logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PASSK 20-Li A1 – identyfikacja elementu SMD „D8” na płytce regulatora wkrętarki

edu_pal2003 23 Sie 2025 00:53 447 8
REKLAMA
  • #1 21642000
    edu_pal2003
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam wkrętarkę udarową PASSK 20-Li A1. Jeden element na płytce regulatora się przepalił. Myślę, że to tranzystor (oznaczony jako „D8”). Jest to element SMD, jak widać na zdjęciu, i nie mogę znaleźć jego oznaczenia. Czy ktoś może mi pomóc zidentyfikować ten element, jeśli ma tę płytkę? Nie mogę też znaleźć schematu ani zdjęć płytki, żeby go zobaczyć.
    Bardzo dziękuję.
    Uszkodzony element SMD oznaczony jako D8 na płytce regulatora PASSK 20-Li A1
  • REKLAMA
  • #2 21642036
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2563
    Nie, mój Panie. D to oznaczenie diody. Tam była dioda. Jej parametry to prąd w kierunku przewodzenia, napięcie wsteczne i ewentualnie napięcie w kierunku przewodzenia, które określa czy dioda jest z krzemu czy innego materiału.
    W trójnożnej obudowie były zapewne 2 diody. Ogranicza to zbiór diod do przeszukania.
    Trzeba poczekać na kogoś, kto ma taką wkrętarkę i poda oznaczenie diody. Schemat posiada pewnie tylko producent wkrętarki.
  • #3 21642197
    CMS
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2595
    LEDówki napisał:
    Ogranicza to zbiór diod do przeszukania.

Raczej powiększa. Bo podwójne diody mogą być w różnych konfiguracjach. Obie katody na środkowej nodze, obie anody na środkowej nodze, lub katoda jednej połączona z anodą drugiej na środkowej nodze.

Mam wrażenie że ta szklana dioda, z niebieskim paskiem jest pęknięta.
  • REKLAMA
  • #4 21650777
    keller
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    >>21642000 Element ma oznaczenie D5. Mógłbyś zrobić zdjęcie elementu po drugiej stronie płytki, opisanego jako D5?
    Czarny komponent elektroniczny z oznaczeniem D5 i trzema metalowymi wyprowadzeniami.
  • REKLAMA
  • #6 21737836
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    W tej obudowie spodziewam się diody małej mocy więc parametry nie będą krytyczne, ale sposób połączenia już tak
    LEDówki napisał:
    W trójnożnej obudowie były zapewne 2 diody. Ogranicza to zbiór diod do przeszukania.

Niestety:
    Obudowa SOT-23 z symbolem diody i czterema wariantami BAT54

Porównanie układów wewnętrznych trzech podwójnych diod w obudowach SOT-23
  • #7 21739728
    edu_pal2003
    Poziom 2  
    Dziękuję, spróbuję zastosować ten schemat i zobaczę, czy któraś z możliwości zadziała. Dziękuję bardzo.
  • #8 21740138
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6075
    Sprawdzanie na pałę niesie ryzyko spowodowania dalszych uszkodzeń, poza tym takie diody nie palą się same z siebie, coś musiało paść wcześniej. Ja bym próbował rozpracować z czym to jest połączone i jak działa. Inaczej mówiąc narysować kawałek schematu żeby wiedzieć jakie połączenie diod ma sens i co mogło jeszcze się uszkodzić.
  • REKLAMA
  • #9 21742801
    edu_pal2003
    Poziom 2  
    Główny tyrystor regulujący sygnał rzeczywiście zniknął, podobnie jak kilka rezystorów. Zlokalizowałem te elementy; muszę tylko dowiedzieć się czegoś więcej o tym jednym, o którym nie mam żadnych informacji. Dzięki

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem identyfikacji elementu SMD oznaczonego jako „D8” na płytce regulatora wkrętarki udarowej PASSK 20-Li A1, który uległ przepaleniu. Początkowo podejrzewano, że jest to tranzystor, jednak ustalono, że oznaczenie „D” odnosi się do diody. Element ten to prawdopodobnie dioda SMD małej mocy, najczęściej w obudowie trójnożnej, zawierająca dwie diody w różnych konfiguracjach połączeń anod i katod. Jeden z użytkowników wskazał, że element może być diodą przełączającą typu 1N4148W-HF. Zwrócono uwagę na konieczność analizy schematu połączeń, aby uniknąć dalszych uszkodzeń i zrozumieć funkcję diody w układzie. Autor potwierdził uszkodzenie głównego tyrystora oraz kilku rezystorów na płytce, poszukując informacji o pozostałych elementach. Schematy i zdjęcia płytki są trudno dostępne, co utrudnia identyfikację i naprawę.
REKLAMA