logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KASPRZAK ZRK RMS 451 - jak założyć tę część ?

AVATAR007 06 Wrz 2017 16:45 3228 17
REKLAMA
  • #1 16684557
    Poziom 8  
    Ocena: 1
    Witam Państwa !
    Już kilka razy próbowałem to "wcisnąć"-włożyć - bez skutku....
    Wyskoczyło i teraz nie mogę tego założyć....
    Jak to sie robi?
    Bardzo dziękuję za wszelkie podpowiedzi.KASPRZAK ZRK RMS 451 - jak założyć tę część ?

Dodano po 54 [sekundy]:

Dodano po 5 [minuty]:

Dodano po 2 [minuty]:

Dodano po 11 [minuty]:

Jest to do zamontowania-złożenia?
  • REKLAMA
  • #2 16684594
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2647
    Rozsypał Ci się mały potencjometr. Spróbuj najpierw złożyć ze sobą to co jest na PCB z drugą, szerszą częścią. Musisz mieć potencjometr w całości. Gałka z ośką jest zakładana na końcu, wchodzi na "klik".
  • #3 16684612
    Poziom 8  
    Spróbuj najpierw złożyć ze sobą to co jest na PCB z drugą, szerszą częścią.
    Jestem początkujący i nie wiem co to PCB....
    Można "jaśniej"....-bardzo Panu dziękuję za chęć pomocy-może sie uda....
    Jek więc mam to złozyć?

Dodano po 2 [minuty]:

Próbuję to jakoś wcisnąć,tę niezaokrągloną część w to miejce,gdzie jest ten "rowek"-pod kątem i nie wchodzi...Może jest jakiś "myk",aby to tam wskoczyło....
  • #4 16684635
    yogi009
    Poziom 43  
    Gdybyś w google wpisał "PCB", wiedziałbyś że chodzi o płytkę elektroniczną. Ze zdjęć wynika, że mechanicznie rozdwoiłeś potencjometr, jego jedna część jest dalej wlutowana w płytkę, a druga (z metalowym ślizgaczem) leży luzem. Te dwa elementu muszą być trwale połączone w taki sposób, żeby ten ślizgacz mógł się przesuwać po obwodzie po węglowej (napylonej) ścieżce w części wlutowanej w płytkę. Spróbuj to jakoś spasować, sprawdź czy połączy się na jakiś "klik", czy może jakiś plastikowy fragment już się wykruszył i trzeba jakoś to skleić.

Ośkę na końcu, zresztą ona nie jest konieczna, w razie czego raz ustalisz sobie położenie ślizgacza potencjometru i z głowy.
  • #5 16684648
    Poziom 8  

Dodano po 1 [minuty]:

W tym miejscu jest taki ROWEK,ale nie mogę za skarby wcisnąć tego kółeczka z tą blaszką pod ten rowek,aby całość okrągła weszła....
    Ja dziękuję....Jak to zrobić-jak to ugryżc...

Dodano po 51 [minuty]:

Nie ma szans !
    A do czego jest ten potencjometr ????
  • #6 16684783
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    W tym miejscu jest taki ROWEK,ale nie mogę za skarby wcisnąć tego kółeczka z tą blaszką pod ten rowek,aby całość okrągła weszła....

Jak rowek?
    W/g zdjęcia założyłeś to w jedynej pozycji w której slizgacz się nie ma znaleźć - okreć go o pół obrotu. srebrny nit ma dotykać ścieżki. Potem spróbuj założyć gałkę z osią (albo najpierw płytkę ślizgacza załóż na oś).

A do czego jest ten potencjometr ????

To zdaje się nie potencjometr a przełącznik - funkcje ma dwie - jedna to zmiana częstotliwości prądu podkładu (eliminacja interferencji AM) a druga to załączenie tryby super-stereo.
  • REKLAMA
  • #7 16684847
    Poziom 8  
    Dam sobie z tym spokój,ponieważ przez te próby wykruszyła się cała część węglowa....
    Będzie bez tego .
    Mam pytanie - przed próbami magnetofon grał. Teraz radio gra,a dżwięku z odtwarzanej kasety nie ma...Co to znowu ?
    Ma to coś wspólnego z tym,że ta część węglowa się wykruszyła?
    Ma ten potencjometr jakiś wpływ na to,że kaseta idzie ,a dżwięku nie ma....
  • #8 16685067
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Wiesz co, bez obrazy, ale lepiej może odpuść sobie... Jak zabierzesz się za megnetofon jak za ten potencjometr to obawiam się, że zamilknie na amen i nic dobrego z tego nie będzie. Oddaj lepiej komus kto ma większe pojęcie... Niestety, ale serwis audio to nie wymiana żarówki - trzeba wiedzieć co się robi i dlaczego...
  • #9 16685083
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2793
    przed próbami magnetofon grał. Teraz radio gra,a dżwięku z odtwarzanej kasety nie ma...Co to znowu ?

Spsułeś coś innego przy okazji naprawy...
  • REKLAMA
  • #10 16685107
    Poziom 8  
    Na pewno nie zepsułem NICZEGO innego.
    Jestem PEWIEN, że to przez ten zakichany POTENCJOMETR!
    Zachciało mi się wkładać gałkę w niego i wyskoczył ten tył, o którym pisałem.
    100 % to przez tę węglową okładzinę, która się wykruszyła.
    MUSI ON MIEĆ wpływ na to, że nie ma dźwięku!
    Popytam jeszcze znajomych STARYCH Fachowców, którzy robili za swoich czasów ten sprzęt!
    Ci co obecnie sa w serwisach, to "cwaniaki" (nie wszyscy oczywiście, aby Państwa nie urazić!), ale zawsze słyszę, PANIE to zabytki i my się w te "dziadostwa" nie bawimy!
    Co to za różnica, KULTOWY i czasami o wiele lepszy sprzęt od dzisiejszych magnetofonów!
    Poza tym uważam, że obrażają ludzi tak mówiąc, ponieważ niektórzy mają sentyment do tego sprzętu!

Dodano po 1 [minuty]:

Mimo wszystko dziękuję Wam wszystkim za zainteresowanie tematem i poświęcony czas dla mnie!
    Jak dojdę co jest przyczyną (mogę się założyć, że to przez ten potencjometr) napiszę, aby inni wiedzieli coś na ten temat.
  • Pomocny post
    #11 16685175
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    Miałem taki radio-magnetofon i o ile dobrze pamiętam to super-stereo było zarówno na radio jak i magnetofon. Więc jeśli radio gra a taśm nie odtwarza to coś jest popsute. Np nie założona czerwona wajcha która informuje drugą część elektroniczny czy jest nagrywanie czy odtwarzanie.
    Ten bajer superstereo był do bani, bo zamieniał kanały i go nigdy nie używałem.
  • #12 16685201
    Poziom 8  

Dodano po 57 [sekundy]:

Panie "sanfran" o tym mowa, tak?
    Sprawdzę i jeżeli to to, to ma Pan u mnie PIWO DOBRE!
  • Pomocny post
    #13 16685226
    sanfran
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2956
    Kolega niech mnie piwem nie mami, bo mam jeszcze dwa dni do zwolnienia (odlotu śmigłowcem) z zakładu o zaostrzonym rygorze (platforma wiertnicza na Morzu Północnym) gdzie piwo sobie można jedynie wyobrazić.

Przy okazji, przestudiowałem schemat (trzeba wygooglować RMS 451 schemat) i wychodzi tak jak pisałem, że to nie jest potencjometr, tylko podwójny przełącznik. Na dolnej części schematu są dwa przełączniki oznaczone S151, jeden oznaczony SuperStereo, drugi OSC.

Jak pamiętam, dużo ludzi miało ten przełącznik "odpadnięty" i jakoś nikt nie narzekał.
  • Pomocny post
    #14 16685243
    L_M
    Poziom 32  
    Ocena: 193
    To nie jest żaden zakichany potencjometr tylko przełącznik. A tak po za tym to może ja nie dokładnie widzę bo wydaję mi się że nie ma założonego paska napędowego.
  • #15 16685263
    Poziom 8  
    Tak zdjąłem przed zrobieniem zdjęcia i założyłem do drugiego - uruchomiłem ten radiomagnetofon.KASPRZAK ZRK RMS 451 - jak założyć tę część ?
  • REKLAMA
  • #16 16685297
    Poziom 8  
    Dlatego się wkurzyłem, ponieważ mam oprócz tego dwa Kasprzaki 451 i ten sam problem, o którym pisałem.
    Patrzę na tę dźwignię i już sam nie wiem, wydaje się być na miejscu.
    Jednak może coś źle ułożyłem w tej części płytki, gdzie kombinowałem z tym zakichanym potencjometrem.
    Nie mam pojęcia.
    Oba grały (magnetofon) co mnie podkusiło.
    Teraz radio w obu gra, a magnetofon tylko kręci (przewija), ale głosu nie ma - jest tylko szum - tak jakby radio łapało falę.
  • Pomocny post
    #17 16685429
    yogi009
    Poziom 43  
    Sprawdziłem, to jest faktycznie przełącznik i nie powinien mieć wpływu na to, czy gra, czy nie gra. Popatrz jednak dokładnie na resztę połączeń, coś musiało zostać poszkodowane.
  • #18 16685435
    Poziom 8  
    Kochani RUSZYŁO - GRA!!!!
    Tak, to było z przełącznikiem zapisu i miałem za mocno dokręconą śrubkę mocującą łapę koła zamachowego!
    TAKI bzdet!
    Bardzo, ale to BARDZO Wam dziękuję!!!!
    Uffff......

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik miał problem z zamontowaniem potencjometru w radiomagnetofonie KASPRZAK ZRK RMS 451. Po kilku nieudanych próbach, okazało się, że mechanicznie uszkodził on potencjometr, co spowodowało brak dźwięku z odtwarzanej kasety. Użytkownicy forum wskazali, że element ten to w rzeczywistości przełącznik, a nie potencjometr, i zasugerowali, aby sprawdzić połączenia oraz inne elementy urządzenia. Ostatecznie, po dokładnym sprawdzeniu, użytkownik zidentyfikował problem z przełącznikiem zapisu, co pozwoliło na przywrócenie funkcji odtwarzania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA