logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

1 kamera na początek - IP vs TurboHd - cena do3,5tys.!rejestrator? Obrotowa ?

Piotrekkkkkkkkkkkkkk 20 Mar 2019 20:18 708 7
  • #1 17856245
    Piotrekkkkkkkkkkkkkk
    Poziom 7  
    1 kamera na początek - IP vs TurboHd - cena do3,5tys.!rejestrator? Obrotowa ? Witam wszystkich.
    Zacznę od tego iż powoli chciałbym zacząć monitorować swój obiekt. Na początek myślę o założeniu 1 kamery. Rozważam kamery IP, TurboHD ( np. hikvision) , lub kamery obrotowej.
    Budżet do tego przeznaczony jest do 3500 zł. Na starcie zależy mi przede wszystkim na monitoringu części posesji z załącznika ( zielony kolor ramki - jak złapie strefę 2 niebieską - tym lepiej.Kolor czerwony - ogrodzenie posesji. Dobrze by było aby kamera mogła złapać podjazd do bramy wjazdowej (fioletowy kolor).
    Jak myślicie czy uda mi się to jakoś sensownie ogarnąć 1 kamerą? Budynek posiada oświetlenie w podbitce sterowane za pomocą czujek zewnętrznych. Kamera oczywiście z dobrą jakością widzenia w nocy. Na załączniku X - oznacza umieszczenie kamery - na wysokości do 6 metrów.

A może lepiej dać sobie spokój z niby-1 lepszą kamerą i kupić od razu kilka słabszych i umieścić je pod podbitka- wkoło budynku? - a na wjazd dać osobną kamerę ?

Proszę przede wszystkim o pomoc osób które mają doświadczenie z kamerami.
    Jeżeli polecacie daną kamerę dajcie pełną nazwę produktu.
    Załączniki:
    • 1 kamera na początek - IP vs TurboHd - cena do3,5tys.!rejestrator? Obrotowa ? teren.jpg (255.06 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 17856400
    adamjur1
    Poziom 42  
    Ocena: 997
    Zdecydowanie czterema kamerami stałymi zobaczysz więcej i taniej niż jedną obrotową, która i tak nigdy nie będzie stała w miejscu,, w którym dzieje się coś ważnego. Jeżeli masz na tyle jasno że kamery mogą w nocy patrzeć w kolorze to tak je ustaw, dzisiaj kamery np HD CVI mają dostę do swojego menu osd przez rejestrator i można to odpowiednio zestroić ( tak by w oświetleniu podbitkowym zostawały w kolorze a jak wszystko zgaśnie a kamery będą działać np z ups-a to wtedy doświetlą teren podczerwienią.
    Pozdr. J.
  • #3 17857036
    Piotrekkkkkkkkkkkkkk
    Poziom 7  
    A czy ktoś ma takie oświetlenie w podbitce wraz z kamerami ? Biję się że będą oślepiane przez światło ?
  • #4 17857309
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jak kamery nie patrzą na źródła światła z bliska to nie będzie problemu.
    Pozdr. J.
  • Pomocny post
    #5 17857374
    Piotrekkkkkkkkkkkkkk
    Poziom 7  
    Czyli może być trudno bo oświetlenie w podbitce mam co około 2-5 metra.
    Wieczorem pstryknę zdjęcie i dorzucę do wglądu.

A które kamery lepiej się sprawdzają HD czy IP ?
    Nie mogłem znaleźć porównań na YouTube
  • #6 17857490
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 637
    Co do oświetlenia w podbitce i kamer, to nie powinno być żadnego problemu - wstawisz zdjęcie to ocenimy.

Z TurboHD jak i IP będziesz zadowolony. Moim oczom lepiej się podoba obraz z IP(różnica minimalna, ale jest). Dla amatora w tej kwestii to (teoretycznie) łatwiej będzie zamontować TurboHD(chodzi o konfigurację). Jeśli ogarniasz tematy komputerowo-sieciowe to możesz spróbować z IP.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 17857506
    adamjur1
    Poziom 42  
    Jak widzę z pytań kolegi autora to lepiej iść w HD po analogu ale medium UTP/FTP do każdej kamery, kiedyś może przejdzie na ip.
    Anog HD są łatwiejsze na starcie do ogarnięcia - najczęściej podłączasz i działają.
    Tylko trzeba pamiętać o dobrych transformatorkach sygnałowych.
    Pozdr. J.
  • #8 17857895
    Piotrekkkkkkkkkkkkkk
    Poziom 7  
    dawidedziu napisał:
    Co do oświetlenia w podbitce i kamer, to nie powinno być żadnego problemu - wstawisz zdjęcie to ocenimy.

Z TurboHD jak i IP będziesz zadowolony. Moim oczom lepiej się podoba obraz z IP(różnica minimalna, ale jest). Dla amatora w tej kwestii to (teoretycznie) łatwiej będzie zamontować TurboHD(chodzi o konfigurację). Jeśli ogarniasz tematy komputerowo-sieciowe to możesz spróbować z IP.

A jaki kamerki IP byś poecił ???

Dodano po 15 [minuty]:

Ja was nie pytam co łatwiej się podłącza ale co jest lepsze w efekcie końcowym - czyli w podglądzie kamer. Nie pytam o kamery z których nie rozpoznam twarzy z 10m.

Dodano po 4 [minuty]:

Dodam że na początku planowałem kupić kamery ip z poniższych pozycji :
    EasyIP 3.0 Series

DS-2CD3085G0-I

DS-2CD2085G1-I

DS-2CD2685G0-IZS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zainstalować jedną kamerę do monitorowania posesji, rozważając opcje kamer IP, TurboHD (np. Hikvision) oraz kamer obrotowych, z budżetem do 3500 zł. W dyskusji podkreślono, że cztery stałe kamery mogą zapewnić lepszy zasięg i widoczność niż jedna obrotowa. Oświetlenie w podbitce nie powinno stanowić problemu, o ile kamery nie będą skierowane bezpośrednio na źródło światła. Użytkownik pyta o porównanie jakości obrazu między kamerami HD a IP, a także o konkretne modele kamer IP, które planuje zakupić, takie jak DS-2CD3085G0-I, DS-2CD2085G1-I oraz DS-2CD2685G0-IZS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA