logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Porównanie Technics SU-VX800 i SU-VX920: moc, zużycie prądu, Extended Direct Drive

Blyetka 17 Mar 2019 18:56 6303 7
REKLAMA
  • #1 17848936
    Blyetka
    Poziom 3  
    Ocena: 2
    Witam, który z tych wzmacniaczy jest lepszy? Z tego co wiem oba mają 110W mocy, ale 920 zżera mniej prądu, a 800 ma Extended Direct Drive i jest tańszy. I do czego w ogóle służy ten Extended Direct Drive? Z góry dzięki za odpowiedzi.
  • REKLAMA
  • #2 17849842
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3873
    Nieczęsto spotykam się z audiofilem, który wyboru wzmacniacza dokonuje kierując się... poborem prądu. Ale można i tak. Natomiast ocena brzmienia jest kwestią czysto subiektywną i wynika głównie z upodobań. Można jej więc dokonać wyłącznie empirycznie, poprzez porównanie w trakcie odsłuchu.

Po drugie, istotne jest to, co do wzmacniacza podpięte i co z jego pomocą słuchamy. Zupełnie inny sprzęt sprawdzi się w delikatnej klasyce, inny zagra dobrze jazz, a co innego wybrałbym do metalu. A na końcu największy wpływ na końcowy efekt będzie miał ostatni element zestawu, czyli kolumny.

Tu raczej nikt nie odpowie na pytanie, który wzmacniacz TOBIE będzie bardziej odpowiadał. Najlepiej podjedź do studia odsłuchowego z własną muzyką i porównaj sam. Można oczywiście teoretyzować dalej na ten temat, ale jeśli oczekujesz tego typu dyskusji, to chyba lepiej zadać pytanie na specjalistycznym forum.

Mnie brzmienie Technicsa jakoś nie rzuca na kolana. I słucham muzyki,która na pewno źle zagra z tym sprzętem. Ale gdybym musiał, to z tych dwóch wybrałbym chyba SU-VX800. I to mimo faktu, że do SU-VX920 przyczepiono etykietkę "flagowego sprzętu".
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 17851612
    Blyetka
    Poziom 3  
    Też chyba wybieram 800, gdyż ma wejścia zbalansowane a pobór prądu u mnie nie jest problemem.
    Trochę się też wgłębiłem w temat i rzekomo 800 dźwiękowo jest lepsza.
  • #4 17851629
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    Blyetka napisał:
    też chyba wybieram 800, gdyż ma wejścia zbalansowane a

A Twój odtwarzacz ma takie wyjście?
  • REKLAMA
  • #5 17853811
    Blyetka
    Poziom 3  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    Blyetka napisał:
    też chyba wybieram 800, gdyż ma wejścia zbalansowane a

A Twój odtwarzacz ma takie wyjście?

Miałem zamiar podłączyć do kompa za pomocą jack'a,
    nie wiem czy się da ale wnioskuję, że tak, gdyż znalazłem na allegro przejściówkę z 2 XLR na jack'a.
  • #6 17853873
    Strumien swiadomosci swia
    Poziom 43  
    Ocena: 6418
    To po co ci symetryczne wejście jak nie masz takiego wyjścia w sprzęcie, pomyśl.
  • REKLAMA
  • #7 17853963
    Blyetka
    Poziom 3  
    Strumien swiadomosci swia napisał:
    To po co ci symetryczne wejście jak nie masz takiego wyjścia w sprzęcie, pomyśl.

A da się sprawić żeby sygnał symetryczny działał z komputera? nie wiem jakiś konwerter?

Dodano po 6 [minuty]:

https://allegro.pl/oferta/kabel-2x-xlr-wtyk-jack-3-5-aux-1-5m-mk32-vitalco-7696190462

Czy to ma prawo działać w ogóle?!
  • #8 19880583
    MLP
    Poziom 13  
    Ocena: 44
    Tutaj trochę wyjaśnienia bo tonięcie w temacie i może przyda się też innym.

Gniazda z balansowane to transmisja sygnału w sposób symetryczny, nie ma wspólnego punktu masy. Ten sposób wykorzystuje się w sprzęcie profesjonalnym ale, to wynika z faktu że często trzeba podłączyć urządzenie używając długich przewodów. Np. Mikrofon podłączony kablem o długości 15m i więcej. W takim kablu powstające sygnały zakłucjące wzajemnie się znoszą. Wykorzystywane jest wejście różnicowe wzmacniaczy operacyjnych. Szczególnie ma to znaczenie przy przesyłaniu sygnałów o małej wartości.

W urządzeniach wysokiej klasy takich jak SU VX800 może się przydać do podłączenia stołu mikserskiego. Taki wzmacniacz może być wykorzystany do odsłuchu np. w studiu.

W sprzęcie domowym takie połączenie nie ma sensu.

Swoją drogą to SU VX920 już ma w przedwzmacniaczu układ scalony AN7062 stosowany w tańszych konstrukcjach. Niektórzy uważają, że to on jest przyczyną charakterystycznego brzmienia tych wzmacniaczy. W SU VX800 wszystko jest na tranzystorach, konstrukcyjnie jest podobny do najdroższych wzmacniaczy tego producenta.

Podsumowanie tematu

✨ Porównanie wzmacniaczy Technics SU-VX800 i SU-VX920 koncentruje się na ich mocy, zużyciu energii oraz funkcji Extended Direct Drive. Oba modele oferują moc 110W, jednak SU-VX920 charakteryzuje się niższym poborem prądu. SU-VX800, będący tańszą opcją, posiada Extended Direct Drive, co może wpływać na jakość dźwięku, szczególnie w zastosowaniach profesjonalnych, takich jak podłączenie do stołu mikserskiego. Użytkownicy podkreślają subiektywność oceny brzmienia, sugerując, że najlepszym sposobem na wybór wzmacniacza jest osobiste odsłuchanie obu modeli. Wzmacniacz SU-VX920 zawiera układ scalony AN7062, co może wpływać na jego charakterystyczne brzmienie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA