logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Umożliwienie podglądu kamery w zewnętrznej sieci

n4Su 09 Lut 2019 17:35 2610 20
  • #1 17765692
    n4Su
    Poziom 7  
    Witam, mam problem z Kamerą IP Media-Tech MT4061. A mianowicie, nie wyświetla ona podglądu poprzez zewnętrzną sieć. Adres IP kamery po kablu to: 192.168.0.103. Zarezerwowałem ten adres w moim routerze (TP-Link Archer C5), a potem przekierowałem port. Podałem zewnętrzny port 9191(nie znam zalecanego), wewnętrzny jako domyślny port dla kamer, czyli: 80. Protokół jest ustawiony dla ,,ALL". Adres IP przepisany z kamery. Po wpisaniu danych w aplikacji IP Camera(podawany przez producenta jako jedyny działający), kamera daje podgląd, natomiast podczas wpisywania zewnętrznego adresu IP z portem jak i adresu kamery pojawia się komunikat ,,Not Found. The requested URL requested was not found on this server."
    Gdy próbuje połączyć się poprzez mobilną sieć w aplikacji, wykrywa ona kamerę jako Offline. Dodam jeszcze, że próbowałem także z DDNS ale nic nie pomogło. Pisałem do producenta i kamera działa jedynie z aplikacją powyżej. Liczę na szybką odpowiedź.
  • #2 17765826
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15551
    Może napiszesz z jakiego łącza korzystasz, czy masz wykupione stałe publiczne IP...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17765924
    LucekB
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 137
    kamera ma chyba możliwość chmury i aplikacji p2p, czemu z tego nie skorzystasz?
  • #4 17765938
    n4Su
    Poziom 7  
    sosarek napisał:
    Może napiszesz z jakiego łącza korzystasz, czy masz wykupione stałe publiczne IP...?
    Łącze z jakiego korzystam to światłowód 200/20 Mbps. Posiadam także stałe publiczne IP w cenie światłowodu.

Dodano po 3 [minuty]:

LucekB napisał:
    kamera ma chyba możliwość chmury i aplikacji p2p, czemu z tego nie skorzystasz?
    Nie mam zielonego pojęcia jak używać chmury a odnośnie aplikacji. W jej samej niby jest Cloud ID ale jest to jedynie do wykrycia kamery i dodania jej.
  • #7 17767079
    makosuu
    Ocena: 371
    Powiedz jakie masz IP na wanie routera. Port zewnętrzny najlepiej jak będzie wysoki i nietypowy.
  • #8 17768048
    KOCUREK1970
    Ocena: 5505
    n4Su napisał:
    kamera jest offline, gdy przełączam się na dane komórkowe.

No i prawidłowo.
    Net komórkowy nie ma publicznego IP i jest poblokowany wszelki ruch.
  • #9 17769613
    n4Su
    Poziom 7  
    makosuu napisał:
    Powiedz jakie masz IP na wanie routera. Port zewnętrzny najlepiej jak będzie wysoki i nietypowy.
    193.106.130.47,co do portu zewnętrznego, obojętnie jaki tylko żeby był nietypowy i wysoki?

Dodano po 2 [minuty]:

KOCUREK1970 napisał:
    n4Su napisał:

No i prawidłowo.

https://www.youtube.com/watch?v=xrk7KxxYs5Q 10:20, widać jak posiada on włączone dane i kamery mu działają.
  • #10 17769684
    makosuu
    Ocena: 371
    n4Su napisał:
    ,co do portu zewnętrznego, obojętnie jaki tylko żeby był nietypowy i wysoki?

Może być 80 a może być np. 12398. Jak użyjesz wysokiego portu to po prostu już omijasz wiele skanów sieci. Adres jest publiczny, na porcie 80 nawet coś masz wystawione.
  • #11 17770188
    KOCUREK1970
    n4Su napisał:
    widać jak posiada on włączone dane i kamery mu działają.

Ale tu mowa o Twoim necie komórkowym!
  • #12 17770492
    n4Su
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    n4Su napisał:
    widać jak posiada on włączone dane i kamery mu działają.

Ale tu mowa o Twoim necie komórkowym!
    Okej, teraz rozumiem. Czyli jak będę posiadał publiczne IP w moich danych komórkowych będę miał wtedy dostęp, czy jeszcze coś będzie wymagane oraz czy da się to jakoś wyminąć?
  • #13 17770503
    KOCUREK1970
    n4Su napisał:
    Czyli jak będę posiadał publiczne IP w moich danych komórkowych będę miał wtedy dostęp, czy jeszcze coś będzie wymagane?

Pewnie jakieś DDNS jeśli obydwa adresy IP nie są publiczne i stałe :D
    Spróbuj po uzyskaniu publicznego adresu skorzystać z p2p dla tej kamerki (jeśli jest dostępne).
  • #14 17770514
    n4Su
    Poziom 7  
    KOCUREK1970 napisał:
    n4Su napisał:
    Czyli jak będę posiadał publiczne IP w moich danych komórkowych będę miał wtedy dostęp?

Pewnie jakieś DDNS jeśli obydwa adresy IP nie są publiczne i stałe :D
    Spróbuj po uzyskaniu publicznego adresu skorzystać z p2p dla tej kamerki (jeśli jest dostępne).
    Poszperałem trochę po internecie i dowiedziałem się, że mój operator (Virgin Mobile) nie ma w ofercie publicznego IP, więc trochę lipa :/ Czyli według mnie zostaje tylko DDNS
  • #15 17770565
    sosarek

Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:
    n4Su napisał:

No i prawidłowo.

Nie mieszaj - na mobilnym realizowany jest tylko podgląd ;)
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 17770671
    KOCUREK1970
    sosarek napisał:
    na mobilnym realizowany jest tylko podgląd

Ale by on był musisz mieć możliwość przekierowania ruchu sieciowego na to IP komórkowe w bezpośrednim połączeniu 1:1 - a tak jesteś za NATem komórkowym.
  • #17 17770674
    sosarek

Poziom 43  
    KOCUREK1970 napisał:
    możliwość przekierowania ruchu sieciowego na to IP komórkowe w bezpośrednim połączeniu 1:1

W jakim celu?
    Łączy się z adresem IP pod którym dostępne jest urządzenie bądź korzysta z połączenia p2p - tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17770783
    KOCUREK1970
    Co do p2p zgoda - widać reszta nie taka oczywista.
  • #19 17801225
    emilzx
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Ludzie nie mieszajcie mu w głowie. On ma światłowód i do tej sieci podłączoną ma kamerę. Sieć w telefonie komórkowa służy mu tylko do podglądu równie dobrze mogł wyjść z domu i podłączyć się pod jakiekolwiek wifi i na nim sprawdzić czy ma dostęp do kamery. Więc wasze rady się mają nijak do problemu. Jeśli masz stały publiczny adres ip a z tego co widzę chyba tak to po wpisaniu go w przeglądarke lub jakiś player powinna ci się kamera odpalić. Na kamerze ustaw jakis inny port niż domyślny, żeby się nie gryzło z Routerem bo inaczej po wpisaniu ip by ci wyskoczył Router a nie kamera. Ddns powinien ci zadziałać więc musiałeś coś z chrzanić w ustawieniach. Najlepiej pokaz screeny ustawien z kamery oczywiście zakryj ip publiczne i macki
  • #20 17805585
    IC_Current
    Ocena: 2525
    Rozumiem, że kamera jest podłączona do sieci światłowodowej.
    Masz dwa rozwiązania:
    - połączenie P2P - nie ma żadnych dodatkowych wymagań oprócz dostępu do Internetu dla kamery i zdalnego klienta. Śmiem jednak wątpić, aby producentowi tak tanich zabawek opłacało się utrzymywać sensowną i sprawnie działającą infrastrukturę.
    - połączenie bezpośrednie.

Przy bezpośrednim połączeniu musisz:
    - znać porty z jakich kamera korzysta. Są to co najmniej dwa porty (dane sterujące i strumień RTP), czasem trzy. Ty przekierowałeś dopiero jeden (i to jeszcze ten odpowiedzialny za podgląd w przeglądarce). W androidzie korzysta się z dedykowanej aplikacji a nie przeglądarki.
    - mieć publiczny adres IP (zapytaj swojego ISP).
    - mieć wyłączony firewall u ISP (zapytaj).
    - jak adres jest zmienny, to przyda się jeszcze DDNS (choć bez tego podgląd będzie działać, tylko nie będziesz znal nowego adresy gdy się zmieni).
    Więc do dzieła: zdobądź potrzebne informacje i wtedy bierz się za przekierowania.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #21 17805739
    gkwiatkowski
    Specjalista - CCTV i Alarmy Stacjonarne
    Ocena: 1233
    n4Su napisał:
    jprzedworski napisał:
    LucekB napisał:
    kamera ma chyba możliwość chmury i aplikacji p2p
    No właśnie:
    https://www.youtube.com/watch?v=K4SR694lFa8
    https://www.youtube.com/watch?v=xrk7KxxYs5Q
    Zrobiłem to dokładnie tak samo jak w tych poradnikach, lecz dalej kamera jest offline, gdy przełączam się na dane komórkowe.

Kamera ma obsługę chmury i ma działać niezależnie od IP publicznego. Chyba, że ktoś specjalnie zablokuje dostęp do Internetu dla tej kamery.
    Czy masz instrukcję do kamery?
    Czy wykonałeś po kolei punkty z instrukcji?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z podglądem kamery IP Media-Tech MT4061 w zewnętrznej sieci. Kamera jest podłączona do routera TP-Link Archer C5, z zarezerwowanym adresem IP 192.168.0.103 oraz przekierowanym portem 9191. Mimo to, po wpisaniu zewnętrznego adresu IP, pojawia się komunikat "Not Found". Użytkownik posiada stałe publiczne IP, ale nie może uzyskać dostępu do kamery przez mobilną sieć, ponieważ operator (Virgin Mobile) nie oferuje publicznego IP. Wskazówki dotyczące użycia DDNS oraz połączenia P2P zostały podane, jednak użytkownik nadal ma trudności z konfiguracją. Zasugerowano również, aby sprawdzić porty używane przez kamerę oraz wyłączyć firewall u ISP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA