logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana iskrownika w Amica 520GE3.33ZPTADPAQ(XX) - brak ognia w palnikach

Baskas 14 Lut 2019 00:09 2175 20
REKLAMA
  • #1 17776606
    Baskas
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam. Posiadam kuchenkę Amica. W dwóch palnikach nie mogłam podpalać gazu wydawało mi się że są to popsute iskrownik. Kupiłam wymieniłam i nadal nic. Może ktoś wie co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 17776639
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Ocena: 195
    Przewody idące do iskrowników sprawdzone, może przerwa jest. Tak bez opisu co już zostało sprawdzone to ciężko stwierdzić co jest uszkodzone. Trzeba będzie odkręcić górę kuchenki.
  • #3 17776680
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5156
    @Baskas Sprawdziłaś izolatory przy palnikach - pękniecie, zanieczyszczenie ? Wyjąć, umyć w alkoholu izopropylowym i sprawdzić ich stan. Mogą także być zatłuszczone mikrowyłączniki przy zaworach gazowych.
  • #4 17776922
    Baskas
    Poziom 6  
    Odkręcałam całą górę kuchenki i wymieniłam cały przewód iskrownika. Tak jak by prąd nie dochodził do iskrowników. Raczej nie możliwe żebym 2 uszkodzone przewody kupiła.
  • REKLAMA
  • #5 17776960
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Ocena: 3368
    Kiedy wciskasz pokrętła od tych nie zapalających się palników, to coś iskrzy?

P.S.
    Tumiwisizm napisał:
    Przewody idące do iskrowników sprawdzone, może przerwa jest. Tak bez opisu co już zostało sprawdzone to ciężko stwierdzić co jest uszkodzone. Trzeba będzie odkręcić górę kuchenki.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Baskas Sprawdziłaś izolatory przy palnikach - pękniecie, zanieczyszczenie ? Wyjąć, umyć w alkoholu izopropylowym i sprawdzić ich stan.
    Wpisy bez sensu, bo napisane, że iskrowniki są nowe.
  • #6 17778513
    Baskas
    Poziom 6  
    Na tych 2 nie iskrzy. Na 2 dobrych iskrzy. A pokrętła też są wyczyszczone.
  • #8 17778546
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Potwierdzam, twój wpis zhudomel jest bez sensu
    zhudomel napisał:

Iskrowniki nowe, ale przewody nie koniecznie. Zacznij rozróżniać co jest czym.
  • REKLAMA
  • #9 17778606
    Baskas
    Poziom 6  
    Dziś jeszcze od,, fachowca'' dowiedziałam się że może to być generator iskry. Ale gdyby to było to to chyba wszystkie by nie działały🤔. A przewody też są nowe bo były to całe zestawy😊
  • #10 17778634
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Baskas napisał:
    Ale gdyby to było to to chyba wszystkie by nie działały🤔
    Dokładnie, bo jest jeden na wszystkie palniki. Zwarcie dwóch cewek na raz ? Mało prawdopodobne. Mikrowylaczniki są najbardziej podejrzane......zatłuszczają się, bo leje się na nie wszystko z otworów na pokrętła.
  • #11 17778649
    Baskas
    Poziom 6  
    A jak się do nich dostać? Znów muszę wszystko rozbierać?
  • #12 17778654
    Tumiwisizm
    Poziom 28  
    Wypadało by rozkręcić przód kuchenki i powinny być w okolicy kurka, jak na wyżej pokazanym rysunku.
  • REKLAMA
  • #13 17778667
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Źle się stało. Mogłaś się odezwać, gdy pokrywa była zdjęta :cry: Odłączyć od sieci, następnie w szczeliny dźwigni mikrowyłącznika napsikać ,,Kontact Cleanera", albo strzykawka z igłą trochę alkoholu propylowego. i parę razy ponaciskać
    energicznie dźwignię. Odczekać chwilę, włączyć zasilanie i naciskając dźwignię wkrętakiem sprawdzić działanie.
  • #14 17778718
    Baskas
    Poziom 6  
    No myślałam że jestem na tyle sprytna że jeśli wymienię same iskrowniki to wszystko będzie ok. A wyszło jak zwykle 😜. Mówi się trudno i jeszcze raz trzeba będzie się pobawić, z tym że teraz to jakoś bardziej skomplikowane brzmi😱. Na tą chwilę dziękuję za wszystkie wskazówki i dobre rady. Mam nadzieję że teraz mi się uda to naprawić
  • Pomocny post
    #15 17778836
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Baskas napisał:
    dowiedziałam się że może to być generator iskry.
    Zgadza się. Wszystko na to wskazuje. Jeżeli wciśniesz pokrętło od palnika, który się nie zapala i jest iskra na dwóch dobrych palnikach to wyłącznik jest dobry i nic tam nie szukaj.
    Albo jeszcze inaczej: jeżeli naciskasz którekolwiek pokrętło i zawsze na dwóch tych samych palnikach jest iskra i na dwóch nie ma iskry, to jest uszkodzony generator.

P.S.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    @Baskas To nie pokrętła a mikrowyłączniki przy zaworach. Kostki z napisem ,,Sabaf"
    Nie ten zawór w tej kuchni. Gdyby mikrowyłącznik był uszkodzony, to nie było by iskry nigdzie.
    Tumiwisizm napisał:
    Iskrowniki nowe, ale przewody nie koniecznie.
    Tumiwisizm napisał:
    Potwierdzam, twój wpis zhudomel jest bez sensu
    zhudomel napisał:

Iskrowniki nowe, ale przewody nie koniecznie. Zacznij rozróżniać co jest czym.
    Gdybyś się trochę orientował w temacie, to wiedziałbyś, że iskrowniki są tylko z przewodami zamontowanymi na stałe.

Może już przestańcie wprowadzać w błąd.
  • #16 17778921
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    zhudomel napisał:
    Albo jeszcze inaczej: jeżeli naciskasz którekolwiek pokrętło i zawsze na dwóch tych samych palnikach jest iskra i na dwóch nie ma iskry, to jest uszkodzony generator.
    To oczywiste.
    zhudomel napisał:
    Nie ten zawór w tej kuchni. Gdyby mikrowyłącznik był uszkodzony, to nie było by iskry nigdzie.
    Może Kolega wyjaśnić? W odniesieniu do zdania powyżej.
  • #17 17778924
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Łącznik pod dowolnym pokrętłem włącza generator (a nie iskrownik), a ten daje iskrę na wszystkich palnikach. Można np. otworzyć pierwszy zawór i nacisnąć 4 pokrętło i na pierwszym ma się zapalić gaz.
  • #19 17778971
    Baskas
    Poziom 6  
    A więc gdzie mogę w kuchence mniej więcej znaleźć ten generator? I czy jest szansa że sama sobie poradzę z tą wymianą 😊
  • #20 17779041
    zibi1971
    Specjalista AGD
    Ocena: 1118
    Witam
    Generator iskry wygląda jak małe prostokątne pudełeczko. Idź po kabelku od iskrownika to go znajdziesz. Wymiana jest prost , wypinasz kabelki ze starego i wpinasz do nowego. Tu masz zdjecie https://www.klinikaagd.pl/czesci-agd/%E2%9C%9...MIkrOwvJC94AIVi-AYCh2vEgqaEAQYAiABEgIP_fD_BwE
  • #21 17779226
    zhudomel
    Specjalista AGD
    Baskas napisał:
    gdzie mogę w kuchence mniej więcej znaleźć ten generator?
    Do generatora wpinałaś przewody od wymienianych iskrowników. Możesz zrobić prosty test: zamienić miejscami przewody od iskrownika działającego i niedziałającego. Wtedy powinna być iskra na tym, na którym wcześniej nie było.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z kuchenką Amica 520GE3.33ZPTADPAQ, w której dwa palniki nie zapalają się pomimo wymiany iskrowników. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie przewodów do iskrowników, mikrowyłączników przy zaworach gazowych oraz generatora iskry. Użytkownik wymienił przewody, ale nadal nie ma iskry na dwóch palnikach. Wskazówki obejmowały czyszczenie mikrowyłączników oraz lokalizację generatora iskry, który obsługuje wszystkie palniki. Użytkownik został poinstruowany, jak przeprowadzić testy, aby zdiagnozować problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA