logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ciekawie wyglądające kolumny znalezione na aukcji

andrew54 16 Mar 2019 10:58 660 13
REKLAMA
  • #1 17845301
    andrew54
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Witam, w ramach walki z nudą przeglądając znany portal aukcyjny natrafiłem na ciekawie wyglądające kolumny, niestety danych technicznych niema, nazwy modelu również, tak w sumie niewiadomo czy to jakaś manufaktura czy chiński klon jakiegoś zacnego audiofilskiego modelu, może ktoś coś wie więcej lub miał z tym czymś styczność bo przyznam że design mnie powalił. Może to jakaś produkcja jednostkowa u Janusza stolarza? Wyglądają na conajmniej 16kzł a kosztują 10 razy mniej???

https://allegro.pl/oferta/kolumny-glosnikowe-audio-design-7897737096
  • REKLAMA
  • #2 17845403
    indianin11
    Poziom 23  
    Ocena: 26
    Faktycznie wygląd ciekawy i rzadko spotykany, ale brzmienie to zagadka.
  • #3 17845405
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    Facet raczej to sam robi albo ściąga np. z Chin. Wbrew pozorom zrobienie czegoś takiego nie musi kosztować nie wiadomo ile, szczególnie gdy nie płaci się podatków.

Gość sprzedaje kolumny jako używane i nie wystawia faktury VAT, jednocześnie zaprasza na Facebooka gdzie prezentuje ten i inne modele marki "Audio Design".
    Jest drobnym producentem albo importerem (całości lub części) na zasadzie tzw. "prywatny import", sprzedaje jako używane by uniknąć wielu formalności - w tym certyfikacji CE, opłat celno-skarbowych, podatków itd.
  • #4 17845464
    andrew54
    Poziom 27  
    Trafiłem już na jego stronkę i naprawdę dizajnersko bajka, nawet by człowiek takie coś w salonie postawił żeby tylko wyglądało :) niestety żadnych informacji technicznych ani zastosowanych głośników, nie mówiąc już o pomiarach więc zagadka co jest w środku choć pewnie jakoś to gra...

Pamiętam z 20 lat temu jak firma Vk wchodziła na rynek i znajomy przytargał z giełdy elektronicznej w Krakowie zestaw kolumn kina domowego tej firmy, fronty srebrne z przodu, białe głośniki, basowiec z boku - dizajnersko również bajka tymbardziej że dał za to 700zł. Zaskoczyło mnie na początku że te kolumny są bardzo lekkie, po podłączeniu do wzmacniacza basu dużo ale nieładny, podbity, dudniący - dziury w paśmie przy średnicy, wysokie szeleszczące. Rozebraliśmy to i ooo zgrozo, wykonanie takie że ledwo się dało to poskręcać bo się dziury obrobiły w tej sklejce przy jednym rozkręceniu!!!!. Brak wytłumienia, zwrotnica to kondziorki na wysokim i średnim - na szczęście sprzedał to w komisie i jeszcze nawet zarobił bo wrażenie robiły niesamowite dla oka.

Podejrzewam że w tym przypadku może być niewiele lepiej...
  • REKLAMA
  • #5 17845468
    freebsd
    Poziom 42  
    Ocena: 2027
    andrew54 napisał:
    Wyglądają na conajmniej 16kzł a kosztują 10 razy mniej???
    Dokładnie! Ciekawy wygląd :-)

andrew54 napisał:
    Może to jakaś produkcja jednostkowa u Janusza stolarza?

Jeśli nawet to wizualnie fajna robota. Jak się policzy kable, przyłącza, głośniki i zapewne jakieś zwrotnice (patrz cena...), plus koszt materiałów na obudowę, to zysku nie ma co zazdrościć.
  • REKLAMA
  • #6 17845518
    Artur k.
    Z litego drewna to raczej nie jest, bo w cenie by się nie wyrobił. Zdjęcia są takie, by nie dało się dokładnie obejrzeć kolumn. Komplet najtańszych głośników dałoby się kupić za jakieś 300zł. Gdyby zrobić obudowy za 500zł, to jeszcze da się na tym 100% zarobić. Myślę że to realne.

Na Facebooku sporo osób pyta o zastosowane głośniki, odpowiedzi brak, więc pewnie nie ma się czym chwalić.
  • #7 17846125
    andrew54
    Poziom 27  
    W najgorszym przypadku są to przypadkowe głośniki pracujące w przypadkowych objętościach + uniwersalna zwrotnica, no ale może nie jest tak źle - może jest to jakoś policzone a głośniki mimo że chińskie to nie najgorsze, a facet nieodpowiada na pytania o głośniki, zwrotnice itp bo sam niewie - jest tylko handlarzem pośrednikiem. Trzeba mu napisać żeby wrzucić zdjęcia środka, głośników, zwrotnic...itp. Chyba nie jest idiotą i wie że nikt nie wyda 1600zł na ładne obudowy i w sumie kota w worku.
  • #8 17846138
    Artur k.
    Nie widziałem "zwrotnic uniwersalnych" 4 drożnych, ale ok. :)
    Zgadzam się natomiast, że to pewnie jest zrobione na pałę. Po tym co gostek pisze na FB można dojść do wniosku że jest producentem albo importerem tego cuda techniki.
    Moim zdaniem to może nawet nie być zrobione z drewna. Gdzieś trafiłem informację, że są wstawki w litego drewna, a więc równie dobrze obudowa to może być jakiś ABS albo inne tworzywo. Może nawet na drukarce 3D sobie wydrukował części, posklejał do kupy i gdzieniegdzie dał kawałki drewna które stolarnia wyrzuciła jako odpad. :)
  • #9 17846526
    andrew54
    Poziom 27  
    Dzisiejsza technika daje wiele możliwości - łudzę się że może odezwie się jakaś osoba która to kupiła i podzieli się z nami cóż to za cudo jest. Ja napisze zaraz do producenta czy to sprzedawcy tego wynalazku o dane na temat głośników zwrotnic i o dokładniejsze zdjęcia, najlepiej wnętrza też.

Ps: co do zwrotnic to zapomniałem że to przecież zaawansowany układ 4- drożny :)
  • #10 17850722
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1711
    No i te podane "parametry" a głównie pasmo: "30 - 200 000 HZ". :-)
    Wg. mnie, robi to jakiś stolarz z odpadów poprodukcyjnych a przy posiadanym parku maszyn, zrobienie czegoś takiego, nie jest wielkim wyzwaniem.
    Sądzę, że nie poda żadnych rzeczowych parametrów i liczy że kupi ktoś, komu to to wpadnie w oko.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #11 17864687
    telecaster1951
    Ocena: 818
    DjMapet napisał:
    No i te podane "parametry" a głównie pasmo: "30 - 200 000 HZ". :-)
    Może dla nietoperzy to robi...
    Dziwne to jest. Sporo plastiku, masa lakieru i niewiadomego pochodzenia głośniki. Nie wygląda to na coś dobrze grającego.
  • #13 17864774
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3788
    Artur k. napisał:
    ...sprzedaje jako używane by uniknąć wielu formalności - w tym certyfikacji CE, opłat celno-skarbowych, podatków itd.

Sprzedaż na licytacji sprzętu używanego pozwala uniknąć jeszcze jednej "niedogodności" - to prawo do zwrotu konsumenckiego, gwarancji i prawa wynikające z rękojmi ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17865654
    andrew54
    Poziom 27  
    No niestety sprzedawca tego cuda milczy więc pewnie jest tak jak myśleliśmy - przypadkowe głośniki w jakiejś tam obudowie i na siłę utkana zwrotnica, wieczorem ponowie swoje pytanie i poproszę o wypowiedź na forum

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik natrafił na interesujące kolumny głośnikowe na aukcji, które przyciągnęły jego uwagę nietypowym designem, jednak brakowało informacji technicznych oraz nazwy modelu. W dyskusji podkreślono, że kolumny mogą być produktem małego producenta lub importerem, sprzedawane jako używane, co pozwala uniknąć formalności związanych z certyfikacją i podatkami. Uczestnicy rozmowy zwracali uwagę na wątpliwości dotyczące jakości dźwięku, materiałów użytych do produkcji oraz zastosowanych głośników. Pojawiły się spekulacje, że obudowy mogą być wykonane z tańszych materiałów, a głośniki mogą pochodzić z Chin. Użytkownicy sugerowali, że sprzedawca powinien dostarczyć więcej informacji technicznych, aby rozwiać wątpliwości potencjalnych nabywców.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA