliżeniowego?
    Właściwa antenka to ścieżka przy łukowatej górnej krawędzi pilota.
    A jak przyziemne sprawy - bateria piszesz nowa ale czy poprawnie działają oba przyciski (może ten od bramy już padł, dioda mruga ale nieco słabiej i potrzebna wymiana....)?
    Jeśli wszystko sprawdzone - można spróbować jeszcze jednego - ten pilot ma strojoną antenę - można (przy małej szansie powodzenia) delikatnie (dosłownie po dziesiątej milimetra) kręcić stroikiem (element po lewej od LEDa) w obie strony - czymś plastikowym (metalowy śrubokręt będzie zmieniał parametry stroika) - i sprawdzać czy w którymś momencie zakmini z bramą.
    Pewność da pożyczenie od kogoś działającego pilota i przespacerowanie się z oboma do elektronika znającego się na technice radiowej - on pomierzy dobry i spróbuje nastroić twojego (jeśli w ogóle on działa).
  • #5 17760886
    paczuleczka
    Poziom 2  
    Dzięki wielkie! Poświęcając trochę czasu udało mi się nastroić pilot stroikiem (zgodnie z radą minimalnie przekręcając stroik). Wszystko hula jak trzeba (poprzedni użytkownik musiał go rozstroić grzebiąc w pilocie...).
REKLAMA