logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kabel ziemny do przyłącza na linii licznik-garaż?

flaber14 01 Mar 2019 13:32 1740 2
  • #1 17812654
    flaber14
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam

Chcę podłączyć garaż pod nowy kabel ziemny. Odległość od licznika do garażu jak wyliczyłem będę potrzebował +-30mb kabla. Przerabiam głownie dla tego iż nie mogę korzystać ze spawki inwentorowej o mocy 200A. Nie jest to też jakiś potężny warsztat, zwykły przeciętny garaż w którym od czasu do czasu coś grzebię ;)

I tak chce wkopać nowy kabel od licznika do garażu. W garażu dać bezpiecznik jednofazowy B25 i od niego połączyć pozostałą instalację, która jest poprowadzona na miedzianych kablach o przekroju od 1.5 do 2.5mm.

Moje pytanie brzmi czy jak wkopię kabel ziemny (czarny) miedziany drut o przekroju 3x2.5mm to będzie wystarczające rozwiązanie? I czy musi on mieć jakieś specjalne oznaczenia? Do tego czy wyżej wymieniony bezpiecznik będzie prawidłowy. Niestety nie wiem jaki bezpiecznik mam w liczniku gdyż do skrzynki nie mam jako tako dojścia. Aczkolwiek główną instalację na dom i budynki gospodarcze mam tzw. 3-fazową - jeśli to coś pomoże w doborze parametrów ;)

Z góry dziękuje za pomoc.

PS. piszę ten temat gdyż dostałem zjeb... od niejakiego [retrofood] że podpinam się pod czyjś post. Także nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi na moje zapytanie więc zakładam nowy wątek. Jeśli zaśmiecam forum, wszelkie skargi proszę kierować pod adresem [retrofood] :D
  • #2 17812694
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4289
    Nie przesadzaj z durnym komentarzem.
    Masz problem to załóż swój temat. Przecież to takie proste.
    Więc niejaki retrofood ma sto procent racji.

Wracając do wątku.
    Kabel minimum 4x10 Cu lub 4x16 Al.
    Obowiązkowo uziemienie szyny PE w garażu.
    Zapomnij o B25 bo obowiązują oddzielne obwody oświetleniowe i gniazdowe.
    Oświetlenie wykonujemy przewodem 3x1,5 zaś gniazda 3x2,5 i zabezpieczany odpowiedno 10A oświetlenie i 16A gniazda.
    Obwody gniazdowe obowiązowo chronimy wyłącznikiem różnicowoprądowym.
  • #3 17812696
    stonefree
    Poziom 27  
    Ocena: 321
    flaber14 napisał:
    Moje pytanie brzmi czy jak wkopię kabel ziemny (czarny) miedziany drut o przekroju 3x2.5mm to będzie wystarczające rozwiązanie?
    Nie, trzeba sprawdzić, czy układ sieci zasilającej to TN-C, jeżeli tak, to wkopać 2x10mm2 lub 4x10mm2.
    flaber14 napisał:
    bezpiecznik jednofazowy B25 i od niego połączyć pozostałą instalacje która jest poprowadzona na miedzianych kablach o przekroju od 1.5 do 2.5mm
    do 1,5mm2 wyłączniki nadmiarowo-prądowe 10A, do 2,5 16A. Gniazda 16-Amperowe, do spawarki proponuję dedykowany obwód, jeżeli potrzeba więcej niż 16A zastosować wyłącznik nadmiarowo-prądowy 20A gniazdo i wtykę 25A i przewód 4mm2. Oczwiście zabezpieczyć wyłącznikami różnicowo-prądowymi.
REKLAMA