Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy.

robi239 01 Mar 2019 17:54 23430 37
Computer Controls
  • #1
    robi239
    Level 10  
    Witam. Mam taki problem z hulajnogą, że nie ma mocy. Wykluczyłem wszystkie przyczyny i wyszło mi, że prawdopodobnie winna jest bateria. Bateria ma tyle ile powinna mieć tj 42 V ale przypuszczam, że nie ma odpowiedniego amperażu. Ogniwa są nowe przypuszczam, że coś nie tak z bms. I tu mam pytanie, czy to możliwe aby bms jakoś kradł ampery. Hulajnoga nie wykazuje żadnych błędów, bms miga na niebiesko, kontroler sprawny. Hulajnoga jedzie ale nie ma mocy.
  • Computer Controls
  • #2
    krzysiek_krm
    Level 40  
    robi239 wrote:
    Bateria ma tyle ile powinna mieć tj 42 V

    Zmierz napięcie pod obciążeniem, może bateria jest już zużyta, ma dużą rezystancję wewnętrzną i pod obciążeniem spada napięcie.
  • #3
    robi239
    Level 10  
    Bateria jest nówka, ale postaram się sprawdzić ją pod obciążeniem.
  • #4
    krzysiek_krm
    Level 40  
    robi239 wrote:
    Bateria jest nówka, ale postaram się sprawdzić ją pod obciążeniem.

    A ta hulajnoga nie ma jakiegoś przełącznika trybów ekonomiczny / sportowy lub podobnego ?
  • #5
    robi239
    Level 10  
    Tak ma, ale ja mówię o trybie normalnym. Zapomniałem napisać, że silnik pracuje nierówno szarpie go i nie ma mocy. Oczywiście silnik jest dobry.
  • Computer Controls
  • #6
    krzysiek_krm
    Level 40  
    robi239 wrote:
    Tak ma, ale ja mówię o trybie normalnym. Zapomniałem napisać, że silnik pracuje nierówno szarpie go i nie ma mocy. Oczywiście silnik jest dobry.

    Gdyby silnik szarpał w każdym z trybów mogłoby to oznaczać, że układ zabezpieczający baterię wyłącza ją okresowo z powodu ograniczenia prądowego, które być może jakoś "przestawiło się w dół".
    Może być również uszkodzony sterownik silnika.
  • #7
    robi239
    Level 10  
    Gdy silnik włączę na male prędkości to chodzi równo ale gdy przepustnica na full to szarpie go.

    Dodano po 5 [minuty]:

    Podejrzewam, że to sterownik baterii zwany bms on dba o ładowanie poszczególnych ogniw. Ale jak jest coś z nim nie tak pali się czerwona dioda no i nie wiem czy ma takie uprawnienia aby blokować napięcie lub natężenie produktu wychodzącego z baterii. Tak to wygląda Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy.
  • #8
    robi239
    Level 10  
    Już chyba znalazłem przyczynę, ktoś zrobił zwarcie i elementy na zdjęciu zostały spalone a w ich miejsce są wstawione luty z cyny. Zdjęcia pochodzą z dobrego elementu. Poproszę o opis tych elementów i gdzie je mogę dostać. Dokładnie mówiąc element F2 to bezpiecznik i on nie jest zastąpiony cyna tylko jest okopcony.Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy. [img-1] Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy.
  • #9
    toma1981
    Level 10  
    Witam jak poznać że hulajnoga m365 ma błędy, lub na jaki kolor ma się świecić kontroler i bateria jeżeli jest wszystko ok.
  • #10
    robi239
    Level 10  
    Jeśli jest cokolwiek nie tak, hulajnoga piszczy i miga tylne światło. Bms na baterii powinien się świecić pulsacyjnie na niebiesko, kontroler dioda czerwona.
  • #11
    Kacper storek
    Level 1  
    robi, czy mogłbys sie ze mna skontaktowac? mam ten sam problem z hulajnoga i nie wiem jak to naprawic.
  • #12
    toma1981
    Level 10  
    Witam ja wysłałem swój sterownik do gościa z okolic Krakowa i mi go od nowa zaprogramować musiał z wyświetlaczem i wszystko śmiga do dzisiaj bez zarzutu, chcesz to namiary na gościa ci podeślę na priva co robi hulajnogi
  • #13
    robi239
    Level 10  
    Hej dzięki od tamtego czasu trochę się już nauczyłem i też programuje sterowniki. Dzięki pozdrawiam
  • #14
    kangyooni
    Level 20  
    Dołączam się do tematu. Nagła (z dnia na dzień) utrata mocy, rozpędza się wolno, do max. 19km/h (było 24). Bez obciążenia (koło w powietrzu) 21. Przebieg 1100km, myślałem że bateria ale ma >41V (wg. apki) a przy jeździe (pobór 330W / 8.4A) spada do 39.3V więc też bez tragedii.
    Stąd pomyślałem że manetka nie działa (efekt jak bym nie wysterował do końca). Przyszła nowa, podmieniłem i dalej to samo.

    I teraz nie mam za bardzo pomysłu. Pomierzyłem silnik - wszystkie 3 fazy bardzo niska rezystancja (ok. 0.1R), po zakręceniu kołem ręką na każdej fazie indukuje się do ok. 6V, po zwarciu dowolnych dwóch faz koło hamuje identycznie. Silnik wygląda zatem OK, co to jeszcze może być? Kontroler (ten z układami mocy w obudowie z pleksy)? Aha, temp. baterii 31* (tyle co otocznenia, jeździłem już przy 44 na zewnątrz i było OK).

    pozdrawiam
  • #15
    robi239
    Level 10  
    Witam. Ja obstawiam kontroler a dokładnie tranzystory mosffet.
  • #16
    Pontikos
    Level 38  
    Od strony zasilania patrząc, możesz w aplikacji sprawdzic równomierność naladowania kazdej z 10 seklcji baterii. Albo pomierzyc voltomierzem.
    Max. dopuszczalna roznica to 0,2-0,3V, powyżej tej wartości warto rozpiąć cala sekcje i sprawdzic stan kazdego z ogniw.
    Uszkodzona sekcja potrafi tez dawać efekt "malej mocy", bo BMS stwierdza zbyt duży spadek napiecia i automatycznie obniża pobor mocy (w ostateczności hulajnoga przelacza się w tryb ECO).
  • #17
    kangyooni
    Level 20  
    Dostałem nowy kontroler, niestety nie jest identyczny. Złącza małej mocy (te 3 w rzędzie) są nieco inne - wtyczki pasują "na siłe" ale nie zatrzaskują się. Skuter można włączyć przyciskiem ale już nie da się wyłączyć ani jechać. Tylne światło miga 1x co ok. 2 sekundy. Płytka kontrolera jest minimalnie inna (jakby rewizja) ale ogólnie wygląda OK. Zanim odeśle sprzedawcy, może macie jakieś pomysły? Może firmware jest od innego modelu? W sieci nic nie moge znaleźć na to miganie. Apka ("m365 Tools") łączy się, ale nie pokazuje żadnych danych.
    PS. Pomierzyłem mosfety - brak zwarć, z resztą silnik nie pracowałby równo gdyby na którymś coś było nie tak.
  • #18
    kangyooni
    Level 20  
    Zamówiłem kolejny kontroler, tym razem używka i problem rozwiązany. Musiałem wcześniej dostać uwalony. Uważajcie na te 3 białe konektory małej mocy, z tego co widzę większość ofert ma już nieco inne. Da się to przełożyć, ale dodatkowa robota. Mnie udało się kupić jeszcze te oryginalne.
  • #19
    florasty81
    Level 1  
    kangyooni wrote:
    Dołączam się do tematu. Nagła (z dnia na dzień) utrata mocy, rozpędza się wolno, do max. 19km/h (było 24). Bez obciążenia (koło w powietrzu) 21. Przebieg 1100km, myślałem że bateria ale ma >41V (wg. apki) a przy jeździe (pobór 330W / 8.4A) spada do 39.3V więc też bez tragedii.
    Stąd pomyślałem że manetka nie działa (efekt jak bym nie wysterował do końca). Przyszła nowa, podmieniłem i dalej to samo.

    I teraz nie mam za bardzo pomysłu. Pomierzyłem silnik - wszystkie 3 fazy bardzo niska rezystancja (ok. 0.1R), po zakręceniu kołem ręką na każdej fazie indukuje się do ok. 6V, po zwarciu dowolnych dwóch faz koło hamuje identycznie. Silnik wygląda zatem OK, co to jeszcze może być? Kontroler (ten z układami mocy w obudowie z pleksy)? Aha, temp. baterii 31* (tyle co otocznenia, jeździłem już przy 44 na zewnątrz i było OK).

    pozdrawiam

    A czujniki hala ok?
  • #20
    Pontikos
    Level 38  
    Koledzy, zanim zaczniecie rozbierać sprzęt, proponuję sprawdzic wersję oprogramowania DRV.
    Wyjaśnienie: nowo wprowadzone przepisy KRD zobowiązują producentów hulajnóg do programowania sterowników do pracy z maksymalną prędkością 20km/h.
    Bezkrytyczne potwierdzenie pytania o aktualizację software przez aplikację Xiaomi kończy się wgraniem oprogramowania sterującego właśnie z tym ograniczeniem.

    Rozwiązanie: wgrać starszy soft, np. DRV 143 (m365, PRO) lub 233 (pro2, es1, itp.)

    Dodano po 6 [minuty]:

    kangyooni wrote:
    Dostałem nowy kontroler, niestety nie jest identyczny. Złącza małej mocy (te 3 w rzędzie) są nieco inne - wtyczki pasują "na siłe" ale nie zatrzaskują się.

    Kolego, myślę że kupiłeś sterownik "XiaoPodobny".. W oryginalnym kolor PCB jest zawsze deep navy blue, a na przezroczystej przykrywce jest biała nalepka z numerem seryjnym. Zasada ta działa w każdej wersji sterownika, 1-3.
    Dodam tez przy okazji, ze najwyższe osiągi po tuningu softu miały sterowniki na mosfetach STP ;-)
    Zdarzają się też takie podróbki kontrolerów, które nie dają się nawet softwareowo updateować.
  • #21
    kangyooni
    Level 20  
    Minęły dwa lata odkąd wymieniłem płytę kontrolera z tranzystorami MOSFET i znowu problem. Mała moc, lampka po włączeniu nierównomiernie migocze i wówczas (z wyłączoną lampką tego nie ma) silnik również chodzi nierównomiernie, "strzela" troche jak dwusów na biegu jałowym. Lampka wymieniona - bez zmian. Obstawiałbym również kontroler ale dziwna sprawa, chciałem się upewnić. Dodatkowo, coraz trudniej to kupić lokalnie, brał ktoś z Aliexpressu? Warto? Laminat ciemno-niebieski, ale co faktycznie wyślą to nigdy nie wiadomo.
  • #22
    jarroQ
    Level 29  
    Do sprawdzenia czy linia 5V nigdzie nie przywiera. Jeśli nie to sprawdź bezpiecznik polimerowy w DRV - F2.
  • #23
    Pontikos
    Level 38  
    Kolego, objaw jest dość charakterystyczny - wymontuj kontroler, zdejmij przezroczysta osłonę, w lewym dolnym rogu płytki znajdź zielony element podpisany F2.

    Należało by go wymienić (z czasem traci swoje właściwości), ale jeśli wlutujesz tam zworkę z drutu 0.1mm, też będzie działać i raczej niczego nie uszkodzi ;-)
  • #24
    kangyooni
    Level 20  
    Wielkie dzięki! Spróbuję dopiero za dwa tygodnie, dam znać czy pomogło.
  • #25
    keseszel
    Level 26  
    Pontikos wrote:
    Kolego, objaw jest dość charakterystyczny - wymontuj kontroler, zdejmij przezroczysta osłonę, w lewym dolnym rogu płytki znajdź zielony element podpisany F2.

    Należało by go wymienić (z czasem traci swoje właściwości), ale jeśli wlutujesz tam zworkę z drutu 0.1mm, też będzie działać i raczej niczego nie uszkodzi ;-)


    Na czym opierasz uwagę, że F2 traci swoje właściwości z czasem? Pytam z ciekawości, bo mam podobne objawy, ten bezpiecznik jest hm..trudny raczej do zdobycia. No i dziwią mnie propozycje wymiany go na drut. Raczej podejrzewałbym, że jak płynie zbyt duży prąd to ten bezpiecznik "robi rezystancję". Po spadku prądu znów ma niewielką rezystancję. Dzięki temu nie trzeba rozbierać nieustannie podestu.
  • #26
    jarroQ
    Level 29  
    keseszel wrote:

    Na czym opierasz uwagę, że F2 traci swoje właściwości z czasem? Pytam z ciekawości, bo mam podobne objawy, ten bezpiecznik jest hm..trudny raczej do zdobycia. No i dziwią mnie propozycje wymiany go na drut. Raczej podejrzewałbym, że jak płynie zbyt duży prąd to ten bezpiecznik "robi rezystancję". Po spadku prądu znów ma niewielką rezystancję. Dzięki temu nie trzeba rozbierać nieustannie podestu.


    Bardzo dobrze że zwróciłeś na to uwagę. Ja wrzucam zwykły bezpiecznik smd 500mA.
    Faktycznie oryginalny bezpiecznik polimerowy traci swoje właściwości. Jego maksymalny prąd przewodzenia spada.
    To zjawisko niestety występuje w wielu urządzeniach wyposażonych w takie bezpieczniki. Kiedyś naprawiałem przyrząd diagnostyczny autoboss v30. Identyczna sytuacja.
  • #27
    kangyooni
    Level 20  
    Pontikos wrote:
    Kolego, objaw jest dość charakterystyczny - wymontuj kontroler, zdejmij przezroczysta osłonę, w lewym dolnym rogu płytki znajdź zielony element podpisany F2.


    Dzięki, od razu pomogło. Wlutowałem zworę z cienkiego druciku.
    Niestety nadal nie ma już tego kopa co kiedyś, ale ma już 4 lata i z 1500km przejechane. Natomiast pracuje równomiernie i nadaje się do wyskoczenia do sklepu. Dzięki!
  • #28
    jarroQ
    Level 29  
    kangyooni wrote:
    Niestety nadal nie ma już tego kopa co kiedyś, ale ma już 4 lata i z 1500km przejechane. Natomiast pracuje równomiernie i nadaje się do wyskoczenia do sklepu. Dzięki!


    Na przebieg 1500km to za wcześnie aby coś się działo z baterią czy czymkolwiek innym.
    Na początek sprawdź spadki napięcia przy przyspieszaniu.
    Pisałeś że wymieniałeś sterownik, w nim właśnie jest przebieg. Ile km miałeś na starym sterowniku?
    Czy wszystkie łożyska masz w dobrym stanie? Miałem jedną taką sztukę w której na silniku łożysk praktycznie nie było. Kręcił się ciężko i mega głośno.
    Gościu dopiero przyjechał na serwis jak spaliło mu ścieżki w kontrolerze i tranzystory ...
  • #29
    keseszel
    Level 26  
    kangyooni wrote:
    Pontikos wrote:
    Kolego, objaw jest dość charakterystyczny - wymontuj kontroler, zdejmij przezroczysta osłonę, w lewym dolnym rogu płytki znajdź zielony element podpisany F2.


    Dzięki, od razu pomogło. Wlutowałem zworę z cienkiego druciku.
    Niestety nadal nie ma już tego kopa co kiedyś, ale ma już 4 lata i z 1500km przejechane. Natomiast pracuje równomiernie i nadaje się do wyskoczenia do sklepu. Dzięki!

    Czyżbym też się musiał nim zainteresować? Tym F2.. Moja też ma podobne objawy, też męczyłem tu o nie. Skończyło się na tym, że jeżdżę z dodatkową lampką.
    Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy. Hulajnoga elektryczna Xiaomi m365, jedzie ale nie ma mocy.
    Prędkość jaką uzyskałem na hulajnodze. I tu zonk.. Prędkość była po ... podskoczeniu kiedy koło oderwało sie od podłoża.
    Trzymając przednie koło w górze przez kilka minut licznik wskazał przejechany dystans o kilkaset metrów większy. I kolejna ciekawostka- prędkość max jaką później wskazywał była około 27 km/h. Kiedy hulajka stała, a koło było podniesione.
  • #30
    jarroQ
    Level 29  
    keseszel wrote:
    Czyżbym też się musiał nim zainteresować? Tym F2.. Moja też ma podobne objawy, też męczyłem tu o nie. Skończyło się na tym, że jeżdżę z dodatkową lampką.


    Wymień bezpiecznik F2 i po problemie. Po wstawieniu zwory przy najmniejszym przeciążeniu przetwornicy 5V ona staje się martwa.

    Co do prędkości silnika jest ona niestabilna jeśli silnik nie ma obciążenia ( tylko przy większych obrotach silnika ).
    Regulator PID często nie radzi sobie z utrzymaniem zadanej prędkości i w aplikacji możesz zobaczyć ją niewłaściwą lub niestabilną.

    Jeśli F2 masz uszkodzony ma to też wpływ na napięcie jakim są zasilane czujniki halla w silniku. Jeśli jest niestabilne lub sporo niższe od zalecanego to prędkość max będzie mniejsza.