logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOJA WIEZA MA PROBLEM Z ODCZYTANIEM NAGRYWANYCH PŁYT AUDIO??

Zakar 10 Wrz 2005 20:10 2052 22
REKLAMA
  • #1 1807480
    Zakar
    Poziom 11  
    Nagrałem płytke audio (z plikow mp3) na niskiej predkosci 8x na CD EMTEC i po wrzuceniu do Kieszni w wiezy długo szuka listy tracków a jak znajdzie to dłuzszy czas odczytuje pierwsza sciezke . Jezeli słucham wszystkich utworów po koleji jest ok ale jak np ze sciezki 3 chce przesunac na np 8 to przestaje czytac. Podobne problemy mialem przy mojej drugiej(CZYT STARSZEJ ) wiezy .

W czym tkwi ten problem ?

Prosze o pomoc

pozdr.

DODAM JESZCZE ze ,
    WIEZA JEST NOWA!!!!
    Kupiłem ją specjalnie
    Wczoraj ją kupiłem nowiutka microwieza Philipsa MCM9
    Na mojej starszej wiezy panasonica tez tak jest z nagrywanymi pytami
    Moje wczesniej nagrane płyty (rok temu) na płytach innej firmy czyta ale tez tam ma jakies problemy . Na płytach verbatima było ok alena starej wiezy

a CO POWICIE O PŁYTACH ESPERANZA PDOOBNYCH DO WINYLOWYCH TAKIE CZARNE ? pRZENACZONE SPECJALNIE DO NAGRYWANIA AUDIO

-------------------------------------------
    Nie pisz dużymi literami!
    j.

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
  • REKLAMA
  • #2 1807540
    Adam Mądrzyński
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Z mojej strony polecał bym konserwacje soczewki (elemętów optycznych) lasera nie zmieniac żadnych ustawień pr. bo może narodzić się problem piszesz że jest to nówka więć chyba powinneś zacząć od wypalary coś ją boli sprawdż czy możesz zapisać płyte np wielosesyjnie w Nero jest aplikacja do sprawdzenia napędu jak będzie się chaczyć pozostaje rozebrać i doprowadzić do czystości oczywiscie delikatnie....[/b]
  • REKLAMA
  • #3 1807756
    Zakar
    Poziom 11  
    Ale np na dismanie wszystko super śmiga więc nie wiem czy to wina wypalary ale i tak nie potrafilbym z nia nic zrobic
  • #4 1808566
    Zakar
    Poziom 11  
    A moze trzeba ja wymienic ma juz 4 lata ??
  • #5 1808640
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ocena: 62
    Czytniki w odtwarzaczach audio mają słabsze przetworniki niż napędy CD-R stąd mogą wynikać pewne nieprawidłowości w odczycie płyt wypalanych w nagrywarkach komputerowych. Sprawdź Sobie jakie formaty obsługuje Twój Dyskman a jakie odtwarzacz w wieży.
  • #6 1808666
    bury
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    witam
    ja radził bym ci nagrywac cd z predkoscia okolo 24-32
    miałem taki problem z jednym cd philips (bardzo starym)
    i inne predkosci zabardzo nie chciały mi chodzic.
    sprobój .
    pozdrawiam
  • #7 1809138
    Zakar
    Poziom 11  
    Hmm nagrywałem z jeszcze mniejsza predkosci 8x
    Teraz zakupiłem te czarne płytki audio ESPERANZA BLACK VINYL
    Zobaczymy moze to zalezec chyba tez od płytki
  • REKLAMA
  • #8 1809350
    bahamas
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Wybadałem (około 1/2 roku !) że to wszystko zależy jednak od nośnika ! Jeśli wieżyczkę masz nówkę to nic nie grzeb w niej tylko przeprowadź doświadczenia z płytkami. Moja JVC zachowywała się dokładnie tak samo, aż do chwili gdy trafiłem na odpowiednie płytki (WCALE NIE Z NAJWYŻSZEJ I NAJDROŻSZEJ PÓŁKI ! ) Na Media-Store, i TDK (błękitne) moja wieża chodzi cudnie ! I jeszcze coś nigdy więcej NERO !!! Zciągnij sobie z sieci darmowy programik do wypalania CD Audio - Burrrn się nazywa ! Od momentu korzystania z niego (nagrywam max do x12 ) już żadnych problemów !!!
  • #9 1811897
    Zakar
    Poziom 11  
    Probowałem nagrac tym programem o którym piszesz ale bze zmiany płyt na tych samych co wczesniej i nie ma zadnej roznicy . Wiec chyba nero nie jest takie złe . Raczej zmienie płyty.
  • #10 1811953
    bahamas
    Poziom 13  
    Ocena: 24
    Zakar napisał:
    Probowałem nagrac tym programem o którym piszesz ale bze zmiany płyt na tych samych co wczesniej i nie ma zadnej roznicy . Wiec chyba nero nie jest takie złe . Raczej zmienie płyty.

W takim razie musisz jednak trafić na te "jedyne" płytki :-) pozdrawiam
  • #11 1813196
    Zibi187
    Poziom 24  
    Ja też miałem ten problem. Mialem zmieniarkę Kenwooda. Idealnie czytała płyty tłoczone fabrycznie natomiast nagrywane niechętnie. Jedyne, które odtwarzała w miare poprawnie to czarne płytki a i tak czasami się gubiła. Wszystko zależy od przetwornika. Możesz nagrywać z prędkościami od 4Xdo max a pożądanego efektu i tak nie uzyskasz tylko płyt zmarnujesz sterę. Pozdrawiam !!!
  • #12 1813288
    mcz1
    Poziom 19  
    Ocena: 25
    Moja rada nie jest na czasie bo po fakcie kupna.... Chcąc kupić wieżę nagrałem płytkę cd-r i cd-rw i tak zaopatrzony udałem się do suto wyposażonego sklepu. Wbrew zapowiedziom reklamowym niewiele było sprzętu swobodnie czytającego płytki rw, ale większość czytała cdr. Po kilku godzinach wybierania kupiłem Grundiga który pasował mi wymiarami, designem i zdolnością odtwarzania płytek cdr i rw. Mam tą wieżę już 4 lata i jest ok. Wniosek? Przed kupnem nagrać kilka płyt i z nimi wybierać. Pozdrawiam
  • #13 1813932
    Zakar
    Poziom 11  
    A moze cos z zrobic z laserew w wiezy ?

Dodano po 55 [minuty]:

Zrobiłem test wszystkich płyt jakie mam w domu (nagrane audio z przed kilku miesiecy) i na bardzo zroóznicowana ilosc bez zarzutu działaja płyty tylko jednej marki VERBATIM DATA LIFE PLUS METAL AZO reszta czyli DYSAN, HAWK , ESPERANZA , VISION XIDEX odczytuje ale z wielkim trudem . Musza lecuec po koleji po wrzuceniu nastepnego tracku muli i muli ale czasami odczyta. Najgorzej jest z EMTECA Cd muli muli muli i musza leciec wszystkie utwory po koleji .
    ZAmowiłem sobie 50 szt. tych nowych ESPERANZA DJ BLACK VINYL podobno ma byc wszystko ok . Zobaczymy jak nie to sie zabije !!!

Pozdro
  • #15 1814056
    gen999
    Poziom 23  
    Ocena: 32
    w samej wieży bym nie grzebał (gwarancja i inne sprawy) :!: . ja powiem tak :arrow:
    mam nagrywarke philipsa, ma już prawie 5 lat, nigdy jej nie rozkręcałem.
    zawsze nagrywam 4X i na przeróżnych płytach, nawet na jakichś starych w których folia sie odrywała, ale dalej grały :D . jeszcze nigdy nie miałem problemu że któryś z moich cd nie czytał audio, atroche ich mam samsunga, philipsa, PS1, i jakąś tam wierze sanyo złożoną ze złomu.
    a twoja wierza nie czyta płyt nagranych 8 bo najnowszy sprzęt nieraz ma z tym problem, a nawet jeśli przeczyta to muzyka bedzie trzeszczeć, a przy przewijaniu cd bedzie gubił ścieżki.
  • #16 1814900
    Zakar
    Poziom 11  
    to co mam w takim razie zrobic ?

Ja tez mam starsza wieze , ktora ma 5 lat panasonica i to samo sie dzieje .
    Bez problemu tak jak juz wczesniej pisalem czyta mi tylko VERBATIM DATA LIFE METAL AZO
  • REKLAMA
  • #18 1815043
    andreuss
    Poziom 19  
    Ocena: 29
    Nagrywaj plytki z predkoscia 4x-6x max. (ja zawsze tak robie z CD-R Audio) i czyta kazdej firmy CD-R, przy tej predkosci jest o wiele mniej bledow przy odczycie. W twoim przypadku bedziesz musial chyba stosowac plytki tylko jednej firmy Verbatim Data Life.
  • #20 1815937
    Zakar
    Poziom 11  
    Moją nagrywarke kupiłem w 2003 roku bodajze
  • #22 1816900
    Zakar
    Poziom 11  
    Zapisywałem z predkoscia 8X i to samo
  • #23 1816942
    Zibi187
    Poziom 24  
    To nic nie zrobisz. Jak już pisałem czytniki w zestawach audio mają słabsze przetworniki bo konstrukcyjnie są przeznaczone do czytania płyt CD tłoczonych. Z plikami zapisywanymi metodą wypalania mogą mieć problem co w Twoim wypadku występuje.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy odtwarzania nagranych płyt audio CD-R w nowej mikrowieży Philips MCM9 oraz starszym sprzęcie Panasonic. Płyty nagrane z plików mp3 na nośnikach EMTEC i innych markach mają trudności z odczytem, zwłaszcza przy próbie przeskoku między ścieżkami. Odtwarzacze audio mają słabsze przetworniki laserowe niż napędy komputerowe, co powoduje problemy z odczytem płyt nagrywanych. Zalecane jest nagrywanie płyt z prędkością 4x-6x lub maksymalnie 8x, gdyż wyższe prędkości mogą pogarszać jakość odczytu. Najlepsze efekty uzyskuje się stosując nośniki renomowanych marek, takich jak Verbatim Data Life Plus Metal Azo, Media-Store czy TDK (błękitne). Programy do nagrywania, np. Burrrn, mogą poprawić kompatybilność, ale zmiana nośnika jest kluczowa. Czyszczenie soczewki lasera w wieży jest możliwe, lecz w nowym sprzęcie niezalecane ze względu na gwarancję. Płyty typu Esperanza Black Vinyl, specjalnie przeznaczone do nagrywania audio, są testowane jako potencjalne rozwiązanie. W praktyce odtwarzacze audio lepiej radzą sobie z płytami tłoczonymi fabrycznie niż z nagrywanymi na komputerze. Przed zakupem sprzętu warto testować kompatybilność z własnymi nagranymi płytami.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA