logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja elementu SMD D01 - Identyfikacja elementu SMD D01 GL (D zero 1 G L

raszej 06 Kwi 2019 11:02 903 6
REKLAMA
  • #1 17888869
    raszej
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam,

Mam problem w zidentyfikowaniu elementu SMD markowanego: D01 GL (D zero 1 G L).

Identyfikacja elementu SMD D01 - Identyfikacja elementu SMD D01 GL (D zero 1 G L

Jest to element ładowarki akumulatorów Varta 57676.

Z moich dotychczasowych poszukiwań wywnioskowałem, że może to być dioda SD914 aczkolwiek patrząc na płytkę drukowaną i widząc, że wszystkie trzy nóżki tego elementu są podłączone do innych elementów nie jestem pewien czy aby na pewno jest to dioda.

Proszę szanownych ekspertów o pomoc w identyfikacji tego elementu.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 17888925
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 17888947
    raszej
    Poziom 11  
    Hej Koderr,

Dzięki za zainteresowanie.

Element, który widnieje na zdjęciu jest dobry. Takich elementów są 4 na płytce i jeden z nich jest uszkodzony.
    Oto zdjęcie uszkodzonego elementu:

Na szybko przeprowadziłem pomiary testerem diod w multimetrze i oto wyniki (na czerwono i czarno zaznaczyłem kolor sond multimetru):

• #4 17889220
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #5 17890645
    ay56
    Poziom 33  
    Ocena: 484
    Witam
    http://www.marsport.org.uk/smd/mainframe.htm
    skopiuj i wklej

Moderowany przez trymer01:

I co z tego wynika?
    Regulamin, pkt 3.1.11. Nie wysyłaj wiadomości, które nic nie wnoszą do dyskusji. Wprowadzają w błąd, są niebezpieczne czy nie rozwiązują problemu użytkownika.

• REKLAMA
  • #6 17895544
    raszej
    Poziom 11  
    Koderr napisał:
    Z wyników tych pomiarów powiem: uszkodzony.
    Tylko teraz Ty powiedz jak to mierzyłeś i co mierzyłeś.
    Czy mierzyłeś ten spalony, czy "sprawny".
    Czy do pomiarów wylutowałeś go z płytki?
    Zapytam przy okazji, bo nie sposób o to nie zapytać.
    W swoim profilu, jako SPECJALIZACJA wpisałeś "elektronika", a pytasz o takie drobiazgi...
    Ten wpis to dla żartu czy jak? ;-)

Element , który mierzyłem i którego wyniki pomiarów przedstawiłem w poprzednim moim poście jest dobrym elementem ponieważ jest on w sekcji ładowania akumulatorka, która jest sprawna. Takich sekcji są jeszcze trzy w tej ładowarce w tym dwie dobre i pomiary pozostałych elementów D01 w dobrych sekcjach są niemal identyczne.

W czwartej sekcji, mierząc uszkodzony element ma on zwarcie pomiędzy 2 a 3 nóżką a pomiędzy 1 i 3 oraz 1 i 2 jest przerwa i ta sekcja nie ładuje akumulatorków.
    Elementów przed pomiarem nie odlutowałem z płytki.

Pytam o identyfikację elementu SMD a nie sposób pomiaru a pytam ponieważ nie jestem pewien co do rezultatów moich poszukiwań.

Wpis w profilu specjalizacja umieściłem 16 lat temu, kiedy szerzej interesowałem się tematem elektroniki i jej podstawowymi elementami.

ay56 napisał:

Dzięki ay56 za informację.
    Szukałem w tym katalogu elementu, którego chcę zidentyfikować jednak nie ma tam żadnej informacji na temat elementu markowanego jako D01 (D zero 1) :(
  • #7 20996423
    LUCOM
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 72
    IRLML5103 ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z identyfikacją elementu SMD oznaczonego jako D01 GL, który znajduje się w ładowarce akumulatorów Varta 57676. Wstępne przypuszczenia sugerują, że może to być dioda SD914, jednak ze względu na podłączenie wszystkich trzech nóżek do innych elementów, użytkownik ma wątpliwości co do tej identyfikacji. Odpowiedzi wskazują, że oznaczenie "Q" sugeruje, iż może to być tranzystor, a nie dioda. Użytkownik potwierdza, że jeden z czterech takich elementów na płytce jest uszkodzony, a pomiary wykazują zwarcie między nóżkami. W dyskusji pojawia się również propozycja identyfikacji elementu jako IRLML5103.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA