logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Selektywność zabezpieczeń - C25 wyrzuca przy zwarciu z B10, co robić?

adasio1231 31 Mar 2019 19:31 1584 6
  • #1 17878094
    adasio1231
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Panowie mam taką oto sytuacje w nowo pobudowanym domu:
    W płocie stoi złącze w którym PGE dystrybucja zamontowała zabezpieczenie przedlicznikowe C25 typu Es.
    Rozdzielnica domowa połączona w sposób dobry czyli na początku FR jako wyłącznik główny potem osprzęt typu kontrolka faz, ochronniki, różnicówki oraz zabezpieczenia nadprądowe typu B16 oraz B10. Po prostu tutaj nie doszukujmy się błędu.

Na obwodzie oświetleniowym B10 miałem podczas spalenia się żarówki chwilowe zwarcie i wyrzuciło mi zabezpieczenie zarówno B10 jak i przedlicznikowe C25. Rozumiem, że problem z selektywnością występuje i rozumiem także, że PGE bardziej z oszczędności stosuje zamiast zabezpieczeń topikowych zabezpieczenia nadprądowe.
    I stąd moje pytania:
    1) czy przy każdym zwarciu teraz będzie wyrzucało mi dwa zabezpieczenia ? i czy z tym problemem boryka się każdy kto ma przedlicznikowe Esy?
    2) spalenie się żarówki może się zdarzać dosyć często lub możemy robić prace remontowe i coś zewrzeć przez pomyłkę, czy to oznacza, że jeśli nie będę miał klucza od skrzynki w płocie to będę musiał czekać bez prądu w domu na przyjazd ludzi z PGE ? Trochę chora sytuacja
    3) Czy klucz do skrzynki w płocie otrzymuje się od PGE czy jednak lepiej samemu sobie dorobić od jakiegoś znanego elekryka, bo wiadomo że na każdy rejon jest klucz uniwersalny i warto go mieć w przypadku takich sytuacji ?
  • #2 17878108
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4662
    Jeśli masz skrzynkę w płocie i tam jest zainstalowany licznik, to powinieneś mieć również klucz, by mieć dostęp do licznika i zabezpieczenia przedlicznikowego.
  • #3 17878126
    adasio1231
    Poziom 9  
    A co odnośnie tego ----czy przy każdym zwarciu teraz będzie wyrzucało mi dwa zabezpieczenia? I czy z tym problemem boryka się każdy kto ma przedlicznikowe esy?
  • #4 17878158
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    adasio1231 napisał:
    czy przy każdym zwarciu teraz będzie wywalało mi dwa zabezpieczenia ? i czy z tym problemem boryka się każdy kto ma przedlicznikowe Esy?
    Niestety tak jest . Są wprawdzie wyłączniki nadprądowe selektywne (esy), ale bardzo drogie (trójfazowy kosztuje 300 i więcej zł)więc nikt, a zwłaszcza energetyka nie chce ich montować
  • #5 17878174
    adasio1231
    Poziom 9  
    wychodzi na to, że i tak chyba jest to lepsze rozwiązanie bo wkładka topikowa może się po kilku zwarciach też przepalić tak ? a wkładek juz wtedy kompletnie nie będziemy mogli wymienić sami bo zazwyczaj pewnie będzie tam plomba tak ?
    Jeśli chodzi o selektywne esy to zdaję sobie sprawę że jest to ogromna różnica w cenie

Aczkolwiek martwi mnie jedna sytuacja związana z Esami w złączu. Mając przykładowo Dom Inteligentny wyobrażam sobie sytuację, że chcielibyśmy sobie przez smartfona uruchomić oświetlenie zewnętrzne by podejrzeć coś na monitoringu. I podczas zapalania jedna z żarówek oświetlenia spowodowała zwarcie i wtedy dzieje się sytuacja chora gdzie dom pozostaje bez prądu bo wywaliło nam także złącze. Wtedy cała automatyka jest pozbawiona prądu a w tym monitoring, odcięcie zaworu wody, internet dzięki któremu się łaczymy ze smartfonem itp itd. A my w tym czasie jesteśmy jakieś 400 km daleko od domu i co wtedy ? masakra
  • #6 17878190
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Przy zabezpieczeniu topikowym na pewno będzie plomba.
    Jeśli chodzi o montaż selektywnego zamiast zwykłego, to trzeba by porozumieć się z dostawcą energii, czy się zgodzą i oczywiście klient płaci.
  • #7 17878219
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4296
    O wyłączniku selektywnym zapomnij. Nie dość że drogi to jeszcze krótko żyje.
    Wymień ten wyłącznik nadmiarowoprądowy na ogranicznik mocy. Niczym on wizualnie nie różni się od tego co masz zamontowane.
    Jednak wewnątrz pozbawiony jest członu zwarciowego co likwiduje problem selektywności zwarciowej. Jego koszt to około 100zł.

Ale wymiana ta wymaga uzgodnień z dostawcą energii, gdyż być może poza zerwaniem plomb będzie wymagała ingerencji w oprzewodowanie złącza i szafki licznikowej. Chociaż niekoniecznie, ale zerwania plomb nie unikniesz.

Podsumowanie tematu

✨ W nowo pobudowanym domu użytkownik napotkał problem z selektywnością zabezpieczeń, gdzie przy zwarciu na obwodzie oświetleniowym B10 wyłącza się zarówno zabezpieczenie B10, jak i przedlicznikowe C25. Użytkownik zastanawia się, czy przy każdym zwarciu będą wyłączać się oba zabezpieczenia oraz czy jest to powszechny problem dla osób z przedlicznikowymi zabezpieczeniami typu Es. Odpowiedzi wskazują, że jest to typowe zjawisko, a selektywne wyłączniki nadprądowe są drogie i rzadko stosowane. Proponowane rozwiązania obejmują wymianę na ogranicznik mocy, co może wymagać uzgodnień z dostawcą energii. Użytkownik wyraża również obawy dotyczące automatyki domowej, która może zostać pozbawiona zasilania w przypadku zwarcia.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA