logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Kasprzak rm 121 - Nietypowy potencjometr głośności

zackass1 26 Mar 2019 13:11 3663 7
REKLAMA
  • #1 17867459
    zackass1
    Poziom 16  
    Ocena: 52
    Dostałem zdezelowanego Kasprzaka rm 121.
    Okazało się, że uszkodzony jest potencjometr głośności i urwana antena ferrytowa (to nie ważne bo i tak poza ukf nie ma nic ciekawego do słuchania).
    Potencjometr logarytmiczny 100k ale ma dodatkowy odczep na 1/3 długości ścieżki oporowej.
    Kasprzak rm 121 - Nietypowy potencjometr głośności

Nigdy wcześniej nie spotkałem się z czymś takim, więc podejrzewam, że raczej nie dostanę nigdzie identycznego potencjometru.
    Czy mogę podłączyć zwykły potencjometr i równolegle do niego dzielnik napięcia z rezystorów 33k i 68k tak jak narysowałem na fragmencie schematu?

Schemat oryginalny
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 17867498
    zackass1
    Poziom 16  
    Właśnie zrozumiałem, że mój pomysł z dzielnikiem napięcia jest niezbyt mądry, a dodatkowy odczep sprawia, że to tak na prawdę dwa potencjometry w jednym.
    Więc teraz chyba zostaje mi dodanie jakimś sposobem dodatkowego odczepu do zwykłego potencjometru.

Symbol znam ale nie znalazłem nigdzie nówki, więc druciarstwo i tak zostaje jedyną opcją.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 17867676
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2940
    Jak nic nie zrobisz, to i tak radio będzie działać. To tylko kontur.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17867707
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 277
    Podłącz zwykły potencjometr. C220 pozostaw bez połączenia i bez dodatkowego dzielnika napięcia.
  • Pomocny post
    #6 17867881
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2658
    Ten oryginalny potencjometr jest nie do zdobycia, a był specyficzny niestety. Też przez to przechodziłem.
  • Pomocny post
    #7 17868212
    diantus
    Poziom 32  
    Ocena: 277
    Jeśli są wszystkie części tego potencjometru, można go przywrócić do sprawności przez założenie podkładki grubości około 0,8mm (pod wkręt M4) na oś pokrętła między tarczę pokrętła a tarczę ślizgacza aby skasować luz i zapewnić docisk ślizgacza do ścieżki oporowej.
  • #8 17868578
    zackass1
    Poziom 16  
    Ślizgacz nie miał luzu.
    Fragment korpusu, do którego był zamocowany ślizgacz, był ułamany przez co nie było wcale docisku do ścieżki oporowej.
    Użyłem śrubki m4 spiłowanej z dwóch stron i nakrętki samohamującej żeby spiąć potencjometr.
    Obciąłem trzpień pokrętła, a następnie rozgrzaną śrubą z nakrętką wytopiłem gniazdo.
    Działa.

Jeszcze tylko dorzucę gniazdo minijack (planuję wpięcie się pod gniazdo din) i radio wyląduje w kuchni :)

Edycja:
    Dodałem minijacka, antenę teleskopową, wydrukowałem brakujące nakładki na przyciski zmiany zakresów i wymieniłem prawie wszystkie elektrolity.
    Już kilka dni radio gra bez problemów więc naprawę potencjometru można uznać za sukces.
    Jakby robił to drugi raz to bym zwyczajnie kupił kabel din5-minijack. Nie miałem pojęcia, że są one tak łatwo dostępne i tanie (~7-10zł z wysyłką)

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik napotkał problem z potencjometrem głośności w radiu Kasprzak RM 121, który jest uszkodzony i ma nietypowy odczep. Po rozważeniu podłączenia zwykłego potencjometru z dzielnikiem napięcia, zrozumiał, że oryginalny potencjometr jest specyficzny i trudny do zdobycia. Użytkownicy forum sugerowali, aby podłączyć zwykły potencjometr bez dzielnika, a także podzielili się doświadczeniami z naprawą. Ostatecznie użytkownik zdołał naprawić potencjometr, używając śrubki M4 do spięcia uszkodzonego elementu, a także dodał gniazdo minijack i teleskopową antenę, co pozwoliło na dalsze użytkowanie radia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA