logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wzmocnić sygnał 12V o małej wydajności do sterowania przekaźnikiem?

bestler 07 Wrz 2005 19:37 1668 15
REKLAMA
  • #1 1799374
    bestler
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 893
    Jeśli chodzi o miejsce to nie wiedziałem gdzie ten post wkleić wiec zamieściłem w ogólne.

Problem mój polega na tym, że mam kabelek na którm pojawia sie co jakiś czas napięcie 12 V stałego lecz o baaaardzo małej wydajności (nawet LED sie nie świeci). Chciałbym za pomocą jakiegoś układu wyłapać to napięcie i w momencie gdy ono jest chciałbym załączyć jakieś urządzenie dużej mocy (przez przekaźnik). Prubowałem robic ukladzik na bramkach cmos ale jakos nie chce mi to dzialac. Bede wdzieczny za podpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 1799418
    patrx
    Poziom 16  
    Ocena: 15
    Witam,

ciekawy post :)

wzmocnić to napięcie najprościej za pomocą przedwzmacniacza operacyjnego + tranzystor wyjściowy sterujący cewką przekaźnika.

Ciekawi mnie co to za tajemniczy kabelek :)
  • #3 1799419
    kackers
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Potrzebujesz po prostu zbudować sobie "wzmacniacz prądowy", tylko widzisz największy problem to jakiej częstotliwości jest sygnał który chcesz zaobserwować czyli jak często występuje bo to zawęża nieco grupę układów do których zmierzasz. Czy ma to być wzmacniacz m.cz, czy w.cz, od tego bardzo zależy konstrukcja. Poszukaj na forum wtórników emiterowych to napewno znajdziesz jakieś gotowe rozwiązanie.
  • #4 1799453
    bestler
    To poprostu sie spalił jakiś układ sterujący większą grupą urządzeń i zamierzam go zastąpić czymś innym. To jest tygnał, który sie pojawia kilka razy na dzień ;) (wiec nie ma tu mowy o częstotliwości ;) ). Zaproponujcie jakiś gotowe rozwiązanie, bedę wdzięczny.

Paweł
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 1799463
    patrx
    Poziom 16  
    jeżeli jest to jednak prąd stały pojawiający się co jakiś czas to cuś takiego możesz zrobić:
    Załączniki:
    • ta1000.jpg (8.71 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #6 1799484
    kackers
    Poziom 16  
    Proszę bardzo, za Q1 dajesz dowolnego darlingtona NPN o odpowiednim dla przekaźnika prądzie przewodzenia i dobierasz przekaźnik na moc którą chcesz sterować
    Załączniki:
    • Darlington.jpg (96.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1799485
    patrx
    Poziom 16  
    wzmocnienie układu = 1+ R2/R1 - więc dobierzesz sobie jakieś rezystorki np R2- 20k R1- 1k no i masz wzmocnienie = 21x
  • REKLAMA
  • #8 1799543
    marcinj12
    Poziom 40  
    Ocena: 250
    A zwykły tranzystor MOSFET nie wystarczy? Z tego co wiem to jest on sterowany napięciowo, czyli nie pobiera prądu - a dalej MOSFETEM możesz sterować czym chcesz: tranzystorem mocy, przekaźnikiem etc...
  • REKLAMA
  • #9 1800389
    bestler
    Chyba się troch niezrozumieliśmy ...

Darlingtona, czy jak kto woli SUPERALFA doskonale znam. Napisałem ten post, gdyż ten sygnał jest na tyle słaby, że wymienione tu układy zawodzą (testowałem już wcześniej. Myślałem raczej o unipolarnych tranzystrach - na nich niestety się mniej znam i nie jestem w stanie samemu czegoś działającego zaprojektować. I w tej kwesti prozę o pomoc...
  • #10 1800466
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    jak napisał marcinj12, weź małego nMOSFETa np. BS170, sygnał do jego bramki, źródło do masy a między zasilanie np. 12V i dren: LED+rezystor lub cewka przekaźnika (max prąd drenu BS170 0.5A). Mam nadzieje że niewielkie obciążenie pojemnościowe rzędu kilkudziesięciu pF (pojemność Cgs) nie będzie problemem dla tego sygnału.

Na jakich dokładnie CMOSach się nie udało ?
  • #11 1801534
    bestler
    -->WojtasJD

Kupiłem ten BS170 i okazuje się, że przekaźnik jest włączony nie zależnie od tego co jest na bramce (jak wisi luzem przekaźnik pracuje)

Co dalej w takim wypadku ??
  • #12 1801867
    kackers
    Poziom 16  
    Źródło(3) do masy i bramkę(2) przez 1Mohm też do masy, Dren(1) poprzez przekaźnik do zasilania i na wejście bramki podajesz sygnał (ewentualnie przez kondensatorek małej pojemności np30-40pF).
  • #13 1802068
    WojtasJD
    Poziom 43  
    bestler napisał:

Kupiłem ten BS170 i okazuje się, że przekaźnik jest włączony nie zależnie od tego co jest na bramce (jak wisi luzem przekaźnik pracuje)

Co dalej w takim wypadku ??

czy jesteś 100% pewien że nie zamieniłeś drenu ze źródłem ?

ten tak jak większość MOSFETów ma wewnątrz diode między drenem i źródłem ('body diode' -> anoda ze źródłem , katoda z drenem) - co łatwo sprawdzić miernikiem (test diody)

rozkład koncówek, parametry:
    http://elenota.iele.polsl.gliwice.pl/pdf/ON_Semiconductor/bs170-d.pdf

kackers napisał:

Źródło(3) do masy i bramkę(2) przez 1Mohm też do masy, Dren(1) poprzez przekaźnik do zasilania i na wejście bramki podajesz sygnał (ewentualnie przez kondensatorek małej pojemności np30-40pF).

prawdopodobnie zaglądałeś do PDF-a :D
    faktycznie można dać na wejsciu 1MΩ gdy sygnał pochodzi ze zródła o bardzo wysokiej impedancji i przy zaniku sygnału ładunek na bramce nie będzie miał gdzie spłynąć i tranzystor będzie dalej przewodził.
    Natomiast ten kondensator o ktorym piszesz tu by zaszkodził (w PDFie był na schemacie układu do pomiaru parametrów przełączania tranzystora).
  • #14 1802159
    bestler
    Zrobiłem jednak po swojemu na buforze 4081 i jakoś zadziałało. Sprubuje jeszcze dziś może na tym bs170 (faktycznie nieświadomie pomyliłem końcówki).

P.S. Dość sporo zajmuję się elktorniką, szczególnie od strony praktycznej, ale muszę się przyznać ze strasznie stronie od unipolarnych tranzystorów. Mimo, że na 2 roku Elektroniki pan dr. Kazimierz P. wpoił mi gruntowną wiedze na temat tranzystorów polowych to ednak do dziś się ich boje i nie potrafie sobie wyobrazić w głowie gotowego układu. Strasznie mi z tym źle, dużo problemów można rozwiazać za pomoca mosfetów, a ja sie kurczowo trzymam bipolarów :(

Pozdrawiam :)
    Paweł
  • Pomocny post
    #15 1802195
    WojtasJD
    Poziom 43  
    bestler napisał:
    ... Strasznie mi z tym źle, dużo problemów można rozwiazać za pomoca mosfetów, a ja się kurczowo trzymam bipolarów :(

4081 , hmm , chcąc nie chcąc zrobiłeś to na MOSFETach ... :D
    Załączniki:
    • 4081_inside.gif (9.1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1802262
    bestler
    Tak tak wiem :D Ale cyfrowa elektronika, to już jest zupełnie oddzielny temat. Przecież tak naprawde to można zbudować (zaprojektować) np. zegarek nie mająć pojęca jak jest zbudowana bramka ;) Ale ... damy rade :D

Pozdrawiam i dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy sygnału 12 V o bardzo niskiej wydajności prądowej, który ma za zadanie sterować przekaźnikiem do włączania urządzenia dużej mocy. Próby wykorzystania układów na bramkach CMOS nie przyniosły efektu. Proponowano zastosowanie przedwzmacniacza operacyjnego z tranzystorem wyjściowym lub wzmacniacza prądowego, np. wtórnika emiterowego. Sygnał pojawia się sporadycznie, więc nie jest to sygnał o wysokiej częstotliwości. Wskazano na użycie tranzystora Darlingtona NPN, jednak autor zaznaczył, że takie rozwiązanie zawodzi ze względu na zbyt słaby sygnał. Zaproponowano użycie unipolarnych tranzystorów MOSFET, np. BS170, które są sterowane napięciowo i nie pobierają prądu z sygnału. Problemy pojawiły się przy niewłaściwym podłączeniu końcówek tranzystora oraz braku rezystora podciągającego bramkę do masy, co powodowało samoczynne załączanie przekaźnika. Ostatecznie zastosowano bufor na układzie 4081 (bramki AND CMOS), co pozwoliło na poprawne wykrycie sygnału i sterowanie przekaźnikiem. Dyskusja podkreśla trudności w pracy z MOSFET-ami i konieczność odpowiedniego doboru elementów pasywnych do stabilizacji stanu bramki tranzystora.
REKLAMA