logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood KT-3050L - Tuner co jakiś czas "miga" (jakieś spięcie?)

zielak666 06 Lut 2019 08:58 909 7
REKLAMA
  • #1 17758125
    zielak666
    Poziom 2  
    Witam,
    Posiadam od ponad dwóch lat zestaw Kenwood Tuner KT-3050L podłączony do wzmacniacza Kenwood KA-770D.

Od jakichś 2-3 miesięcy zaczął pojawiać się problem z Tunerem. Mianowicie co jakiś czas Tuner zaczyna "migać" (ekran) przy czym nie gra i nie reaguje na żadne przyciski. Kilka razy się zdarzyło, że po tym miganiu nie chciał się w ogóle uruchomić i dopiero odłączenie go z kontaktu na kilka minut pomagało. Problem występuje nieregularnie ale ostatnio coraz częściej (raz na kilka minut).

Generalnie się nie znam ale wygląda to jakby występowało jakieś spięcie?
    Początkowo myślałem, że to wina przedłużacza (listwy) ale po wymianie problem dalej się pojawia.

Być może to nie ma związku - ale jako, że nie mogłem znaleźć anteny z odpowiednią końcówką to za antenę służy kawałek "druta". Jednak tak jest od samego początku więc nie sądzę żeby to miało jakiś wpływ. [I tutaj przy okazji jak ktoś jest w stanie polecić jakąkolwiek antenę z takim wejściem jak ma te radio to proszę o offtopic z poleceniem anteny ;) Wejście jest podpisane FM 75Ohm.. wygląda jak takie z anteny telewizyjnej ale troszkę mniejsza średnica].
  • REKLAMA
  • #2 17758874
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    zielak666 napisał:
    ...
    ...

Nie znam sie ale wiem, że to spięcie. Po prostu bzdura.
  • REKLAMA
  • #3 17759291
    zielak666
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    zielak666 napisał:
    ...
    ...

Nie znam sie ale wiem, że to spięcie. Po prostu bzdura.

Nie wiem gdzie tu bzdura .. na końcu jest znak zapytania więc nie wiem czy to spięcie...
    Jak nie chcesz pomóc to po prostu nie odpowiadaj.
  • REKLAMA
  • #4 17759315
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6612
    zielak666 napisał:
    ...

Nie wiem gdzie tu bzdura .. na końcu jest znak zapytania więc nie wiem czy to spięcie...
    ...

Czy ty wiesz o czym piszesz sugerując spięcie? Wiesz co to jest spięcie? Mi wydaje się, że używasz pojęcia o którym nie masz pojęcia.
  • REKLAMA
  • #6 17759380
    zielak666
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    zielak666 napisał:
    ...

...

Czy ty wiesz o czym piszesz sugerując spięcie? Wiesz co to jest spięcie? Mi wydaje się, że używasz pojęcia o którym nie masz pojęcia.

Jakbym wiedział/miał pojęcie to bym nie pisał "Generalnie się nie znam...".
    Nie wiem po co ta dyskusja... Jeżeli chcesz pokazać jak to się znasz to zaproponuj przyczynę lub rozwiązanie a nie zaśmiecaj wątek.

Dodano po 1 [minuty]:

damian1115 napisał:
    Wydaje mi się że siada przetwornica.

Damian,
    Jeżeli to rzeczywiście jest przetwornica to opłaca się to naprawiać?
    Taki sam Tuner mogę na OLX/Allegro kupić za 200zł z przesyłką. Myślisz, że koszt naprawy przerośnie te 200zł?
  • #7 17759468
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 901
    Jeżeli chodzi o przetwornicę,to koszt nie będzie aż tak wysoki.
    Dobrze by było jak byś miał znajomego który by rzucił okiem,to wtedy byś miał pewność że
    Cię nie naciągnie.
    Według mnie to jest wina kondensatora WN w przetwornicy.
  • #8 19706389
    janusz tdi
    Poziom 12  
    Ocena: 75
    Witam, mam taki sam tuner i takie same objawy . Poprawiłem wszystkie podejrzane zimne luty i w zespole zasilania kondensatory elektrolityczne. Teraz tuner działa poprawnie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z tunerem Kenwood KT-3050L, który od 2-3 miesięcy "miga" na ekranie, przestaje grać i nie reaguje na przyciski. Po odłączeniu zasilania na kilka minut problem ustępuje, ale występuje coraz częściej. Użytkownik podejrzewa spięcie, ale po wymianie przedłużacza problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną może być uszkodzenie przetwornicy lub kondensatora WN. Jeden z użytkowników, który miał podobne objawy, naprawił tuner poprzez poprawienie zimnych lutów i wymianę kondensatorów elektrolitycznych, co przywróciło jego prawidłowe działanie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA