logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór głośników STX do wzmacniacza LM3886 dla muzyki techno

Nevon 12 Lis 2005 00:21 1108 5
REKLAMA
  • #1 1974687
    Nevon
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Witam

od sporego czasu głowie sie co by tu wymyślić na front,
    pewne są tylko 2 rzeczy :
    napędzać je będzie LM3886 (68W @ 4Ohm)
    i że wole STX (na Tonsile mnie nie stać a co Tesli mam jakieś dziwne uprzedzenia, jakoś dla mnie dziwnie grają)

dodam jeszcze że subka mam ale bym chciał żeby też nisko schodziły, no i najlepiej 2 way (wiadomo - zwrotnica)
    słucham techno więc mogę odrobinę środek zaniedbać

mam kilka projektów :

1) GDN-18-120-6-SW + GDWK11-200 8ohm
    na 6ohm mój wzmacniacz by miał około 50W- ale i tak to za dużo - po zatym membrana z jakiegoś tam wynalazku :/
    2) 2xGDN22-120-8 z BR + GDWK11 cięnty na 18dB/okt przy 3KHz - patrzyłem w symulator i te 2 basowce dość fajnie by grały (wysokie SPL, wytrzymałość mocowa no i bas dość szybki) tylko tu z kolei mam za słaby wzmak :/ no i środek nie wiem jak by sie prezentował
    3)2x GDN17-80-4 zapuszkowane + GDN11 tak ja wyżej.
    tu z kolei nie wiele osiągnę więcej niż przy 1 projekcie jedynie wytrzymałość mocowa a gorzej wypadnie środek,
    4)estradowo :D GDS-22-120-4-SE + GDWT-8-150-8-pj cięte na 4KHz - nie mam pojęcia jak by zagrał ten GDS widziałem jedynie testy Sound Wave i wypadł dobrze ale powyżej 100Hz, a ja bym chciał troche basu :( ale bym mógł impreze nagłosnić :D SPL spore :D gorzej w domu... ale
    5)jakiegoś mniej sprecyzowanego GDN (np 22-120) i 2 średniaki GDM-14-100-8-SC ??i gdwk11 ??

myślałem tez żeby se kupić tego GDM-14-100-8-SC i go zmodyfikować :P dać mu zawieszenie zrobione z resora dolnego, dołożyć magnes.. nie wiem.. pokombinować, ale i tak tylko nasłuch który mam dość zawodny bym mógł to robić.
    mi się wydaje że w tym sęk jest że te średniaki STX'a mają zawieszenie górne z gumy. ale specem jeszcze nie jestem. Bym po kombinował jak bym miał sprzęt jak Sound Wave.

co wy o tym wszystkim myślicie ?? może jakiś inny projekt ??
  • REKLAMA
  • #2 1974892
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Tym 4) GDS zagłuszył byś pozostałe glośniki. Jajestem za GDN 22-120

Po prostu kup ARP 150 ... nawet przeciwnicy Tesli go lubią.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 1979837
    Nevon
    Poziom 22  
    no fakt wygodny to on jest :)
    ale jak bym miał grac sredniaka nie z STx to jedynie Tonsil - jest o 5 zł droższy od ARP a za to dostawca też sprzedaje STX'a więc wyjdzie nawet taniej.
    no chyba że lepiej ten ARP zagra niż Tonsil.
    a te STX'a GDM-14-100 naprawdę do niczego się nie nadają ?? nawet jak by dał pasmo od 1KHz do 5KHz ?

obecnie najbardziej mi sie widzi te 2XGDN-22-120 i tylko wersja 2way czy 3 way ??
    jest 3 way to na środek na próbę GDM STX'a jak mi sie nie będzie podobać to WON i pomyśle wtedy nad ARP albo Tonsilkiem
    według WinISD to nawet na tym wzmaku zagra to głośniej niż 1 GDN a mam 100% pewność że nie będę miał efektów pirotechnicznych :D

Ps ale uparty jestem co ??
    pri)proszę śmiało o sugestie, ja nie gryzę
    sec) Tremolo avik extra
  • REKLAMA
  • #4 1980803
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    z tych GDSów niebędziesz zadowolony - śmiało mozesz je sobie odpuścić - to typowe średniaki do estradówek (nadstawek średniotonowych)

co do 22-120-XSC to głośnik sprawdzi się od bidy w 2way i niewiem czy nawet nie zagra lepej niz przy zupełnie przypadkowym 3way.....

18-120-6SW ma tą zalete że zaprojektowałem do niego szereg zwrotnic :) ARVka 11-100 11-200 Visaton SC10N
  • REKLAMA
  • #5 1981359
    gdL
    Poziom 27  
    Ocena: 261
    Kolumny nie są na 5 minut. Coś w miarę :

http://www.visaton.de/english/artikel/art_484_1_19.html
    2x połączone równolegle...
    + kopułka :
    http://www.visaton.de/english/artikel/art_170_1_8.html

Podział planowo 4kHz, 2 rzędu zwrotka. Jedyne nad czym się zastanawiam to stosowanie BR. Kiepsko to wypada w symulacjach, bo ten głośnik jest jednak nie najwyższych lotów, ale przynajmniej na pewno będzie miał coś co się zwie "średnicą".
  • #6 1982185
    Nevon
    Poziom 22  
    no na 5 minut to nie są ale też i nie na lata ;
    jestem na razie początkującym DIY i wiem że coś z czasem mi się nie spodoba i wtedy taka konstrukcje sprzedam a sam sobie zrobie coś lepszego

wyobraź sobie te Visaton'y w niezapięknej obudowie.
    Szkoda głośnika, więc na razie pobawię się tymi STX'ami a jak ich brzmienie mi sie przestanie podobać sięgnę po lepsze głośniki.

wracając do mojego projektu:
    Budowa
    Wysokotonowy między Basowymi
    poza tym
    Zwrotnice
    problem i tak będzie ze zwrotnicą, ale przegrzebując dział DIY znalazłem podobna konstrukcje i dam podobny podział bas koniec na 3K 6dB/oct wysoki niech ma od 3,5 (by sie pokusił nawet od 4K) 12dB/Oct albo nawet 18

z konstrukcji 3 way rezygnuje po przewertowaniu działu DIY
    a w szczególności https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic364343.html
REKLAMA