logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolejne kroki po zakupie modułów PV 200W - jak rozbudować system?

Instalacjapv 26 Lut 2019 18:09 1686 19
REKLAMA
  • #1 17806492
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Ocena: 1
    Witam , chciałbym poprosić o opinie szanownych kolegów bieglych w temacie malych instalacji pv, mianowicie! Od dawna interesuje sie energia odnawialną , zbudowałem wiatrak cos na wzór saviliusa zrobilem pradnice z silnika 3f najpierw jedna później drugą niestety osiągi mizerne , postanowiłem pójść w fotowoltaikę , trafilem na ogloszenie kupilem dwa moduły pv firmy photo wat kazdy po 200w. Nominalvoltage 18v. Voltage peak power (wmp)26.65. Imp 7.52A. Isc 7.85A. Voc32.55V. Maximum system voltage 1000v. Minimum bypas diode11A. Series fuse 12A. Z tymi panelami kupilem w zestawie sterownik pwm tps 1230. Wszystko zapowiadało sie nie najgorzej dwa panele spiete równolegle w najlepszych okresach slonecznego stycznia dawały 32 v i ok 12A czasem 13A. Co w przeliczeniu laika takiego jak ja daje ok 380 w oczywicie dane te to wyswietlane Ampery ze sterownika plus odczyt volt z miernika podczas gdy lądował sie aku 12v 52ah , podłączyłem ups pod ta baterie oswietlilem garaż mialem ok 240 w z instalacji , ucieszony efektem dokupilem jeszcze 3 takie same panele od tego samego sprzedawcy czyli mam teraz 5 ogniw , wszystko juz zamontowane na stelażu w ogrodzie , Caly czas mialem zamiar grzać wode w boilerze 140 litr jednak teraz nie wiem w co pójść dalej wiec pytanie do kolegów co dalej ? Spinac je w szereg i w prosto w grzałke ktorej jeszcze nie mam ? Czy jakis inverter np volt poska solarny 2000 plus aku i jakos to złączyć by troszkę ugryźć pradu w ciagu dnia na utrzymanie domu plus nadwyzka w boiler ?jak to widzicie by bylo najkorzystniej i oczywiscie bez ogromnych inwestycji ? Jesli inverter to musi byc system 24 v wiec jak spiąć 5 paneli 18v by lądowały i zasilaly inverter 24 v czy wymiana sterownika na mppt podniesie moc jesli tak to na jaki malo budżetowy wymienic , proszę o jakieś podpowiedzi z waszej strony, pozdrawiam dodaje foto danych sterownika ktory posiadam aktualnie
  • REKLAMA
  • #2 17806664
    kSmuk
    Poziom 21  
    Ocena: 100
    A nie myślałeś nad systemem on-grid i odnawianiu nadmiaru energii do sieci energetycznej? Odpada wtedy kwestia akumulatora i strat z tym związanych.
  • #3 17806697
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Myślałem , jednak narazie wolałbym zostać off grid po prostu frajda zbudować samemu coś co jakos tam działa😉
  • #4 17807145
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 17807258
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Pkorol" twoim zdaniem panele ktore posiadam 18 v nie nadają sie do budowy instalacji pv? Chodzi ci o same straty mocy przy napieciu12v ? Czy masz inne zarzuty co do nich?
  • #6 17807272
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 17807664
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Rozumiem , jednak mam co mam i trzeba sprobowac z tego jakieś korzyści wyciągnąć , a co sądzicie o podłączeniu ichvdo grzałki boilera takiej normalnej 230v? Moje panele spiete w szereg dadza ok 150 v i 6-7 A moze w ten sposób cos uzyskam ? Czytalem gdzies ze nie mozna podłączyć paneli bezposrednio pod grzalke bo gdy braknie słońca panele pracuja na zwarciu i uszkadzają sie czy to prawda?
  • #8 17808573
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Cytat:
    , trafilem na ogloszenie kupilem dwa moduły pv firmy photo wat kazdy po 200w. Nominalvoltage 18v. Voltage peak power (wmp)26.65. Imp 7.52A. Isc 7.85A. Voc32.55V. Maximum system voltage 1000v. Minimum bypas diode11A. Series fuse 12A. Z tymi panelami kupilem w zestawie sterownik pwm tps 1230. Wszystko zapowiadało sie nie najgorzej dwa panele spiete równolegle w najlepszych okresach slonecznego stycznia dawały 32 v i ok 12A czasem 13A. Co w przeliczeniu laika takiego jak ja daje ok 380

Fajnie wszystko ale źle liczysz :
    12V x 13A = ~160W ... realna moc na akumulatorze ( czyli 240W paneli "leży" i moc idzie w "nic"
    A powinno być :
    400/12 = 33A prądu..

Tu potrzeba regulatora z realnym MPPT 40A ( 600-900zł )

Ok co dalej to grzałka to : 26V x 5szt = 130V ( wszystko liczysz dla parametrów Impp i Vmpp - Isc i Voc można pominąć ..nas interesują warunki dynamicze a nie statyczne )

Czyli byś potrzebował grzałkę ~2kW na 220V i ona "dopasuje" się przy pełnej mocy paneli

Ale nie ma róży bez kolców : 50% mocy z paneli da tylko 25% mocy na grzałce..

Tu żadne cuda PWM nic nie dadzą trzeba by realnego MPPT to takiej konfiguracji jesli chcesz wyssać wszystko z paneli ( ps . nie łudz się że kupisz w PL realny sterownik MPPT do grzałek.. wszystko to PWM i nic nie daje )
  • REKLAMA
  • #9 17808683
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Do" kwazor"dziekuje za odpowiedź , rzeczywiście zle liczyłem, bo brałem ampery z wyswiwtlacza pwm w czasie ladowania przez napięcie ale mierzone voltomierzem przed regulatorem czyli po stronie pv , jesli moge spytac dla jasnosci jeszcze ! Czy! Podążając ten zestaw szeregowo pod grzalke powiedzmy taką jak pisałeś 2kw bezposrednio pod panele , to czy nie uszkodze ich ? Np wieczorem gdy slonce słabe one będą produkować resztki wiec w duzym stopniu ich praca odbywac bedzie sie na zwarciu ! Czyż nie? Pytam bo jest to w tej chwili najprostrze rozwiazanie panele sa grzałke sie kupi bo aktualnie nie mam w boilerze jest tylko zaślepka , robilem dziś test na zwyklej grzalce spiralowej takiej do kontaktu, jej moc to 1,5 kw o godzinie 15:30 mialem 150 v amper nie mierzylem , ale reasumujac , sloik 5 litrow woda 13 stopni , start o godzinie 15:40 do 16:05 powiedzmy ~temperatura28-30stopni ! Ja wiem ze to 5 litr a do zagrzania jest 140 ze sa straty itd ale chyba cos z tego by było , ewentualnie jakis sterownik do grzalki?

Dodano po 7 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie i prosze o wyrozumiałość jesli nie uzywam jakiś odpowiednich zwrotów nawiazujacych do tematu pv , lub jesli kogos drażni moja nie wiedza 😉, Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz czy inwestujac w odpowiedni regulator mppt to czy jestem w stanie zrobic zctego zestaw do ladowania oku 24v plus przetwornica i wtedy do boilera i troszke do domu? Czy to ma sens? Gryzie mnie czy moje nisko napieciowe ogniwa daja rade z aku 24v? Rozwazalem poloczenie po dwa jednak mam 5 ogniw wiec nie do pary , byc może dla sterownika mppt nie bedzie problemu z takimi aku 24 v przy tym napieciu paneli
  • #10 17810593
    pawel1148
    Poziom 24  
    Ocena: 231
    Zwarciem trudno uszkodzić panele, bo w warunkach zbyt dużego obciążenia panele działają trochę jak źródło prądowe (prąd nie rośnie, tylko spada napięcie).
    W Twoim przypadku jak podłączysz 5 paneli szeregowo to masz 90V(przy pełnym obciążeniu), jeśli podłączysz do tego grzałkę 230V, to zgodnie ze wzorem na moc P=U^2/R grzałka przy napięciu 90V zamiast znamionowych 230 będzie miała około 6,5x mniej mocy-> czyli dla 2KW grzałki będzie to 300Wat.
    Przy 150V na grzałce 230V będzie to 2,3x mniej, czyli przy grzałce 1,5KW to miałeś 650W przy 150V.

Wyszło mi w sumie, że Twoje panele na 1,5KW grzałce lepiej grzeją, niż na 2KW, to oczywiście błąd przyjęcia znamionowych 90V przy małym obciążeniu ogniwa, W rzeczywistości tak nie będzie, tylko napięcie będzie znacznie wyższe i moc wyjdzie wyższa, ale niestety trzeba by wróża, żeby zgadnąć jakie będzie rzeczywiste napięcie (albo charakterystykę ogniwa w danym punkcie pracy).

Z temperatury wody odrzucając straty można policzyć moc. 5KG wody w słoiku *4,2KJ/stopień*17stopni różnicy= 357KJ= 357 000/3600 Wh= 100Wh
    Czyli po przeliczeniu na moc wychodzi jakieś 240Watów. Więc albo straty były spore, albo moje założenie co do grzałki o stałej rezystancji w funkcji temperatury są mylne.
  • #11 17810696
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Jakich bezpieczników użyć by zabezpieczyć taką instalację pomiedzy pv a grzałką i co z uziemieniem?
  • #12 17810843
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Bezpieczniki topikowe na 500V/1000V.

Pawel nie wiem jak ty liczysz ale nie 90V a 130V z punkcie pracy..
  • #13 17810850
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Dziś ok godziny 13 w pelnym słońcu Voltomierz wskazał 160V po włączeniu grzałki 230V 1, 5 KW napięcie spadło do 120
  • #14 17810962
    theo33
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    Gdybyś zmierzył prąd to miałbyś moc z tych paneli
  • #15 17810974
    dzibus1
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Instalacjapv napisał:
    ... zbudowałem wiatrak cos na wzór saviliusa zrobilem pradnice z silnika 3f najpierw jedna później drugą niestety osiągi mizerne ...

Też się zastanawiam nad wiatrakami, ale już któryś raz czytam, że słabo to wygląda. Co jest powodem?
  • #16 17811117
    Instalacjapv
    Poziom 6  
    Bardzo trudno osiągnąć jakąś sensowną moc
  • #17 17811302
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2968
    Z tego co widzę masz wszystko by poskładać małe off grid które sporo może. Przy 5 sztukach Umpp 26.65V masz 133V. Czyli z 2 kW grzałki podpiętej bezpośrednio uzyskasz ponad 600 co przy mocy PV=1 kWp daje całkiem dobre dopasowanie. Oznacza to, że w pogodny dzień możesz mieć ok. 700W czyli grzać 140l z szybkością dochodzącą do 4 stopni na godzinę. Po jednym dniu będzie cieplejsza o ok. 40 stopni, warto o to powalczyć :) Oczywiście bez sterownika pilnujacego Umpp wraz z pogarszaniem pogody bądą coraz większe straty na niedopasowaniu grzałki do PV, dużo o tym oraz zabezpieczeniach termostatów itp w moim temacie o bojlerze i dwu grzałkach.

Do tak spiętych PV najlepszy będzie popularny regulator ładowania na Uoc<150V, są w bardzo przystępnych cenach. Niestety bez "dociążenia" pilnującego by Uoc nie przekroczyło 150V takie regulatory będą się buntować. Dlatego jak chcesz samemu coś wydłubać to masz proste zadanie - zrobić zestaw PV w którym regulator grzałki pilnuje napięcia w okolicy 130V i jednocześnie pozwala na prawidową pracę regulatora ładowania akumulatorów ;)

Nie wiem jak użyć bezpiecznika skoro prąd nominalny PV jest zbliżony do zwarciowego? W takich wypadkach na głównej linii albo SSR albo nic. Typowymi bezpiecznikami zabezpieczać można tylko poszczególne urządzenia, każde oddzielnie. A i to pod warunkiem, że nigdy nie obciążą PV na maxa. Wtedy doskonale sprawdzają się "angielskie wtyczki" mające w sobie bezpieczniki. Na różnych portalach aukcyjnych są tańsze niż z "europejskimi" więc warto takich właśnie poszukać. I w swojej instalacji off grid montować "angielskie" gniazdka.
  • #18 17811379
    dzibus1
    Poziom 15  
    Instalacjapv napisał:

A co jest tego powodem? Słaba siła wiatru czy konstrukcja wiatraka?
  • #19 17811429
    gaz4
    Poziom 34  
    Ocena: 2968
    dzibus1 napisał:
    Instalacjapv napisał:

A co jest tego powodem? Słaba siła wiatru czy konstrukcja wiatraka?

W przypadku wiatru największą przeszkodą jest fizyka. Moc wiatraka zależy od siły wiatru podniesionej do trzeciej potęgi. Oznacza to, że wiatrak o mocy nominalnej 8 kW (zmierzonej dla 12 m/s) przy 6 m/s będzie miał 1 kW. 6 m/s to siła wiatru przy ziemi w dobrych miejscach, w terenie zabudowanym najczęściej można spodziewać się 3-4 m/s. A przy 3 m/s wiatrak o mocy 8 kW da... 125W, 64x mniej niż nominalna. Tyle samo co byle PV w słoneczny dzień. I to nie zależy od konstrukcji wiatraka, to ograniczenia mają savoniusy z beczek i najnowocześniejsze morskie kolosy. Jak dodamy niedoskonałość prądnic w samodzielnie robionych wiatrakach oraz zabudowę dajacą zawirowania powietrza wynik może być rozczarowujący.
  • REKLAMA
  • #20 17811466
    dzibus1
    Poziom 15  
    @gaz4 dzięki. To już teraz jasne dlaczego gość w książek o budowie wiatraków pisze, że z wiatraka o mocy 1200W można uzyskać ok 5kWh miesięcznie. No nic jestem na początku lektury, ale mimo to przeczytam do końca.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik, który zbudował małą instalację PV z dwoma modułami 200W firmy Photo Wat, poszukuje porad dotyczących rozbudowy systemu. W dyskusji poruszono kwestie związane z podłączeniem paneli do grzałki, obliczeniami mocy oraz zabezpieczeniami. Uczestnicy sugerują, aby rozważyć większą instalację, a także zwracają uwagę na problemy z używaniem paneli 12V. Wskazano na konieczność zastosowania regulatora MPPT dla optymalizacji wydajności oraz omówiono ryzyko uszkodzenia paneli przy niewłaściwym podłączeniu. Zwrócono uwagę na ograniczenia związane z mocą wiatraków oraz ich efektywnością w porównaniu do instalacji PV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA