logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór głośników STX do przenośnego projektu z obudową 7L i modułami tpa3116

02 Kwi 2019 20:07 642 8
REKLAMA
  • #1 17882070
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 17882167
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17882188
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9404
    Przecież STX podaje rekomendowaną pojemność dla jednego głośnika niskotonowego?
    Dwa moduły tpa3116? A jeden nie styknie? Tylko ta kombinacja z głośnikami dość dziwna.
    To ma być mono, czy stereo? Niskotonowe na kanale basowym, czy jako szerokopasmowe (a w takim razie co z JEDNYM wysokotonowym?)?
    Coś chcesz zrobić, ale chyba nie za bardzo wiesz jak i po co. Napisz coś więcej, może źle zrozumiałem.
  • REKLAMA
  • #4 17882206
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 17882237
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    XKowalskiX napisał:
    czyli 2 głośniki i pojemność obudowy x2.
    Tak - jeżeli oba mają grać to samo (mono).
    XKowalskiX napisał:
    no właśnie jeden by chyba styknął
    A ściślej mówiąc nawet połowa jednego. (jeden kanał).
    XKowalskiX napisał:
    Stereo i dwa głośniki w jednym miejscu? Jak dla mnie bez sensu.
    Nie pisałeś jaką konkretnie masz obudowę. A czemu bez sensu? Malo to mniejszych zestawów stereo? Osobiście widziałem (i słuchałem) takie radyjko z MP3 na USB gdzie każdy z szerokopasmowych głośników miał 2" średnicy. Całość wielkości małego piórnika... i powiem Ci, ze nawet fajnie to grało jak na takie maleństwo.
    XKowalskiX napisał:
    chciałem uzupełnić właśnie tym wysokotonowym. Chyba że jest zbędny i bez niego będzie ok.
    Spróbowałbym najpierw bez. Raz - podają (i jestem w stanie w to uwierzyć sądząc po średnicy głośnika i wykonaniu membrany) pasmo do ponad 10kHz (teoretycznie 15kHz) a to już całkiem szeroko jak na zestaw przenośny. A dwa - musiałbyś dodatkowo wykombinować tłumik dla wysokotonowego i oczywiście jakąś zwrotnicę. Zresztą - przy tak wysokim cięciu to myślę, ze ta kopułka by się nie napracowała - o ile w ogóle by było coś z niej słychać ( a to zależy w dużej mierze od jakość źródła dżwięku), więc nieco bez sensu...
  • REKLAMA
  • #6 17882289
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #7 17882656
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    XKowalskiX napisał:
    po obliczeniu wewnętrznych wychodziło jakoś 7L jak już pisałem.
    Ale nie pisałeś czy jest to jedna objętość, czy podzielona na dwie komory.
    XKowalskiX napisał:
    Poda się sygnał mono na dwa kanały i będzie.
    To jeśli już,
    XKowalskiX napisał:
    Te głośniki wytworzą chociaż trochę basu?
    może pomyśleć nad przegrodą i zrobić jednak stereo? Tyle ile może wytworzyć głośnik o średnicy 10 cm... W każdym razie wodotrysków bym się nie spodziewał raczej.
    XKowalskiX napisał:
    czy dało by się coś zrobić z tą impedancją ich? W sensie obniżyć żeby wyeliminować ewentualne przestery wzmacniacza i konieczność stosowania przetwornic.

Jak połączysz dwa głośniki równolegle otrzymasz 4 omy. Dlatego pisałem wcześniej o "połówce jednego wzmacniacza".
    XKowalskiX napisał:
    Myśle o dostarczeniu im tych 40-50W na głośnik.
    Jesteś pewien że aż tyle Ci potrzeba? Nawet przy tak niewielkiej efektywności jaką mają jest to jednak dość dużo hałasu... No i pozostaje jeszcze kwestia zasilania - akumulatory mają swoją pojemność - a ta może okazać się niewystarczająca do pracy z pełną mocą 9100W w sumie) przez jakiś rozsądny czas.
  • #8 17882821
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17883096
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono dobór głośników STX do przenośnego projektu z obudową o pojemności 7L oraz modułami TPA3116. Użytkownik rozważał zastosowanie dwóch głośników STX W.11.100.8.MC oraz STX T.10.200.8.PC, zasilanych przez dwa moduły TPA3116 w konfiguracji mostkowej. Uczestnicy dyskusji zwrócili uwagę na kwestie efektywności głośników, sugerując, że dwa niskotonowe głośniki mogą poprawić ogólną efektywność dźwięku, ale podkreślili również, że jeden głośnik mógłby wystarczyć. Wskazano na potrzebę rozważenia zastosowania zwrotnicy oraz możliwości zastosowania głośnika o większej średnicy, takiego jak W.15.140.8.MCX, w celu uzyskania lepszego basu. Użytkownik podkreślił, że ma odpowiedni pakiet akumulatorów, który zapewni wystarczającą moc na kilka godzin pracy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA