logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung HW-E551 - charkoczący dźwięk z subwoofer''a

pijanek 07 Mar 2019 08:49 660 5
REKLAMA
  • #1 17825229
    pijanek
    Poziom 2  
    Subwoofer przy podaniu sygnału testowego w zakresie częstotliwości 160-210 Hz wydaje charkoczący dźwięk. Brzmi to tak, jakby położyć na obudowie monetę (w środku obudowy nic nie ma, sprawdziłem). Dużo się naszukałem i podejrzewam, że może to być odklejenie cewki. Czy ktoś z większą wiedzą mógłby podzielić się opinią?
    Nagranie - https://uploadfiles.io/ncyxz (proszę zwrócić uwagę na 4 sekundę oraz przedział pomiędzy 20-23 sekundą)
    Podobne objawy zaobserwowałem tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=d6NRtDbtaNI
  • REKLAMA
  • #2 17825541
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Ocena: 82
    pijanek napisał:
    Subwoofer przy podaniu sygnału testowego w zakresie częstotliwości 160-210 Hz wydaje charkoczący dźwięk.

A jaki masz określony zakres jego działania w instrukcji obsługi? Nie przypadkiem do 160Hz?
  • REKLAMA
  • #3 17825579
    pijanek
    Poziom 2  
    Niestety w instrukcji jest tylko zakres sygnałów wejściowych obsługiwanych przez cały zestaw soundbar (sub+2 satelity). Na tabliczkach również brakuje takich informacji. Rozumiem, ze powodem może być filtr?

Zobaczę, czy uda mi się dobrać do elektroniki i sprawdzić kondensatory.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17825691
    wójtaszek
    Poziom 25  
    Tak, bo typowo zwykle podział jest do 150-160Hz. Gdyby odkleiła się cewka, to przede wszystkim spadłby drastycznie poziom w całym przenoszonym paśmie( cewka nie miałaby mechanicznie połączenia z membraną). Przy częściowym odklejeniu ze względu na desymetrię również słychać byłoby to przy każdej częstotliwości. Oczywiście "cuda" się zdarzają.
    Sprawdź sobie jak się zachowuje na powiedzmy częstotliwości 100Hz przy 50% wysterowania.

Dodano po 21 [minuty]:

Kto szuka ten znajduje:D.
    Na stronie 29 instrukcji anglojęzycznej wszystko jest wyjaśnione.
    Załączniki:
    • HW-E550-USA-ENG-IB_0305 str 39.pdf (56.17 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 17829725
    pijanek
    Poziom 2  
    Zakupiłem nowy subwoofer z autoryzowanego serwisu. Jest nieco lepiej, ale zdecydowanie ma ten sam problem. Zakładając, że nowy subwoofer został wyprodukowany 5 lat temu (jest to model z 2013 roku), kondensatory mogły stracić swoją pojemność?

Jeśli chodzi o dane w instrukcji, to nie wydaje mi się, że 100 Hz to częstotliwość górnego odcięcia, ale częstotliwość dla której zdefiniowano moc wyjściową (wiadomo, że nie jest liniowa).
  • #6 17852931
    wójtaszek
    Poziom 25  
    pijanek napisał:
    Jeśli chodzi o dane w instrukcji, to nie wydaje mi się, że 100 Hz to częstotliwość górnego odcięcia, ale częstotliwość dla której zdefiniowano moc wyjściową (wiadomo, że nie jest liniowa).

Zdaje się, że producent w instrukcji określił to dość precyzyjnie :) .

Jeżeli oczekujesz, że wzmacniacz z filtrem selektywnym do 100Hz będzie prawidłowo wzmacniał sygnały o częstotliwości ponad te 100Hz podane z generatora, to się mylisz. Zasadnicze pytanie jak to pracuje na normalnym sygnale akustycznym? Prawidłowo?

Przecież możesz również przetestować sam wzmacniacz pomijając filtr pasmowy przy użyciu nawet cało pasmowego zestawu głośnikowego.
REKLAMA