logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zbudować tur do traktorka kosiarki? Potrzebne elementy hydrauliki.

Kapi25606 17 Mar 2019 07:03 4524 10
REKLAMA
  • #1 17847441
    Kapi25606
    Poziom 6  
    Ocena: 2
    Ostatnio wpadłem na pomysł zbudowania tura do traktorka kosiarki (w sumie przyda mi się to bo czasem potrzebuje coś załadować a nie mam czym). Mianowicie kupie traktorek działający sprawny do 2 tyś zł a następnie pospawam ramę tura i te części na które się zakłada łychę czy widły do palet i w teorii do tego momentu wiem jak wszystko zrobię. Natomiast schody zaczynają się pod koniec prac bo wtedy żeby tym poruszać jest potrzebna hydraulika. No i właśnie pytanie jest tu do was. Oprócz pompy i rozdzielacza siłowników oraz przewodów to co jeszcze potrzebuje? Mianowicie chciałbym się zmieścić z całą hydrauliką w granicach do 2 tys. zł, nie więcej.
    Jeśli sami wiecie jak to złożyć do kupy to chętnie bym kupił taką całą instalacje już skręconą, także do 2 tys. zł.
  • REKLAMA
  • #2 17847708
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 482
    Ale, że ten tur ma być do takiej samojezdnej kosiarki? Co tym chcesz podnosić? Wiesz, że w takim ciągniczku rama to jakieś poskręcane blachy?
  • REKLAMA
  • #3 17847753
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 17847956
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Nawet gdyby jakimś cudem zmotał tura na przód to po podniesieniu ma wysięgniku jakiegokolwiek ciężaru (doliczając masę konstrukcji) to tył podniesie tak, że albo poleci na pysk, albo koła będą mielić.
    Lepiej te 2000 przeznacz na hulanki i swawole ;-)
  • #5 17847962
    Kapi25606
    Poziom 6  
    Ramę zawsze da się wzmocnić
    A jeśli ktoś ma zamiar mówić że się nie da to niech zobaczy ten film:
    https://youtu.be/HPBi4ycjORE
    czy pisać poza tematem to traci czas a poza tym to chciałem się tylko dowiedzieć co jest potrzebne do całego układu poza siłownikami przewodami rozdzielaczem i pompą czy coś jeszcze jest potrzebne żeby to działało?
  • #6 17847983
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Tylko wiesz, że nośnik taki jak na filmiku nie kupisz za 2000 zł?
    Tak czy owak- kibicuję przedsięwzięciu, kupuj kosiarkę i motaj, a efektami pracy się podziel z nami!
  • REKLAMA
  • #7 17848040
    Kapi25606
    Poziom 6  
    Widziałem traktorek husqwarny sprawny w całkiem niezłym stanie za 1600 zł i ma dobrą ramę i ma silnik b&s 12KM czyli jak na moje potrzeby wystarczający ale to wiesz narazie to są takie luźne przymiarki bo trzeba na początek kapitał zebrać.
  • #8 17849547
    wowka
    Poziom 28  
    Ocena: 248
    W takim traktorku-kosiarce to ci się zawieszenie przednie rozleci w moment jak je zbytnio obciążysz. Co to w ogóle za głupi pomysł żeby z kosiarki prawie wózek widłowy robić.

Druga sprawa że kosiarki do 2000zł to przeważnie zardzewiała kupa złomu podpicowana przez handlarzy.
  • #9 17849641
    Kapi25606
    Poziom 6  
    być może ale szczerze najbardziej mi zależy nie na zdrowej ramie czy na przednim wytrzymałym zawieszeniu tylko najbardziej chodzi mi o to żeby silnik i skrzynia biegów chodziła i jak to będzie ok to przykładowe wzmocnienia ramy i tym podobne to jest kwestia 3 godzin trochę profilu zamkniętego oraz spawarki i umiejętności spawania różnych metali szczerze mam te 3 godziny profil zamknięty oraz spawarkę i umiejętności powiem tak ja sam rozbieram skrzynie biegów w takich traktorkach i je naprawiam więc zrobienie takich rzeczy to nie jest problem naprawdę wzmocnienie ramy czy kompleksowa przebudowa to pikuś zrobienie elektryki też najbardziej boje się że hydraulikę źle zrobię i tyle a medytowanie nad słusznością projektu jest bez celowa bo i tak to zrobię z waszą pomocą czy bez.
  • REKLAMA
  • #10 17849927
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Jeśli chodzi o dobór pompy i siłowników top pewnie ktoś Ci tutaj pomoże- najłatwiej byłoby zastosować pompę od wspomagania samochodowego na pasek ale nie wiem czy zapewni płynną pracę siłowników. Po mojemu dobór elementów trza zacząć od siłowników- znając ich objętość dobierzesz pompę, a typ pompy powie Ci czy w ogóle silnik ją napędzi... Rozdzielacz pewnie będzie typowy bo mniejszych nie kojarzę.
    Układ musi zawierać: zbiornik oleju, pompę, rozdzielacz i przewód powrotny od rozdzielacza do zbiornika, siłowniki. Zgodnie ze sztuką dobrze byłoby zastosować tzw. akumulator ciśnienia ale to już zbytni wypas byłby.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik planuje zbudować tur do traktorka kosiarki, aby móc załadować różne przedmioty. Zamierza kupić sprawny traktorek do 2000 zł i samodzielnie spawać ramę tura. Problemy pojawiają się przy doborze hydrauliki, gdzie użytkownik pyta o dodatkowe elementy potrzebne do działania układu hydraulicznego, poza pompą, rozdzielaczem i siłownikami. W odpowiedziach podkreślono, że konstrukcja tura może być problematyczna ze względu na ograniczenia wytrzymałościowe traktorków, a także zasugerowano, że lepiej zainwestować w inne cele. Użytkownik jednak jest zdeterminowany, aby zrealizować projekt, zwracając uwagę na możliwość wzmocnienia ramy. Wskazano, że kluczowe elementy hydrauliki to zbiornik oleju, pompa, rozdzielacz oraz przewody. Zasugerowano również użycie pompy od wspomagania samochodowego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA