logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obsługiwać BMW F30 automat w różnych sytuacjach codziennych?

Tr1SH 17 Lut 2019 22:57 3816 7
REKLAMA
  • #1 17785953
    Tr1SH
    Poziom 9  
    Ocena: 16
    Witam w najbliższym czasie chcę nabyć auto z automatem, lecz nigdy takowym nie jeździłem stąd kilka moich pytań. Generalnie wiem,że najlepiej automatem jeździć na D lub R a P wyłącznie do zaparkowania najlepiej wyłaczyć silnik w ciągu minuty. Jednak mam kilka pytań o specyficzne sytuacje, które napotykam w życiu:
    1. Czekam na kogoś w aucie, kilka może kilkanaście minut,jest zima. Chcę aby auto było odpalone tj. działała klima i radio. Co mam zrobić ? Przełożyć na N, zaciągnąć ręczny i robić kilkuminutowy postój? Czy wrzucić P i czekać te kilka-kilkanaście minut?
    2. Podjeżdzam pod okienka- wydanie biletu,bramki na autostradzie mcdonlad itp. - źle podjechałem, nie sięgam ręką muszę na chwilkę wyjść z auta aby czegoś dosięgnąć więc puszczam hamulec. Co robić? zostawić auto na N+ręczny czy P+ręczny?
    3. zima odśnieżanie auta odparowanie - chcę nabrać temperatury, czy mogę ustawić skrzynię na postoju n+ręczny i spokojnie sobie odśnieżyć auto a wtym czasie auto nabierze temperatury i odparują szyby?
  • REKLAMA
  • #2 17786054
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Ty tak poważnie?
  • REKLAMA
  • #3 17786078
    Tr1SH
    Poziom 9  
    Pytam bo nie wiem.Nigdy nie jeździłem na automacie a każdy mówi co innego. Jedni ,że P tylko do parkowania(wyłaczenie silnika) inni że n+ręczny do postoju bo jak coś się stanie np. auto wjedzie to skrzynia do remontu.
  • Pomocny post
    #4 17786097
    web69
    Poziom 33  
    Ocena: 628
    Każdy mówi co innego, ale pytasz chyba wśród ludzi którzy nigdy nie mieli automatu... Stoisz krótko, D i hamulec nożny, stoisz długo N i ręczny albo P... jak kto lubi, chyba że stoisz na wzniesieniu, to P i ręczny.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17786175
    4495redberet
    Poziom 28  
    Ocena: 346
    Jazda w mieście korki to tylko D i hamulec.
    Stoisz dłużej (zależy od terenu) to albo P i ręczny albo N i ręczny.
    Jak zostawiasz samochód na parkingu od górki itp to najlepiej robić tak, że:
    Samochod pracuje dajesz na N, zaciągasz ręczny,puszczasz hamulec nożny,dajesz na P i gasisz silnik. Tu chodzi o to że jak samochód stoi na wzniesieniu to żeby nie "wisiał" na skrzyni tylko trzymał go ręczny. Łatwiej jest później przekładać dźwignią biegów a i zdrowiej dla skrzyni.
  • REKLAMA
  • #6 17786184
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Tr1SH napisał:
    źle podjechałem, nie sięgam ręką muszę na chwilkę wyjść z auta aby czegoś dosięgnąć więc puszczam hamulec. Co robić? zostawić auto na N+ręczny czy P+ręczny?
    Albo zgodnie z Avatarem rozprowadzić prochy. Wówczas dochodzi jeszcze dokładne rozejrzenie się za Policją. Kozacz tak dalej, zobaczysz skutki :cry:

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #7 17786198
    Tr1SH
    Poziom 9  
    Krzysztof Kamienski napisał:
    Tr1SH napisał:
    źle podjechałem, nie sięgam ręką muszę na chwilkę wyjść z auta aby czegoś dosięgnąć więc puszczam hamulec. Co robić? zostawić auto na N+ręczny czy P+ręczny?
    Albo zgodnie z Avatarem rozprowadzić prochy. Wówczas dochodzi jeszcze dokładne rozejrzenie się za Policją. Kozacz tak dalej, zobaczysz skutki :cry:

Post bez sensu, nie starasz sie pomoc ani nie masz zadnego poczucia humoru. Rob tak dalej a zostaniesz w zyciu sam 😟

Moderowany przez CameR:

Reg. 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji.

• #8 17786200
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    @Tr1SH Kiedyś, na początku też tak kozaczyłem w Awatarze i wyleciałem za to z Forum. Co do jazdy automatem, to Koledzy napisali już wszystko. Sam jeżdżę takimi samochodami 30 lat i nie widzę żadnych błędów w Ich instrukcjach. Nie wspomnieli tylko o biegach 1 i 2 - to ograniczenie przełożeń, podobnie jak w skrzyni manualnej. W sumie rzadko się używa. Na P i N w zasadzie napęd jest rozłączony (zobaczysz to na obrotomierzu), więc dłuższa praca (w granicach rozsądku) silnika nie jest destrukcyjna. I jeszcze jedno - nie wiem jak BMW, ale japońskie skrzynie automatyczne (Toyota czy Lexus), są wielokrotnie trwalsze od europejskich i amerykańskich.
    Na koniec najważniejsze - hamowanie silnikiem w automacie występuje, ale jest wielokrotnie mniej skuteczne, jak przy skrzyni manualnej ! Osobiście, zjeżdżając z ,,ostrej" górki, hamuję silnikiem , ale przełączając w poz. 2. Szkoda klocków i tarcz.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące obsługi automatycznej skrzyni biegów w BMW F30 w różnych codziennych sytuacjach. Użytkownik zadał pytania dotyczące parkowania, oczekiwania w samochodzie oraz odśnieżania. Odpowiedzi sugerują, że w przypadku krótkiego postoju najlepiej używać pozycji D z wciśniętym hamulcem nożnym, natomiast przy dłuższym postoju można przełączyć na N z ręcznym lub P z ręcznym. W przypadku parkowania na wzniesieniu zaleca się użycie P i ręcznego, aby nie obciążać skrzyni biegów. Użytkownicy podkreślają, że dłuższa praca silnika w pozycji P lub N nie jest szkodliwa, a hamowanie silnikiem w automacie jest mniej skuteczne niż w manualnej skrzyni biegów.
REKLAMA