logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii?

QbekQba 24 Lut 2019 15:18 5913 20
REKLAMA
  • #1 17801369
    QbekQba
    Poziom 6  
    Witam od jakiegoś czasu borykam się z problemem micro lagów i stutteringów w CSGO oprócz tego (dolny) var oraz sv czasami stają się czerwone (zdarza się to przy wchodzeniu na mapy z botami, na benchmarku oraz czasami podczas meczu na FaceIT albo MM i na niektórych gorzej zoptymalizowanych DM) najprawdopodobniej te dwa problemy są ze sobą powiązane... Problem pojawił się najprawdopodobniej po tym, jak wróciłem z ferii z Polski, wcześniej, gdy byłem w Polsce oddałem mój 144Hz monitor do swerisu, ponieważ miałem kilka wypalonych pixeli, przez ten czas używałem 32-calowy telewizor 60Hz więc nie jestem pewien czy problem nie powstał wcześniej. Problem (dolnego) var oraz sv zauważyłem następnego dnia, gdy chciałem zagrać sobie trochę DM przed FaceITem, problem stutteringu zauważyłem po jakimś tygodni, ponieważ najprawdopodobniej przez te 2 tygodnie jak używałem 60Hz to najprawdopodobniej odzwyczaiłem się do tych 144Hz

Rzeczy, które robiłemby zoptymalizjować widnowsa, cs oraz zdiagnozwoać PC

Kartę graficzną sprawdzałem 3-4 razy przez 20-25 minut w MSI Kombustor, 0 artefaktów

Ram sprawdzałem w MemTest86, 0 errorów

Dysk był sprawny, lecz słyszałem, że wysoki (dolny) var oraz sv to może być wina dysku więc go wymieniłem na SSD 240GB

Pastę wymieniłem na nową pomimo tego, że temperatury były w normie

Co do optymalizacji windowsa to robiłem wszysto to, co jest na tych dwóch screenach

Co do optymalizacji gry to mam ustawienia nvidii fanboya, oraz config i parametry startowe takie jak: -freq 144 -tickrate 128 -novid -nojoy -
    language english +mat_queue_mode 2 -nod3d9ex +cl_forcepreload 1.

W biosie zmieniłem z legacy+uefi na uefi, ustawiłem Intel Virtualization Technology na disable ,EIST oraz C-States również na disable reszta jest tak jak była domyślnie

W ustawieniach zgodności cs go zaznaczyłem wyłącz optymalizacje pełnoekranowe (na reddicie użytkownik mówił, że to pomaga, mi, tak średnio :cry: )

Wyniki po 3 benchmarkach w programie LatencyMon na specjalnej mapie (wyniki na screenie) wyniki są podobno w normie

Ustawienie tak jak na filmie w tym programie https://www.youtube.com/watch?v=77VR37F5cf0

Nie wiem co mogę więcej zrobić, zrobiłem chyba już wszystko. Jeżeli nie mogę zrobić już nic jeżeli chodzi o ustawienia to jak mogę dowiedzieć się co jest winą tych problemów??

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC :D
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? Elektroda1.png (70.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? Elektroda.jpg (199.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? Elektorda.png (51 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 17801411
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15497
    Stworzyłeś elaborat tylko zapomniałeś o jednym - jak łączysz się z siecią, modele urządzeń...?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 17801427
    QbekQba
    Poziom 6  
    Łącze się poprzez WiFi a ruter to FritzBOX 7362 SL lecz na botach gra też nie jest płynna
  • #4 17801432
    sosarek

Poziom 43  
    QbekQba napisał:
    Łącze się poprzez WiFi

No to masz winowajcę.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 17801437
    QbekQba
    Poziom 6  
    Czyli wina karty sieciowej czy rutera?
  • #6 17801441
    sosarek

Poziom 43  
    sosarek napisał:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17801452
    QbekQba
    Poziom 6  
    Mogę ci jak skończę podesłać wyniki a ty jest sprawdzisz?
  • #8 17801457
    sosarek

Poziom 43  
    Masz wykonać i zamieścić screeny z wynikami - tyle.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 17801481
    QbekQba
    Poziom 6  
    Podpunkt 4, co mam wkleić w HOST, z przeglądarką nie mam żadnych problemów, wkleić mam jakiś serwer społeczności czy co?
  • #10 17801486
    sosarek

Poziom 43  
    Masz wpisać jakiś adres, choćby google, wp.pl itd.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #11 17801564
    QbekQba
    Poziom 6  
    Witam, opisze sytuacje w skrócie, mam problemy w CSGO z stutteringiem oraz (dolny) var i sv czasami stają się czerwone (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3556902.html), jeden z użytkowników tego forum polecił mi przetestować moją łączność bezprzewodową i dał mi link do tego jak takie coś zrobić (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3158772.html) i prosiłbym o ocenienie tego czy wina leży po stronie łącza czy też nie i czy jest to wina raczej rutera czy karty sieciowej. Mój ruter to FRITZ!Box 7362 SL a karta sieciowa to TP LINK AC 600, jest ona podłączona poprzez Kabel USB AM który był w zestawie. Wcześniej posiadałem kartę od Asusa lecz miałem taki oto problem z tą kartą jak na filmie (https://www.youtube.com/watch?v=qBtwHudKwDA).

Wyniki wszystkich testów są w załącznikach.

Z GÓRY DZIĘKUJE ZA POMOC :)

Moderowany przez salmon:

Scaliłem wątki.
    Nie twórz nowych wątków w innych działach forum dotyczących tego samego problemu

Załączniki:
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI.png (151.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI2.png (21.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WIFI4.TXT (1.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI3.png (35.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 17802461
    QbekQba
    Poziom 6  
    Już mam może ktoś to ocenić?
    Załączniki:
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI.png (151.29 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI3.png (35.18 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak wyeliminować micro lagi i stuttering w CS:GO po powrocie z ferii? WIFI2.png (21.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • WIFI4.TXT (1.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #13 17802730
    lazania
    Poziom 17  
    Ocena: 20
    Jeżeli na botach jest ten sam problem to wina połączenia odpada.
    Obciążenie dysku jakieś zakładam, ale wpierw pełna konfiguracja by się przydała.
  • #14 17802826
    QbekQba
    Poziom 6  
    Chodzi ci o konfiguracje gry? Czy windowsa? I jak to zrobić? Jeżeli już zrobię to jaki program w czasie teraźniejszym pokazałby mi zużycie dysku?

Dodano po 18 [minuty]:

Ktoś mi również kiedyś powiedział ze to może być wina internetu ponieważ internet włączy cię lokalnie
  • #15 17802969
    lazania
    Poziom 17  
    Jaki windows i podzespoły PC.
  • #16 17803248
    QbekQba
    Poziom 6  
    Palit GTX 1060 6GB
    2x4GB DDR4 2666Mhz HyperX
    MSI B360M Pro VDH
    Chieftec 600 80+
    WD Green SSD 240, w PC jest jeszcze HDD ale nie podłączony ponieważ myślałem ze to jego wina
    I5 8600
    A Windows tak jak na screenie jest napisane, to zmodyfikowana wersja , ja raczej bym powiedział ze wykastrowany z większości funkcji ułatwiających użytkowanie
  • #17 17803281
    lazania
    Poziom 17  
    Wywal wszystkie parametry startowe z konfiga i nvidii fanboya i sprawdź efekty. Potem w konfigu dodaj tylko startowe : +cl_forcepreload 1 -tickrate 128 -novid, pozostałe są do ustawienia w menu cs.
  • #18 17803422
    QbekQba
    Poziom 6  
    Ustawie jeszcze ten program z ostatniego podpunktu na domyślne i odznacze wyłącz optymalizacje pełnoekranową żeby było tak jak było na samym początku

Dodano po 6 [godziny] 3 [minuty]:

Nic nie pomogło :( ,ale ustawiłem 120Hz na monitorze i nagrałem w 120klatkach. To jest normalne że to tak się odświeża? Sorry za jakość ale nie mogłem wstawić tego w tym formacje w jakim był zapisany ten filmik
    Załączniki:
    • video-1551117159.mp4 (4.86 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17804554
    QbekQba
    Poziom 6  
    Dodam że od połowy stycznia zrobiłem mniej więcej 20 formatów
  • #20 17806629
    lazania
    Poziom 17  
    Masakryczny obraz. Co ty ram masz narobione ? Za każdym razem wgrywasz gotowy config, czy ustawiasz od nowa po swojemu ?
  • #21 17806718
    QbekQba
    Poziom 6  
    Jakość taka ponieważ przesłałem to najpierw do kolegi ponieważ inaczej nie mogłem tego tutaj przesłać, najczęściej robie sam

Dodano po 3 [minuty]:

Zauważyłem że gdy mam wyłączoną optymalizacje pełnoekranową to gra chodzi płynnej ale nadal to nie ten poziom płynności co był wcześniej

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z micro lagami i stutteringiem w grze CS:GO, które pojawiły się po powrocie z ferii. Problemy te są związane z dolnym var i sv, które czasami stają się czerwone, szczególnie podczas gry na mapach z botami oraz w trybach FaceIT i MM. Użytkownik łączy się z internetem przez WiFi, używając routera FritzBOX 7362 SL oraz karty sieciowej TP LINK AC 600. Wskazano, że problemy mogą być związane z konfiguracją sprzętu, obciążeniem dysku lub ustawieniami gry. Użytkownik przeprowadził testy łączności i rozważał różne konfiguracje, w tym zmiany w ustawieniach karty graficznej i systemu operacyjnego. Zauważono, że wyłączenie optymalizacji pełnoekranowej poprawia płynność gry, ale nie przywraca jej do wcześniejszego poziomu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA