logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Najtańszy programator dla ST72F324 z konsoli bieżni - zgranie wsadu

gdkj 26 Mar 2019 21:52 1389 7
REKLAMA
  • #1 17868558
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    Witam.
    Mam pytanie - czym najtaniej programować ST72F324 ? Taki układ mam w konsoli bieżni, uwalone porty (50 ohm pinu od klawiatury do nogi zasilającej układu w obie strony), rozważam próbę zgrania wsadu z układu i programowanie nowego scalaka. Wiem ze szanse niewielkie ale wpierw muszę oszacować koszty.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17868621
    LChucki
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    Do samego wgrania wystarczy przejściówka USB-UART, do odczytu ST-LINK V2.
  • REKLAMA
  • #4 17869251
    krzysiek_krm
    Poziom 40  
    Ocena: 598
    gdkj napisał:
    Wiem ze szanse niewielkie

Z dużym prawdopodobieństwem producent tego urządzenia zabezpieczył się przed odczytem kodu.
    Może lepiej poszukaj odpowiedniej części zamiennej.
  • #5 17869586
    gdkj
    Poziom 26  
    krzysiek_krm napisał:
    gdkj napisał:
    Wiem ze szanse niewielkie

Z dużym prawdopodobieństwem producent tego urządzenia zabezpieczył się przed odczytem kodu.
    Może lepiej poszukaj odpowiedniej części zamiennej.

Z dużym prawdopodobieństwem producent bieżni układu nie sprzedaje a zakup całej konsoli mija się z celem. Ponieważ miałem przypadek gdy taka operacja się udała w sterowniku lamp do akwarium być może zaryzykuję.
    Dziękuję za uwagę ale proszę już nie umieszczać uwag bez znaczenia gdy są bez wskazania miejsca gdzie dany zaprogramowany układ można kupić.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 17997618
    gdkj
    Poziom 26  
    Witam, dotarł do mnie procesor ST72f324 , jeszcze nie kupiłem ST-LINK V2. W sklepach czytam że wersja którą chciałem kupić jest do st8 i 32, program jaki znalazłem gdy wybiorę w nim ten rodzaj procesora z listy znika usb (zostaje lpt) w związku z tym jakim programem można próbować sczytać ten model procesora. W te upały jakoś ciężko mi się myśli
    a dla fachowca obeznanego z tymi procesorami będzie to łatwa odpowiedź o którą bardzo proszę.
    Proszę o wyrozumiałość i nie mędrkowanie tylko prostą odpowiedź.
    Pozdrawiam.
  • #7 18011994
    juntom
    Poziom 19  
    Ocena: 27
    Ten procek to rodzina st7, więc najprostszy programator to ST7-STICK, oprogramowanie : ST7 Visual Programmer. Bez lpt się nie obędzie. Pozdr.
  • REKLAMA
  • #8 18013675
    gdkj
    Poziom 26  
    Bardzo dziękuję za konkretną odpowiedź, gdzieś wyczytałem że dobry by był programator MFPST7 "Full" który obsługuje rodzinę st72F niestety to stara konstrukcja i nigdzie nie mogę znaleźć chociażby schematu. Złącze LPT posiadam w stacji dokującej prooboka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje najtańszego sposobu na programowanie układu ST72F324, który znajduje się w konsoli bieżni. Z powodu uszkodzenia portów rozważa zgranie wsadu i programowanie nowego scalaka. Odpowiedzi sugerują użycie przejściówki USB-UART do wgrania oraz programatora ST-LINK V2 do odczytu. Istnieje jednak ryzyko, że producent zabezpieczył układ przed odczytem. Użytkownik rozważa również programator ST7-STICK oraz oprogramowanie ST7 Visual Programmer, ponieważ ST72F324 należy do rodziny ST7. Wspomniano także o programatorze MFPST7 "Full", który obsługuje tę rodzinę, ale jest to stara konstrukcja, trudna do znalezienia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA