Witam , chciałbym poprosić o opinie szanownych kolegów bieglych w temacie malych instalacji pv, mianowicie! Od dawna interesuje sie energia odnawialną , zbudowałem wiatrak cos na wzór saviliusa zrobilem pradnice z silnika 3f najpierw jedna później drugą niestety osiągi mizerne , postanowiłem pójść w fotowoltaikę , trafilem na ogloszenie kupilem dwa moduły pv firmy photo wat kazdy po 200w. Nominalvoltage 18v. Voltage peak power (wmp)26.65. Imp 7.52A. Isc 7.85A. Voc32.55V. Maximum system voltage 1000v. Minimum bypas diode11A. Series fuse 12A. Z tymi panelami kupilem w zestawie sterownik pwm tps 1230. Wszystko zapowiadało sie nie najgorzej dwa panele spiete równolegle w najlepszych okresach slonecznego stycznia dawały 32 v i ok 12A czasem 13A. Co w przeliczeniu laika takiego jak ja daje ok 380 w oczywicie dane te to wyswietlane Ampery ze sterownika plus odczyt volt z miernika podczas gdy lądował sie aku 12v 52ah , podłączyłem ups pod ta baterie oswietlilem garaż mialem ok 240 w z instalacji , ucieszony efektem dokupilem jeszcze 3 takie same panele od tego samego sprzedawcy czyli mam teraz 5 ogniw , wszystko juz zamontowane na stelażu w ogrodzie , Caly czas mialem zamiar grzać wode w boilerze 140 litr jednak teraz nie wiem w co pójść dalej wiec pytanie do kolegów co dalej ? Spinac je w szereg i w prosto w grzałke ktorej jeszcze nie mam ? Czy jakis inverter np volt poska solarny 2000 plus aku i jakos to złączyć by troszkę ugryźć pradu w ciagu dnia na utrzymanie domu plus nadwyzka w boiler ?jak to widzicie by bylo najkorzystniej i oczywiscie bez ogromnych inwestycji ? Jesli inverter to musi byc system 24 v wiec jak spiąć 5 paneli 18v by lądowały i zasilaly inverter 24 v czy wymiana sterownika na mppt podniesie moc jesli tak to na jaki malo budżetowy wymienic , proszę o jakieś podpowiedzi z waszej strony, pozdrawiam dodaje foto danych sterownika ktory posiadam aktualnie