logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Słaby sygnał i niestabilny internet mobilny Orange w Kolonii Borowiecko

ghostdsf1 13 Lut 2019 20:51 732 10
REKLAMA
  • #1 17776040
    ghostdsf1
    Poziom 6  
    Witam mieszkam poza miastem w miejscowosci kolonia borowiecko , mam ogromny problem ze stabilizacja internetu poczatkowo kiedy go zalkadalem smigal bez zarzutu , po pewnym okresie zaczalemy sie problemy , ping skacze mi czasami z 50-60 do 5 tysiecy , uplink/downlink rate mam czasami 141 Kbps/2 Mbps czasami 2Mbps/19 Mbps ale czesciej ta pierwsza opcja. Poczatkowo odpuscilem temat gdyz studiowalem i przyjezdzalem na weekendy ale teraz gdy czesciej przyjezdzam to jest flustrujace gdy 1 osoba oglada netflixa to reszta domownikow nie moze nawet twittera odswiezyc. Posiadam antene zewnetrzna ktora wymienialem juz 2 razy na coraz to lepsza przyznam sie szczerze ze nie wiem na jaki nadajnik jest skierowana gdyz to firma mi zakladala a oni sprawdzali sile sygnalu i ping na speedtecie od ookola( jakos tak ta storna/aplikacja sie nazywala).
    Dzwoniac do orange w zeszlym roku dostalem informacje w wakacje ze naprawia ta usterke do wrzesnia coz mam juz luty wiec raczej nic z tym nie zrobili. Stracilem juz nadzieje na to ze moge miec dobry internet w domu u rodzicow , oni te4z lubia korzystac i ich to denerwuje a my nie znajac sie na tym zostawilismy wszystko w rekach tej firmy ktora byla u nas moze juz z kilkanascie razy i nic sie nie udalo naprawic.
    Router jest sprawny w 100% byl wymineianny okolo 3-4 razy , Antena rowniez i ustawienia w routerze aby korzystal z anteny zewnetrznej rowniez dzialaja. Szukam osoby ktora moglaby mi pomoc i wyjasnila w jakis prostszych slowach :(
  • REKLAMA
  • #2 17776175
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5774
    Jaki router , antena i na jaki kierunek ustawiona? Niepotrzebnie wydane pieniądze na usługi 'firmy". Oczywiście niewłaściwy wybór operatora, na routerze wymuszone tylko LTE? Lokalizacja trudna, niewielkie szanse na normalny internet w Orange. Kto ci kazał wymieniać router czy anteny?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17776360
    ghostdsf1
    Poziom 6  
    Antene kazala mi wymienic firma oraz router tyle ze router wymieniany byl za darmo , poczatkowo zasieg byl naprawde super i nadal nie jest zle w pewne dni jest super , Router Telekom Speedport LTE II , nie mam pojecia na jaki kierunek jest nastawiona i nawet nie wiem jak to sprawdzic nmusialaby ta firma ponowniue do mnie przyjechac i mi to powiedziec chyba ze jest jakis program do tego to moglbym to okreslic odrazu. Antena akurat moge zagwarantowac ze jest ok jutro podam jej dokladna nazwe.
  • Pomocny post
    #4 17776434
    matek451
    Poziom 43  
    Człowieku daj sobie spokój z tą "firmą" ? To są po prostu .... ci, po co wymieniałeś router? Zaproponowali ci teraz złom wart z 50 zł a takie u mnie są w elektrośmieciach. Kupiłeś szajs sprzed 7 lat czyli B593u-12, to stary router pochdzacy z niemieckiego demobilu, kupowany jako elektrośmieć i sprzedawany takim jak ty. Modem LTE3 kat. bez LTE2100. FW nie pozwala wymusić konkretnego pasma LTE. Jaki sprzęt miałeś wcześniej od Orange? Aż strach pytać o antenę ale mam swój typ. W twojej lokalizacji wybór anteny do lTE a nawet 3G jest prosty i oczywisty, antena na 800-900MHz. Zasięg LTE jest realizowany na LTE800 Orange , do wyboru 3 BTS-y NetWorks z tym pasmem, Malutkie, Ruda lub Hucisko. Na nich tez 3G Orange na wolnym UMTS900HSPA+. Tylko w Hucisku działa 3G Orange na UMTS2100HSPA+DC i to jest jedyna szansa na jakiś szybszy internet. Pasmo LTE800 działa na 10MHz w MIMO2x2 z DL do 75Mb/s ale na BTS-ach gdzie nie ma innego pasma LTE z reguły jest zapchane , tak jak u ciebie bo DL<<<UL w godzinach wieczornych tak jak masz to podstawowy objaw zapchanego BTS-a. W Orange to powoli norma. Jeśli wszystkie te BTS-y na LLTE800 sa zapchane to nic z tym nie zrobisz. Należy przetestować je za pomocą anteny kierunkowej na 800-900MHz. Najskuteczniejsze anteny na 800-900MHz to https://www.dipol.com.pl/antena_gsm_20-elemen...-800-980_mhz_10_m_przewodu_wtyk_sma_A7027.htm lub https://www.dipol.com.pl/antena_gsm_10-elemen..._800-980_mhz_10_m_przewodu_wtyk_sma_A7017.htm Do LTE w MIMO2x2 potrzebne są dwie sztuki, ustawione w polaryzacji pionowej i poziomej. Reasumując u ciebie potrzebny router z możliwością wyboru pasm LTE czy 3G z UMTS2100, do tego anteny na 800-900MHz a gdybyś zdecydował się na UMTS2100HSPA+DC z Huciska to antena kierunkowa na 2100Hz. Ale ogólnie to nie rób sobie nadziei, Orange z LTE800 działa niestety kiepsko, te 10MHz szybko się wysyciło. Zrób test na zewnątrz na telefonie LTE z Android i aplikacją Network Cell info i pokaż zakładkę DANE z aplikacji. Test na zewnątrz, karta Orange. Do tego speedtest. jak chcesz mieć szybki internet zmień operatora, nie wzywaj żadnych pseudo firm, takich "fachowcow' zjadam na śniadanie. Dobór sprzętu, anteny i operatora u ciebie dla mnie to 5 minut przy twojej pomocy i testach. Super internet to działa tak https://www.speedtest.net/result/8038064494
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17776848
    ghostdsf1
    Poziom 6  
    Ja zaraz postaram sie dowiedziec jaka to jest antena i byl;bym bardzo wdzieczny za pomoc przy ustaleniu jaki internet bylby u mnie najszybszy ja aktualnie korzystam z orange no i jak na poczatku bylo naprawde dobrze tak teraz jest slabo. Nie mam dostepu do karty telefonicznej innej niz plus chyba ze wyjabym ta karte z orange.

Dodano po 16 [minuty]:

Antene jaka posiadam to L4G

Dodano po 2 [minuty]:

Speedtest jaki mi wychodzi https://www.speedtest.net/result/8039186206.png , zaraz sie postaram zrobic test z karta orange

Dodano po 6 [minuty]:

Jeszcze myslalem nad playem ich bts jest rowniez blisko wezme karte i z orange i zplaya i moge wyslac tutaj screeny jak to pomoze
  • #6 17776914
    matek451
    Poziom 43  
    Jaką "antenę' masz to wiedziałem w ciemno od samego początku, pochodzisz spod Radomska więc masz ten złom z all-ant , lokalnego producenta szajsu udającego anteny. Speedtest z godzin porannych be znacznego znaczenia, na BTs-ie o tej porze hula wiatr. Wieczorem jest tragedia bo ludzie korzystają z internetu od Orange. "Antena' nie spełnia swojej roli, świadczy o tym bardzo niski UL, to jest elektrosmieć. przy 5 km od BTS-a z LTE800 nawet w tych warunkach skuteczna antena na 800-900MHz zapewni prawidłowe parametry sygnału i dobry UL. Niestety ale jeśli wieczorem DL<UL to BTS jest zapchany. Są 3 w pobliżu więc można na nie skierować anteny kierunkowe i wybrać ten dający najlepszy DL wieczorem. Sprawdź czy na tym B593 masz zakładkę z diagnostyką sygnału i pokaż jeśli jest screen z niej. Ta pseudo firma dobrała ci najgorszy z możliwych router, dwie rury kanalizacyjne fi50 udające anteny a będace tłumikami. do tego operator, który ma słabą infrastrukturę czyli Orange i efekt marny. w tej lokalizacji tak jak sam ci pokazałem tylko Play jest w stanie zapewnić normalny internet. Pozostali operatorzy to śmiech na sali w porównaniu do Play, ten ma w Kletni do dyspozycji LTE2600, LTE1800, LTE2100 i LTe800 z ich agregacją czyli w sumie 50MHz pasma w MIMO2x2, 5 razy więcej od Orange. BTS bliżej, zrób testy Play to sam się przekonasz. Należy dobrać do Play odpowiedni sprzęt, antenę. N atesty Play są 2 tygodnie. Tylko nie korzystaj już z pomocy takich 'fachowców'. To są całkowici dyletanci w tych sprawach. Oni powinni płacić za naukę .
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17776980
    ghostdsf1
    Poziom 6  
    Czyli jaka antene i router mam sobie kupic ? to nie jest problem jezeli jest dzis dostepna w sklepie do 100 km
  • Pomocny post
    #9 17777347
    matek451
    Poziom 43  
    A po co mu antena na 1800-2600MHz ? A szerokopasmową już ma z All-Ant. Jeśli mówimy o Orange to od samego początku zasięg był na LTE800 i nic więcej z 3 BTS-ów i należało kupić wspomniane anteny typu YAGI-UDA z Dipola. Jeśli chce korzystać z Orange i LTE800 to należy zrobić testy za pomocą tych co ma https://all-ant.pl/antena-do-LTE-4g-3g-l4g-mimo-2x15dbi-konfigurator-mapa-zasiegu ustawiając je po kolei na kierunek BTS-ów Malutkie, Ruda i Huciska i wybrać ten który da najlepszy DL wieczorem, do testów ten zabytek b593u-12 który mu wciśnięto. Jeśli Orange nie będzie działał satysfakcjonująco to w grę wchodzi Play, można zrobić też jego test na zestawie, który ma i karcie Play. Antena na BTS Kletnia,około 2km więc router powinien zalogować się do LTE2600, do tego speedtest. Póki co żadnych inwestycji w sprzęt, router czy anteny. Korzystamy z tego co mamy ale, decyzje co dalej po wspomnianych testach Orange z 3 BTS-ów LTE800 i sprawdzeniu Play z Kletnii. do testów Play starter https://www.play.pl/oferta/play-internet/internet-na-karte/starter-4glte-9zl/ kupujesz i rejestrujesz w salonie Play lub prasowych np. Inmedio.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 17777365
    ghostdsf1
    Poziom 6  
    Dziesiaj narazie sprawdzilem ta umowe z play ktora moge wypowiedziec do 30 dni , sama ekipa z play przyjedzie i mi to zamontuje wiec zobacze czy internet bedzie mnie satysfakcjonowal :) jezeli nie to wykonam wasze porady i sie do was odezwe . Dziekuje serdecznie za pomoc mam nadzieje ze w przyszlosci bede sie mogl wam odplacic :)
  • REKLAMA
  • #11 17777424
    matek451
    Poziom 43  
    Kolego widzę wyraźnie że marnujesz mój czas, nie szanujesz ludzi którzy starają ci się ci pomóc.Dałeś się wydymać jak Janusz jakiejś firmie w związku z Orange a teraz brniesz w to samo, kto ci kazał brać ofertę w Play?, na dodatek nie piszesz z jakim sprzętem ale już widzę że ty wierzysz konsultantom w salonach a nie człowiekowi który wiedzę o ofertach,internecie mobilnym, sprzęcie, antenach ma w małym palcu. Play przyśle do ciebie takich samych 'fachowców" jak dotychczas, oni nie mają nic wspólnego z operatorem. To podwykonawcy, nie mają zielonego pojęcia o ofercie Play, zasięgu , BTS-ach. Przyjadą zamontują ci pewnie B2368 lub WF830 bo nie wiem co wybrałeś. Na temat tego sprzętu w Play i wśród takich firm nikt nie ma nawet podstawowej wiedzy, ja mam na ich ten temat dużo większa i to zasługa mojej pracy z tymi urządzeniami. To są typowi ;'zakładacze", Pan Mietek przykręci ci zewnętrzny modem CPE LTE, podłaczy po LAN do routera wewnętrznego i pojedzie, skasuje oczywiście kupę kasy za damski ...j. Przerabiane setki razy, tacy jak ty płaczą potem proszą o pomoc na forum Play, tutaj, czy bez-kabli. wiem coś na ten temat bo po Mietkach poprawiam non stop. Nie mogę pojąć czym ty się kierujesz podejmując takie działania i kroki?.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Mieszkaniec Kolonii Borowiecko zgłasza problemy z niestabilnym internetem mobilnym od Orange, który początkowo działał dobrze, ale z czasem jakość sygnału znacznie się pogorszyła. Użytkownik doświadcza skoków pingu oraz niskich prędkości uplink i downlink. Wymieniał już antenę zewnętrzną i router, jednak nie uzyskał poprawy. Użytkownik posiada router Telekom Speedport LTE II oraz antenę L4G. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące wyboru odpowiedniego sprzętu, w tym anteny na pasmo 800-900 MHz oraz routerów B525 i B715, które mogą poprawić jakość sygnału. Użytkownik rozważa również zmianę operatora na Play, aby sprawdzić, czy internet będzie bardziej stabilny.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA