logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch zmywarka SGS55M18EU/68 - Jak przetestować silnik?

pdusp 25 Mar 2019 19:19 1449 13
REKLAMA
  • #1 17866107
    pdusp
    Poziom 9  
    Ocena: 15
    Witam,
    Wymontowałem silnik. Wirnik lekko się obraca w palcach.

Podłączyłem na krótko do sieci - zdjęcie na dole- czy dobrze podłączyłem?
    Wirnik ani drgnie. Silnik cicho burczy 50Hz.
    Kondensator sprawdzony multimetrem trzyma pojemność.
    Tej pompy z silnika nie da się zdjąć. Trzyma jakby scalona z silnikiem na zawsze a na prawdę dużej siły użyłem.
    Jeśli ktoś ma dobry pomysł to poproszę o wskazówkę.
    Pozdrawia
    Piotr

Bosch zmywarka SGS55M18EU/68 - Jak przetestować silnik?
  • REKLAMA
  • #3 17866303
    pdusp
    Poziom 9  
    Chupacabra napisał:
    A gdzie ten kondensator podłączony? Bo na zdjęciu wygląda jakby wisiał w powietrzu.
    Zdjęcie spłaszcza przestrzeń, są dwa kabelki do dwóch pinów kondensatora, a nawet kopie po wyłączeniu więc uważam go za ok.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #5 17866477
    pdusp
    Poziom 9  
    Chupacabra napisał:
    No faktycznie, na telefonie tym bardziej. A jakie są wartości oporu pomiędzy poszczególnymi wyprowadzeniami? Czy jak włączysz silnik i buczy, to da się ruszyć wirnikiem, czy nie?
    Witaj!
    Tylko miedzy 1-4 jest 45Ω, a pomiędzy innymi jakieś olbrzymie kΩ, i czy to normalne? Czy to tak jakby silnik był zasilany przez ten kondensator...
  • #7 17866600
    pdusp
    Poziom 9  
    Chupacabra napisał:
    Olbrzymi kOhm to nie bardzo normalne. Ten kondensator był w te piny oryginalnie podłączony? I napisz czy silnik podłączony do prądu stawia opór, czy nie. Tylko ostrożnie.

Buczy sobie, jednak nie wytwarza się moment obrotowy na wirniku,
    wirnik obraca się, jest jakiś opór bez znaczenia czy jest zasilanie czy nie,
    jednak wirnik się kręci nie jest zatarty.

Pompy nie udało mi się oddzielić od silnika, a użyłem dużej siły takiej, że pękła rączka od pilnika, którą włożyłem w odpływ pompy.
  • REKLAMA
  • #10 17867706
    UczenEl
    Poziom 18  
    Ocena: 390
    Jak się nie mylę to oprócz zasilania 230 powinien też być mostek jeden
  • #11 17876565
    pdusp
    Poziom 9  
    Witam,
    Wiem jak sprawdza się silnik bo kupiłem sobie nowy na Alle drogo. Do dwóch skrajnych 230V i na sekundę zwiera się środkowe dwa. Stary silnik ma duże opory na zalanych łożyskach, a jak wystartował to hałasował totalnie.

Jak cudem wystartował to zmywarka działała. Jednak jak nie wystartował w ciągu sekundy, to buczał i nie kręcił. Teraz nie potrafię z silnika ściągnąć tej białej pompy, nawet w zakładzie naprawy silników nie dali rady, kupiłem nowy zestaw jednak bym sobie wymienił łożyska i uszczelnienie pompy, na zapas.

Chciałbym też wymontować grzałkę i wyczyścić ją z osadów - przeczytałem cały internet i nie znalazłem metody na jej zdjęcie - może jakaś dobra rada?

Pozdrawia
    Piotr
  • REKLAMA
  • #12 17876813
    UczenEl
    Poziom 18  
    Ocena: 390
    pdusp napisał:
    nawet w zakładzie naprawy silników nie dali rady
    Bo się idzie z tym do serwisu AGD, a nie. U mnie takie pompki w 5 min się rozbiera na części pierwsze.
  • #13 17877068
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6937
    pdusp napisał:
    To słaby zakład...
    pdusp napisał:
    może jakaś dobra rada?
    Lepiej ją zostaw nim pourywasz zaczepy i będziesz kolejnego elementu szukał. Ogółem trzeba wywalić cały moduł grzałki i wtedy podwazać zaczepy i ją wyjmować.
  • #14 17880472
    pdusp
    Poziom 9  
    UczenEl napisał:
    pdusp napisał:
    Bo się idzie z tym do serwisu AGD, a nie. U mnie takie pompki w 5 min się rozbiera na części pierwsze.

Jeśli tak to doradź jak się z taką pompą obchodzić? ja próbowałem siły, włożyłem pilnik i trzymałem za metalową część silnika i próbowałem przekręcić, niestety po chwili rękojeść pilnika pękła a była dość solidna, pompka nie drgnęła na silniku, musi być na to sposób...
    na razie się poddałem, help me!

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik wymontował silnik zmywarki Bosch SGS55M18EU/68, jednak wirnik nie obraca się pomimo podłączenia do sieci. Silnik wydaje dźwięk buczenia, a kondensator został sprawdzony i działa prawidłowo. W dyskusji poruszono kwestie oporu między wyprowadzeniami silnika oraz trudności w oddzieleniu pompy od silnika. Użytkownicy sugerują, że problem może leżeć w przepalonym uzwojeniu silnika. Dodatkowo, pojawiły się pytania dotyczące demontażu grzałki oraz pompy, z zaleceniem ostrożności, aby nie uszkodzić elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA