logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Fotowoltaika w gminach. Macie jakieś doświadczenia?

retrofood 21 Mar 2019 17:03 1572 20
REKLAMA
  • #1 17858057
    retrofood
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4788
    Cytat:
    To była jedna z największych gminnych inwestycji w energię odnawialną w Polsce. Skorzystać mieli na niej mieszkańcy gminy Ochotnica Dolna, ale z powodu wadliwej instalacji paneli fotowoltaicznych ich rachunki za prąd zamiast się zmniejszyć, wzrosły nawet dziesięciokrotnie.

Panele fotowoltaiczne – pozwalające uzyskać energię elektryczną z energii słonecznej – zamontowano na blisko 700 prywatnych domach w gminie Ochotnica Dolna. O wykonanie inwestycji zabiegało aż 17 firm. Wygrała najtańsza oferta złożona przez firmę FlexiPower Group z Woli Zaradzyńskiej pod Łodzią, opiewającą na kwotę ponad 5,2 mln zł. Najdroższa oferta sięgnęła 7,5 mln zł.
    Zwycięska firma – mimo że miała najniższe koszty – zagwarantowała bezawaryjne działanie całej instalacji przez sześć lat.

Aż człowiek się dziwił...
    Początkowo mieszkańcy Ochotnicy Dolnej byli bardzo zadowoleni z inwestycji, zwłaszcza że gmina dostała na nią dofinansowanie z Narodowego Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w ramach wspierania odnawialnych źródeł energii. Grzałki podłączone – jak sądzili – do paneli fotowoltaicznych bardzo sprawnie podgrzewały im wodę w domowych bojlerach.
    – Aż człowiek się dziwił, że taką gorącą wodę można mieć z tego słońca, które w końcu u nas nie zawsze mocno grzeje – mówi „Wyborczej” jeden z mieszkańców Ochotnicy.

Ale po pół roku do właścicieli domów w Ochotnicy zaczęły przychodzić listy z rachunkami za energię elektryczną – nawet dziesięć razy wyższe niż za analogiczny okres w poprzednim roku. Okazało się, że instalacja zamiast czerpać energię z paneli, pobierała ją z sieci elektrycznej.

Wbrew woli i wiedzy
    Sprawa była omawiana na ostatniej sesji rady gminy Ochotnica Dolna.
    – Grzałka w zbiorniku na ciepłą wodę pobierała energię elektryczną z sieci i nieświadomie mieszkańców narażono na poważne koszty, czasem kilkakrotne zwiększenie rachunków za energię elektryczną. Ta sytuacja wystąpiła wbrew woli i wiedzy mieszkańców poprzez błędne, niefachowe i niezgodne z umowami zainstalowanie instalacji – mówił radny Andrzej Runger, którego wypowiedź zapisano w protokole z sesji.
    – Będzie ogłoszenie na stronach internetowych urzędu, żeby wszyscy mieszkańcy, którzy uważają, że w związku z fotowoltaiką zapłacili wyższe rachunki za prąd, zgłaszali się do gminy. Te wszystkie sprawy zbierzemy w jeden katalog. Zadzwoniłem do firmy w ubiegłym tygodniu. Muszę zebrać wszystko w jedną całość i przekażemy wszystko firmie – zapewnił wójt Tadeusz Królczyk.

Wymienią wadliwe przekaźniki
    Zadaliśmy firmie FlexiPower Group pytania o przyczyny wadliwego funkcjonowania instalacji w Ochotnicy Dolnej, ale wczoraj firma nie była nam w stanie na nie odpowiedzieć.
    Już wcześniej przedstawiciele FlexiPower Group zapewnili władze gminy, że instalacja wiosną zostanie naprawiona. Firma ma wymienić wadliwe przekaźniki. Nie wiadomo jednak, czy opłaci też mieszkańcom wysokie rachunki za prąd.

Panele fotowoltaiczne w ostatnich latach stały się bardzo popularne. Ogrzewanie budynków za pomocą energii słonecznej powinno pozwolić na oszczędności w zużyciu energii elektrycznej. Instalacje są drogie, ale dzięki dofinansowaniu z publicznych pieniędzy na poziomie 75 proc. kosztów inwestycji powinny się zwrócić w ciągu kilku lat. Pod warunkiem, że zostaną prawidłowo założone.

Miała być tania energia słoneczna[/quote]
  • REKLAMA
  • #2 17858136
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 17858154
    retrofood
    Oczywiście. Energia z paneli mogła pójść do sieci za frico, a ludzie grzali na full z sieci, sądząc, że to ze słońca. A swoją drogą, to fajny wynalazek taka opcja, energetyka powinna firmie postawić szampana.
  • REKLAMA
  • #4 17858170
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17858272
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    Może wynajął kilkadziesiąt dachów w okolicy, jak swego czasu Niemcy robili.
  • #6 17858281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17858345
    alladyn-solar-batt
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Generalnie FlexiPower nie grzeszy rozumnością w przyjmowanych rozwiązaniach. W tym konkretnie przypadku twierdzenie - jakoby za problem (rzekomo) odpowiadały,, wadliwe przekaźniki" g grubo mija się z prawdą. To ewidentnie zła koncepcja projektu, zła koncepcja realizacji sposobu załączania grzałek (algorytmu) stoi za przyczyną wydarzenia. Oczywiście konkretnie nie wiadomo (bo Flexi trzyma gębę na kłódkę) jak wygląda schemat elektryczny i funkcjonalny (ktoś to widział?) złej, wadliwe działającej konfiguracji-niemniej hasło jakoby to były winne przekaźniki to taka dziecinna próba rozmycia lub wskazania winy u innych.
  • #8 17858566
    potegat
    Poziom 20  
    Ocena: 108
    U mnie w gminie był projekt na panele i czekam aż mi zamontują, 3,6Kw za 10 tyś nic mnie nie interesuje.
  • #9 17858619
    retrofood
    potegat napisał:
    U mnie w gminie był projekt na panele i czekam aż mi zamontują, 3,6Kw za 10 tyś nic mnie nie interesuje.

U mnie też był. W 2017 roku. Po czym zapadła cisza. Tak samo jak z szybkim internetem. Rozmawiałem o nim z burmistrzem w 2013 roku. Data jest pewna, bo było to na cmentarzu, po pogrzebie kuzyna (burmistrz jest moim dawnym kolegą, kiedyś obydwaj pracowaliśmy w tym urzędzie). Obiecywał, że najdalej za 3 lata będzie szybki internet.
    Minęło lat 6, a o światłowodach ani widu, ani słychu.
  • REKLAMA
  • #10 17858643
    potegat
    Poziom 20  
    Panele mają montować już niebawem jak skończą kolektory, co do internetu to też ma być, nawet niedawno chodziło dwóch chłopaków i podpisywałem zgodę o powieszenie światłowodu na słupie nad moją działką.
  • #11 17858670
    retrofood
    potegat napisał:
    Panele mają montować już niebawem jak skończą kolektory, co do internetu to też ma być, nawet niedawno chodziło dwóch chłopaków i podpisywałem zgodę o powieszenie światłowodu na słupie nad moją działką.

Ty jesteś inne województwo, bardziej szczęśliwe. :D Na Podkarpaciu ponoć afera, chociaż nikt jeszcze o tym nie pisze.
    PS. Ja zgodę podpisywałem ze cztery lata temu.
  • #13 17861361
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Ocena: 123
    Szczerze życzę żeby to było "na dniach". Kolega spod Gliwic już tak czeka ponad rok, lista była dawno temu, oględziny chałupy też,
    już mówili że lada moment montują. A ten moment trwa...
    Prawda taka że ludzi nie ma do roboty a boom na fotowoltaikę jest ogromny. Ja sobie sam wieszałem instalację 2 lata temu, też wtedy szukałem
    dotacji i zniżek. Do tej pory w mojej okolicy nic się nie dzieje w tym temacie, jakbym za swoje nie zamontował to bym dalej czekał.
  • #14 17861377
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #15 17861475
    potegat
    Poziom 20  
    Nie mowie że nie, termin jest do maja rozmawialem z kolega co sie tym zajmuje w gminie i jak skoncza kolektory to będą robic panele. Co do samych kolektorów to widzę że jest już kilka instalacji założonych więc robią.
    Na pewno dam znać jak założą a póki co chyba jadę dzisiaj po używki 12szt poli 250W po 280 zł za szt podobno półtorej roku na dachu. Potrzebuje do off-grida
  • #16 17861973
    witekem
    Poziom 24  
    Ocena: 176
    To co mi wiadomo to w Ochotnicy były dwa przetargi. Pierwszy na 120 sztuk inwerterów typu OFF-Grid z 12 paneli 250W i grzałką 2500W- Zastosowane inwerter Elnix OFF-GRID i PV Bruk-Bet. Te instalacje działają już 4 lata. Drugi przetarg w gminie wygrał FlexiPower i zastosował zachodni sprzęt oprócz paneli z Bruk-Bet. FlexiPower ma teraz wielkie problemy z zachodnim sprzętem. Musi go wymienić we wszystkich swoich instalacjach bez wyjątku. Były również przypadki, że zamocowane panele pod wpływam śniegu spadały z dachu. Firma zobowiązała się do końca kwietnia wymienić zachodni sprzęt we wszystkich swoich instalacjach.
  • #17 17861983
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Etam pierniczenie że zachodni. Fuszerka to raz, a dwa że ludzie z on-gridem myśleli że skoro mają fotowoltaikę to mogą
    ciągnąć energię do upadłego. No to ciągnęli aż trochę jej się zużyło.
  • #18 17970468
    potegat
    Poziom 20  
    Dzisiaj przyszła ekipa i montują 13 paneli MP Solar Group model MP-P-280 czyli 280W. Po nich ma przyjść elektryk żeby zamontować falownik.
    Co to za panel
    Załączniki:
    • Fotowoltaika w gminach. Macie jakieś doświadczenia? 20190520_094746.jpg (1018.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Fotowoltaika w gminach. Macie jakieś doświadczenia? 20190520_094820.jpg (3.81 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #19 17970485
    Lisciasty
    Poziom 21  
    Jakiś polikryształ patrząc na foto. A producent pierwsze słyszę, pewnie wzięli co mieli najtańszego i tyle...
    Tam nie było jakiejś specyfikacji sprzętowej? Tzn. dają dotację a Ty bierzesz co montują i nie ma wyboru?
    Jaki falownik?
  • #20 17970577
    potegat
    Poziom 20  
    Do falownika jeszcze nie dotarłem, jak zamontuje to przyjdzie elektryk i zamontuje falownik, jak to nie mam pojecia. Dzwoniłem do Mp solar i za taki zestaw 3.6 kw z montazem trzeba dać około 18 tyś. Sam panel kosztuje 420 zł wiec nie jest drogi a jaka będzie jakość to się okaże.
  • #21 17970591
    dzibus1
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Lisciasty napisał:
    Jakiś polikryształ patrząc na foto. A producent pierwsze słyszę, pewnie wzięli co mieli najtańszego i tyle...
    Tam nie było jakiejś specyfikacji sprzętowej? Tzn. dają dotację a Ty bierzesz co montują i nie ma wyboru?
    Jaki falownik?

Jak dotacja za zazwyczaj nie ma możliwości wyboru. Niestety.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie związane z instalacjami fotowoltaicznymi w gminach, w tym oczekiwania mieszkańców na tanie źródła energii słonecznej. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami z projektami instalacji paneli słonecznych, wskazując na problemy z ich wydajnością oraz błędne oczekiwania dotyczące możliwości energetycznych przy niewielkiej liczbie paneli. Wspomniano o różnych firmach zajmujących się instalacjami, takich jak FlexiPower, oraz o problemach z jakością sprzętu. Użytkownicy podkreślali również trudności w realizacji projektów oraz długie oczekiwanie na montaż. Wspomniano o konkretnych modelach paneli, takich jak MP-P-280 od MP Solar Group.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA