logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ursus 330 - szlam w filtrze paliwa po długim postoju. Co robić?

skopion099 14 Lut 2019 20:23 2541 14
REKLAMA
  • #1 17778264
    skopion099
    Poziom 6  
    Ocena: 6
    Witam. Kupiłem 2lata temu Ursusa 330 ktory chodził dobrze pół roku stał nadal dobrze wszystko chodziło. Znowu stał prawie pół roku z prawie pełnym bakiem ropy. I tu moje pytanie bo gdy to odpaliłem znowu, i mi zasłabł wymieniłem filtry paliwa i w osadniku byly pokryte całe szlakiem dziwnym gęstym koloru podchodzacego do brązowego, wymieniłem na nowe i po przejechaniu ok 500 m filtr od osadnika znowu zaszlamiony.
    I tu moje pytanie czy coś się stało z ropa przez ten czas czy ktoś mi czegoś dosypał do ropy??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17778274
    Adam-T
    Poziom 41  
    Ocena: 1092
    A jesteś pewny ropy którą kiedyś tam zatankowales?
  • #3 17778960
    skopion099
    Poziom 6  
    Tak rope tankuje od lat do koparki i samochodu na tej samej stacji i z tylko 1 banki która jest tylko do ropy i niczego więcej.
    Ten szlam ciężko umyć wygląda jak (glut) czy coś takiego.
    Czy mogę mieć zardzewialym jak i to przez to ?
    Szlam trudny to opukania dodam i parę centymetrów grubości
  • Pomocny post
    #4 17779005
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    Biododatki do paliwa potrafią tak zaglucić układ...
  • REKLAMA
  • #5 17779135
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6392
    ZObacz czy masz na dnie baku ,warstwę lakieru w postaci galarety lub półtwardej warstwy.
    Biedota często używa baniek po rozpuszczalniku lub lakierze i to się rozpuści a potem osadza na dnie baku i powolutku wędruje w dół.
  • #6 17779163
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    zlej paliwo - wypłucz zbiornik - nowm zalej szkoda sie babrac
  • #7 17779182
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Nowy zbiornik 150zł plus węże filtry i spokój na lata.
  • #8 17779190
    grzeniuw
    Poziom 27  
    Ocena: 176
    Kolego - wykręć kranik i spuść to wszystko z baku, miej nadzieję że zleci. Sprawdź bak, czy jest czysty ewentualnie przepłukaj go. W starym ON potrafią się wytrącać różne śmieci, teraz jeszcze bio pogarsza sprawę.
    Na przyszłość pokombinuj coś, żeby przedłużyć część kranika wkręcaną do baku o jakiś 1cm, żeby nie zaciągało paliwa z samego dna. Możesz dolutować kawałek rurki, albo może znajdziesz w sklepach i coś dopasujesz gotowego, np. kraniki do MF miały takie plastykowe filterki wciskane - choć lepiej żeby to nie była gęsta siateczka bo za każdym razem będziesz spuszczał paliwo i wykręcał, a to już łatwiej czyścić odstojnik.
    Na początek doprowadź bak do czystości.
  • REKLAMA
  • #9 17779196
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6639
    Ostatecznie bak wymontuj ,do góry dupą i karcherem go od środka. Potem przepłucz czystą ropą i gotowe.
  • Pomocny post
    #10 17779250
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 838
    Witam,
    Nikt do tego paliwa nic nie dolał paliwo ma określony okres trwałości tzw. okres indukcyjny .
    Proponuję zapoznać się z kartą charakterystyki ON np. taką jak w załączniku.
    Wszystkie obecnie sprzedawane paliwa muszą ulegać biodegradacji w środowisku naturalnym i np. orlenowska Verwa posiada 60% -wy okres degradacji w środowisku wodnym 28dni.
    A więc jeżeli paliw miało dostęp do wody (wilgoci) i powietrza to taki stan jest naturalnym procesem rozpadu paliwa.
    Załączniki:
    • OLEJ_NAPEDOWY_karta_charakterystyki.pdf (207.04 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #11 17779442
    skopion099
    Poziom 6  
    Sniezynka napisał:
    Witam,
    Nikt do tego paliwa nic nie dolał paliwo ma określony okres trwałości tzw. okres indukcyjny .
    Proponuję zapoznać się z kartą charakterystyki ON np. taką jak w załączniku.
    Wszystkie obecnie sprzedawane paliwa muszą ulegać biodegradacji w środowisku naturalnym i np. orlenowska Verwa posiada 60% -wy okres degradacji w środowisku wodnym 28dni.
    A więc jeżeli paliw miało dostęp do wody (wilgoci) i powietrza to taki stan jest naturalnym procesem rozpadu paliwa.

Dziekuje za odpowiedz która mnie interesowała miałem podejrzenia ale już wiem to co chciałem z góry dziękuję jeszcze raz wszystkim zainteresowanym moim postem :)
  • Pomocny post
    #12 17779449
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    pomijając to też trza brać uwagę gdzie kupujemy ON :)
  • #13 17779634
    skopion099
    Poziom 6  
    No moje stacje to Stella lub orlen
  • Pomocny post
    #14 17781540
    Sniezynka
    Poziom 33  
    Ocena: 838
    Chyba Shella ;) zresztą i tak do wszystkich paliw baza jest taka sama poszczególne koncerny dodają swoje "tajemne " dodatki do paliw.
    Np. w Polsce głównym dostawcą paliw są rafinerie w Płocku i Gdańsku Dodatki są natomiast dodawane w terminalach przeładunkowych .
  • Pomocny post
    #15 17781630
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Od MF to w ogóle bym odradzał bo ma mały przelot .
    Byle co wpadnie i już nie idzie paliwo , a jak długo
    stoi i coś się wytrąci z paliwa to i filterek nie pomaga
    i tak zapcha kranik .
    Najlepiej zostań przy oryginalnym i załóż mu rurkę
    w pionie nawet 2 cm , wtedy zbiornik stanie się odstojnikiem
    i nie będzie ciągnąć syfu do układu zasilania , by najmniej
    tak z grubsza . Kiedyś przerabiałem URSUSA 2812 gdzie były wieczne problemy
    z zapychającym się kranikiem paliwa . Też mu wstawiłem rurkę .
    Jak do tej pory nic się nie dzieje , a pare lat upłynęło . :|

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Ursusem 330, który po długim postoju i tankowaniu paliwa wykazuje objawy zaszlamienia filtra paliwa. Po wymianie filtrów, osadnik ponownie zatyka się gęstym, brązowym szlamem. Uczestnicy dyskusji sugerują, że problem może wynikać z jakości paliwa, które mogło ulec degradacji lub zanieczyszczeniu, a także z osadów na dnie zbiornika paliwa. Rekomendowane rozwiązania obejmują spuszczenie paliwa, czyszczenie zbiornika, a w niektórych przypadkach wymianę zbiornika na nowy. Wskazano również na możliwość zastosowania dłuższego kranika, aby uniknąć zasysania zanieczyszczeń z dna zbiornika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA