Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

[Solved] Jaki odkurzacz kupić - bezworkowy, czy workowy? Jakiej firmy polecacie?

buba12345 15 Feb 2019 15:09 23142 29
    buba12345
    Level 12  
    Mam problem, bo chciałem kupić odkurzacz i nie wiem czy wybrać workowy, czy bezworkowy (cyklonowy).

Zaletą bezworkowego jest, że nie wydaje się kasy na worki.

Czy te bezworkowe mają krótszą żywotność niż workowe? Te plastiki i budowa wyglądają niezbyt solidnie na bezworkowych, a opróżniać pojemnik trzeba po każdym odkurzaniu, czy te elementy się szybko nie wyrobią?

Jaka jest różnica w użytkowaniu odkurzacza bezworkowego (cyklonowego) w porównaniu do użytkowania odkurzacza workowego?

Jaką firmę wybrać w obu przypadkach?

Cena: do 600zł (da się kupić w tym przedziale cenowym dobry odkurzacz workowy lub bezworkowy?)
    Klasa odkurzania dywanów ma być A
    Klasa odkurzania podłóg twardych ma być A
    Klasa reemisji kurzu A

Możecie podać sugerowany typ odkurzacza (czy lepiej bezworkowy, czy workowy) oraz propozycje odkurzaczy obu typów na podane kryteria.
  • Helpful post
    barteksmrek
    Level 28  
    Nie doradzę ci jaki kupić ze względu na markę. Ja mam zelmera w Polsce i jestem zadowolony. Zwykły workowy. Mogę się podzielić uwagami. Zawsze byłem posiadaczem workowych. Kasy za dużo nie wydasz. Zmieniasz worek, stary w śmieci i po sprawie. Dziecko to zrobi. Kupiłem bezworkowy, cyklonowy. Pojemności wcale. Trzeba często, co kilka odkurzen opróżniać. Żeby na tym się kończyło. Trzeba rozebrać cyklon, wymyć wszystko łącznie z filtrami i pozostawić do całkowitego wyschnięcia zwłaszcza filtry. Diabli mnie biorą i czekam aż się zepsuje. Kupię na pewno workowy.
    To oczywiście tylko moje zdanie i może jeszcze mojej żony. Zapewne ile osób się wypowie tyle zdań.
  • Helpful post
    qs300
    Level 33  
    Odkurzacze workowe zwykle mają większą moc ssania niż bezworkowe a jeśli chodzi o Zelmera, to w tej cenie już kupisz z 4-letnią gwarancją i dobrą mocą ssania.
    oskar777

Level 26  
    Mamy z żoną mocniejszego zelmera i od dwóch lat nie używamy worków, bo za dużo kosztowało nas to. Jeżeli masz większy dom lub często odkurzasz to tylko wersja bez-workowa.
    buba12345
    Level 12  
    barteksmrek wrote:
    Nie doradzę ci jaki kupić ze względu na markę. Ja mam zelmera w Polsce i jestem zadowolony. Zwykły workowy. Mogę się podzielić uwagami. Zawsze byłem posiadaczem workowych. Kasy za dużo nie wydasz. Zmieniasz worek, stary w śmieci i po sprawie. Dziecko to zrobi. Kupiłem bezworkowy, cyklonowy. Pojemności wcale. Trzeba często, co kilka odkurzen opróżniać. Żeby na tym się kończyło. Trzeba rozebrać cyklon, wymyć wszystko łącznie z filtrami i pozostawić do całkowitego wyschnięcia zwłaszcza filtry. Diabli mnie biorą i czekam aż się zepsuje. Kupię na pewno workowy.
    To oczywiście tylko moje zdanie i może jeszcze mojej żony. Zapewne ile osób się wypowie tyle zdań.

oskar777 wrote:
    Mamy z żoną mocniejszego zelmera i od dwóch lat nie używamy worków, bo za dużo kosztowało nas to. Jeżeli masz większy dom lub często odkurzasz to tylko wersja bez-workowa.

A możecie opisać jak bardzo czasochłonne jest to mycie filtrów? Napiszcie, czy w tych bezworkowych jakieś elementy się szybciej wyrabiają?
    Czy to nie jest tak, że kupując bezworkowy oszczędzam na workach, ale sam odkurzacz krócej wytrzyma niż workowy?

Na co jeszcze zwracać uwagę przy kupnie odkurzacza? Oba typy odkurzaczy występują z róznymi filtrami jedne mają filtry antyalergiczne inne filtry zmywalne. Co lepiej wybrać, jeżeli chodzi o takie szczegóły?

Hmm

Wstępnie myślałem o:
    Z workowych
    Jaki odkurzacz kupić - bezworkowy, czy workowy? Jakiej firmy polecacie?
    ELECTROLUX Silent Performer ESP72DB
    ELECTROLUX SilentPerformer ESP74DB
    W tych workowych wyżej też jeden ma filtr zmywalny, a drugi filtr antyalergiczny.
    https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-standardowe/odkurzacz-electrolux-silent-performer-esp72db,id-963026
    https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-standardowe/odkurzacz-electrolux-silentperformer-esp74db,id-1186210

Z cyklonowych
    HOOVER Xarion XP81_XP25011
    HOOVER Xarion XP81_XP15011

https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-standardowe/odkurzacz-hoover-xarion-xp81_xp15011,id-662512
    https://www.mediaexpert.pl/odkurzacze-standardowe/odkurzacz-hoover-xarion-xp81_xp25011,id-662514

Różnią się chyba tylko typem filtra jeden ma filtr zmywalny, a drugi antyalergiczny (czyli jeden myjemy, a antyalergiczny kupujemy nowy co jakiś czas?)

Jest szansa, że obecne są mniej uciążliwe niż te cyklonowe sprzed lat? W recenzjach siła ssania jest dobra i mają tę kategorię A sprzątania dywanów jednak.

Z opinii na temat tych wszystkich odkurzaczy wynika, że siłę ssania mają dobrą.
  • Helpful post
    VooVoo
    Level 34  
    Po latach stosowania workowych odkurzaczy, postanowiłem sprawdzić inne systemy. A to po tym, jak nie mogłem dostać worków do meteora (w końcu znalazłem odpowiedniki). Była super promocja w sieci i odkurzacz za 300 zaoferowano z dostawą za 200. Bezworkowy cyklon raven eo003. Jak na razie jestem zadowolony, choć czyszczenie zbiornika jest faktycznie upierdliwe. Z workiem jest dużo szybciej - odłączyć i wyrzucić :)
    barteksmrek
    Level 28  
    Samo mycie nie jest zbyt czasochłonne. Trzeba zostawić na noc żeby filtry wyschły. Trochę zabawy przy rozbieraniu i składaniu.
    Borutka
    Level 29  
    Bezworkowy to jedynie Dyson, Miele. Na inne szkoda nerwów
    buba12345
    Level 12  
    Borutka wrote:
    Bezworkowy to jedynie Dyson, Miele. Na inne szkoda nerwów

Czyli jak mam budżet do 600zł to za mało na dobry cyklonowy?
    barteksmrek
    Level 28  
    Słuchaj są pewnie i po 300zl. Kupujesz, odkurzacz, psuje się po gwarancji, wyrzucasz, Kupujesz nowy. Co ma takiego dywan czego nie ma dwa razy tanszy. To tak jak np z telewizorami. Sony. Panasonic. A nie oznacza ze lepszy od LG czy samsunga.
    Borutka
    Level 29  
    barteksmrek wrote:
    Słuchaj są pewnie i po 300zl. Kupujesz, odkurzacz, psuje się po gwarancji, wyrzucasz, Kupujesz nowy.

Problem w tym, że tym nie da się odkurzać. Ciąg słaby i trwa 10 minut. Potem kwadrans na czyszczenie. Sama filtracja powietrza też wątpliwa.
    Bierzesz taki jak wymieniłem do odkurzania domu i filtry masz jedne na całe życie, do czyszczenia raz na kilka tygodni, bez pogorszenia ciągu.
  • Helpful post
    gimak
    Level 40  
    Od prawie 2 lat, mam od córki, po rocznym użytkowaniu, odkurzacz bezworkowy Devil. Wcześniej oczywiście były odkurzacze workowe różnych marek. Córka Devila chciała wyrzucić, bo wg niej słabo ciągnął i cały czas świeciła się kontrolka. Ja go wziąłem, pooglądałem, wyprałem wszystkie filtry (były mocno zanieczyszczone) i wprowadziłem małą modyfikację - na główny filtr nawinąłem warstwę ręcznika papierowego, jako dodatkowy filtr.
    Odkurzacza używamy do dzisiaj, workowy poszedł w odstawkę. Prawie za każdym razem po odkurzaniu, opróżniany (wytrząsany) jest pojemnik na grubsze śmieci i wymieniany jest ręcznik papierowy, nawet nie przypuszczałem, że tyle kurzu na nim się zatrzymuje. Zastosowanie tego ręcznika papierowego, to wg, mnie strzał w dziesiątkę. W ciągu tych dwóch lat używania filtr główny umyłem dwa razy, raz na początku i drugi raz z dwa miesiące temu, w zasadzie niepotrzebnie, bo woda po praniu była prawie czysta. Operacja wytrząśnięcia śmieci oraz wymiana wkładki z ręcznika papierowego, nie zajmuje więcej niż czasu niż wymiana worka.
    Wydaje mi się też, że po zastosowaniu wkładki z ręcznika papierowego, skuteczniejsze jest wyłapywanie kurzu, bo po tych prawie dwóch latach pozostałe filtry pozostają czyste, czyli wynika z tego, że mniej kurzu obecnie przepuszcza odkurzacz.
    Przyznam też, że na początku byłem do Devila sceptycznie nastawiony, ale on został (przez możliwość zastosowania tej wkładki z ręcznika papierowego), a workowy poszedł w odstawkę. Nie wiem, czy podobnie byłoby z innymi odkurzaczami bezworkowymi, gdzie zastosowanie takiej wkładki byłoby kłopotliwe.
  • Helpful post
    oskar777

Level 26  
    Quote:
    A możecie opisać jak bardzo czasochłonne jest to mycie filtrów? Napiszcie, czy w tych bezworkowych jakieś elementy się szybciej wyrabiają?
    Czy to nie jest tak, że kupując bezworkowy oszczędzam na workach, ale sam odkurzacz krócej wytrzyma niż workowy?

Mam Zelmer Solaris Twix 5500 starszy model taki czarno brązowy. Filtr w nim był myty w ciągu dwóch lat dwa trzy razy, wymieniany był raz chociaż nie był specjalnie uwalony.

Czasem go sprężarką przedmuchuje, wiem że nie każdy ma sprężarkę więc pewnie byłby to odpowiednik mycia. Jeśli był myty to zostawał na noc a potem płukany to wystarczało. Na koniec na kaloryfer. Żona katuje odkurzacz 2x w tygodniu i nie ma litości w tej czynności.

Samemu odkurzaczowi spalił się regulator po 4 latach, zmieniłem na chiński regulator silników 4kw z allegro, oryginał z 200zł szkoda mi było kasy.
    Borutka
    Level 29  
    gimak wrote:
    nawet nie przypuszczałem, że tyle kurzu na nim się zatrzymuje.

I w tym tkwi cały problem.
    W dobrze pracujących cyklonach zasadniczą separację kurzu nie wykonuje filtr wstępny, lecz wirowy ruch powietrza. Dzięki temu filtr zanieczyszcza się bardzo powoli i okresowe czyszczenie pozwala przez cały czas utrzymać odkurzacz w najwyższej sprawności. Końcowy filtr Hepa często w ogóle nie wymaga ingerencji przez cały okres użytkowania sprzętu.
    gimak
    Level 40  
    Borutka wrote:
    W dobrze pracujących cyklonach zasadniczą separację kurzu nie wykonuje filtr wstępny, lecz wirowy ruch powietrza.

Tak się skłąda, że zasadę działania cyklonu znam bardzo dobrze, i dlatego napisałem, że do działania odkurzaczy cyklonowych, a takimi są odkurzacze bezworkowe, byłem sceptycznie nastawiony. To nastawienie w stosunku do Devila zmieniłem, a to tylko z tego powodu, że dało się tam bez wielkich kombinacji zastosować dodatkowy filtr z ręcznika papierowego, który zatrzymuje praktycznie wszystko i wymiana jego jest tak samo prosta ja worka. Jego zastosowanie pozwoliło na uniknięcie prania filtra oryginalnego. Gdyby nie to, to dalej w użyciu byłby odkurzacz workowy. A tak nawiasem mówiąc, to te odkurzacze bezworkowe, to też są de fakto są workowe, rolę tego worka spełnia filtr.
    Zaskoczony byłem natomiast skutecznością zatrzymywania kurzu przez ręcznik papierowy.
    buba12345
    Level 12  
    OK, czyli przy cyklonowym to czynności są takie, że po każdym odkurzaniu wysypuję brudy do śmietnika (albo najpierw do siatki, by mniej sie kurzyło?) Potem co? Myje pojemnik i się suszy?
    A filtry myje raz na pare miesiecy (4-6miesięcy)?

I co myślicie o tych odkurzaczach co podałem?
    Brać wersje z filtrem antyalergicznym, czy zmywalnym?
    Cyklonowe
    HOOVER Xarion XP81_XP25011
    HOOVER Xarion XP81_XP15011

Workowe
    ELECTROLUX Silent Performer ESP72DB
    ELECTROLUX SilentPerformer ESP74DB
    buba12345
    Level 12  
    TomaszC. wrote:

Z wodnym nie chcę, bo to już ciężkie się robi pewnie. No, wybieram tylko pomiędzy workowymi a bezworkowymi (myślałem wcześniej nad odkurzaczem bezprzewodowym tym ręcznym Electroluxa, ale spasowałem).
    mrice
    Moderator of Home appliances
    Prywatnie mogę polecić Zelmera Jupitera. Niedrogi (ok420zł) workowiec, dający się obsługiwać nogą zarówno jeśli chodzi o włączanie jak i regulację prędkości pracy silnika.
    Dwa takie męczę, jeden ok 6-7 lat drugi 3 lata. Jedyne co, to w tym starszym rozsypał się zwijacz przewodu i tyle z nimi było, worek materiałowy to ok 2zł/szt worek papierowy ok 1zł/szt.
    Gdybym potrzebował dziś trzeci odkurzacz nie zastanawiał bym się wiele, tylko zamówił kolejnego jupitera.
    Borutka
    Level 29  
    gimak wrote:
    Borutka wrote:
    W dobrze pracujących cyklonach zasadniczą separację kurzu nie wykonuje filtr wstępny, lecz wirowy ruch powietrza.

Tak się skłąda, że zasadę działania cyklonu znam bardzo dobrze, i dlatego napisałem, że do działania odkurzaczy cyklonowych, a takimi są odkurzacze bezworkowe, byłem sceptycznie nastawiony. To nastawienie w stosunku do Devila zmieniłem, a to tylko z tego powodu, że dało się tam bez wielkich kombinacji zastosować dodatkowy filtr z ręcznika papierowego, który zatrzymuje praktycznie wszystko i wymiana jego jest tak samo prosta ja worka. Jego zastosowanie pozwoliło na uniknięcie prania filtra oryginalnego. Gdyby nie to, to dalej w użyciu byłby odkurzacz workowy. A tak nawiasem mówiąc, to te odkurzacze bezworkowe, to też są de fakto są workowe, rolę tego worka spełnia filtr.
    Zaskoczony byłem natomiast skutecznością zatrzymywania kurzu przez ręcznik papierowy.

Nie każdy bezworkowy odkurzacz jest odkurzaczem cyklonowym. Właściwie to jest ich mniejszość, a skutecznie działających rozwiązań cyklonów jest naprawdę niewiele. Wspomniany Devil z cyklonem nie ma nic wspólnego. Przede wszystkim co do zasady działania cyklonu... w idealnym przypadku kurz w ogóle nie dociera do filtra wstępnego, a opada w pojemniku przed filtrem. Podczas opróżniania pojemnika nie mamy dostępu do filtra i kontaktu z nim. Twierdzenie że w cyklonie rolę worka spełnia filtr, jest niedorzeczne.
    gimak
    Level 40  
    Borutka wrote:
    Wspomniany Devil z cyklonem nie ma nic wspólnego.

Kolega ma rację. Przyjrzałem się dokładniej, jak wygląda obieg powietrza w pojemniku i to jest namiastka cyklonu - można by to zrobić lepiej.
    buba12345
    Level 12  
    Hmmm, trochę się zacząłem skłaniać do workowego jednak.

Nie rozumiem, czemu Electrolux SilentPerformer ESP74DB klasy odkurzania dywanów A kosztujący 399 zł, jest tańszy od innych odkurzaczy Electroluxa klasy odkurzania dywanów B, jak Electrolux SilentPerformer ESP75BD, PowerForce EPF63EB-S za 499 zł, czy PowerForce EPF65BR 599 zł itd. itd.?
    barteksmrek
    Level 28  
    Cóż. Dodam od siebie. Ja kupiłem bezworkowy pierwszy i ostatni raz. Poprostu wygoda. Worek w kosz i po sprawie. Jak mam kombinować z ręcznikami papierowymi i poprawiać producenta...... Jeszcze ktoś inny pisze ze filtr pierze dwa razy do roku. Bezworkowy maja bardzo małe zbiorniki i zaleca się je czyścić co drugie trzecie odkurzanie. Mam mieszkanie ok 70m kw i dla mnie ten odkurzacz nie zdał egzaminu. Nie mam zwierząt i wykładzin tylko panele. Co by było w w/w sytuacji?

Dodano po 1 [minuty]:

Dzwoniłem do Polski. Tam mam Zelmer Jupiter.
    buba12345
    Level 12  
    barteksmrek wrote:
    Cóż. Dodam od siebie. Ja kupiłem bezworkowy pierwszy i ostatni raz. Poprostu wygoda. Worek w kosz i po sprawie. Jak mam kombinować z ręcznikami papierowymi i poprawiać producenta...... Jeszcze ktoś inny pisze ze filtr pierze dwa razy do roku. Bezworkowy maja bardzo małe zbiorniki i zaleca się je czyścić co drugie trzecie odkurzanie. Mam mieszkanie ok 70m kw i dla mnie ten odkurzacz nie zdał egzaminu. Nie mam zwierząt i wykładzin tylko panele. Co by było w w/w sytuacji?

Dodano po 1 [minuty]:

Dzwoniłem do Polski. Tam mam Zelmer Jupiter.

To jaki workowy byś dziś kupił?

Ja zaznaczyłem w filtracji mediaexpert Electrolux, klasa odkurzania dywanów A, cena do 600zł i wyszedł tylko ten Electrolux SilentPerformer EP74DB za 399 zł. O dziwo tańszy od innych Electroluxów, które mają gorszą klasę odkurzania dywanów B.
    kierbedz4
    Level 36  
    Ile w tym roboty aby do odkurzacza workowego zamiast worków papierowych zamontować worek z tkaniny.W trakcie produkcji odkurzacza LG montowano worki z tkaniny ale już po zużyciu się ww worka już tylko w handlu a nawet w serwisie LG można już było nabyć wyłącznie worki papierowe.Swego czasu w Lidlu można było kupić uniwersalne worki z tkaniny produkcji tureckiej które można było bez problemu zamontować w każdym odkurzaczu.Jak się zapełnił od dołu jest zamek błyskawiczny i po rozsunięciu zawartość worka wędrowała do kontenera a po wytrzepaniu był jak nowy i dalej służy już kolejny rok.Cena takiego uniwersalnego worka to 15zł.
    barteksmrek
    Level 28  
    buba12345 wrote:
    To jaki workowy byś dziś kupił?

Nie mam pojęcia. Zazwyczaj jak coś kupuje zajmuje mi wytypowanie kilku sztuk jakiś tydzień. Potem się decyduje. Tak było z moja pralko suszarka. Kupiłem po dwóch tygodniach szperania w necie. Teraz w Polsce zdaje sie jest ograniczona moc takich urządzeń wiec i siła ssania mniejsza. Długość przewodu. Ilość akcesoria. Dostępność serwisu i części. Możliwość dokupienia byle szczotki kulka itp. Tak jak pisałem mam zelmera i jestem zadowolony. Poczytaj opinie innych użytkowników.
    gimak
    Level 40  
    barteksmrek wrote:
    Jak mam kombinować z ręcznikami papierowymi i poprawiać producenta...... Jeszcze ktoś inny pisze ze filtr pierze dwa razy do roku. Bezworkowy maja bardzo małe zbiorniki i zaleca się je czyścić co drugie trzecie odkurzanie.

Zakładanie dodatkowej wkładki z ręcznika papierowego, można nazwać poprawianiem producenta. A wpadłem na ten pomysł, żeby się nie paprać z czyszczeniem, czy praniem filtra oryginalnego, bo wymiana tej wkładki trwa w sumie z 30-40 sekund. Akurat w Devilu zbiornik jest dosyć pojemny, ale jest raczej opróżniany po każdym odkurzaniu. Tak jak pisałem Devil trafił do mnie przypadkiem, bo córka chciała chciała go wyrzucić, bo słabo ciągnie, a z kolei chciałem zobaczyć jak on się sprawdza w praktyce, więc go przygarnąłem. Ponieważ widać było, że jest zanieczuszczony, więc moim zwyczajem go rozebrałem i wyczyściłem (wyprałem) wszystkie filtry jakie były w środku w obudowie, wyprałem oryginalny filtr podstawowy. Na ten filtr podstawowy wpadłem na pomysł nawinięcia warstwy z ręcznika papierowego. Po tych zabiegach odkurzacz odzyska wigor, córka jak przyjechała i nim odkurzała, to stwierdziła, że ma lepszy ciąg, niż gdy był nowy. Ja też od razu stwierdziłem, że ma dużo większy ciąg niż wcześniej używana Cobra (chyba) 2000, do której nie zawsze można dostać worki, więc do służby wszedł Devil. Tym bardziej, że nie jest bardziej kłopotliwy w eksploatacji niż Cobra.
    Nie ma też podczas odkurzania takiego specyficznego zapachu (ja to określam jako zapach kurzu, jeżeli kurz może mieć zapach). Tego zapachu nie było też podczas odkurzania odkurzaczem Wodnik Zelmera, który odkurza bardzo dobrze, ale kłopotliwy jest w czyszczeniu po odkurzaniu.
    To co napisałem, to są tylko moje spostrzeżenia, które nie każdy może podzielać, a tym bardziej nie traktować jako namawianie do kupna odkurzacza bezworkowego.
    buba12345
    Level 12  
    Wybrałem odkurzacz workowy.

Electrolux SilentPerformer ESP75BD