Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Utrata prądu w jednym włączniku światła.

05 Mar 2019 17:35 141 2
  • Poziom 5  
    Dzień dobry!

    Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że jestem totalnym amatorem, więc prawdopodobnie z czymś się pomylę podczas opisu.

    Na korytarzu mam światło, które włącza się dwoma włącznikami po dwóch stronach korytarza.
    Postanowiłem zmienić oba tradycyjne jednobiegunowe przyciski na czujniki ruchu. Okazało się że przyciski mają trzy przewody (chyba fazę, neutralny i ochronny), a czujniki miały tylko Fazę i Neutralny.

    Podłączyłem więc najpierw jeden czujnik zostawiając przewód ochronny nie podłączony. Po przywróceniu czujnik działa dobrze. Postanowiłem więc podłączyć drugi. Po podłączeniu drugi czujnik nie działał, a pierwszy działał poprawnie.
    Po chwili zmieniania różnych opcji światło zaczęło mrugać. Po wyłączeniu i włączeniu korków światło przestało działać.

    Zamontowałem z powrotem włączniki jednobiegunowe i światło cały czas nie działało. Po sprawdzeniu wykrywaczem fazy okazało się, że w drugim kontakcie nie ma prądu. Pierwszy kontakt działa poprawnie.

    Z góry dzięki za pomoc!
  • Poziom 42  
    Masz tam zapewne układ schodowy w którym instalator idiota żyłę żółto zieloną wykorzystał jako przewód korespondencji. Tak więc TO NIE JEST OCHRONNY. Samemu będzie ci ciężko to ogarnąć tym bardziej że bez kucia się pewno nie obejdzie. Bezpieczniej będzie zatrudnić elektryka z prawdziwego zdarzenia.