logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Długie wczytywanie płyt audio nagrywanych na nagrywarce LG z Nero 7 - co robić?

kordam 04 Mar 2006 12:43 3189 20
REKLAMA
  • #1 2372886
    kordam
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    czesc mam nowa nagrywarke lg i wszystko jest ok tylko jak nagrywam plyty audio to wieze je dlugo wczytuja:( a jak juz wczytuja i chce dac nastepna pisoenke to znowu trzeba czekac 10sek !! aha i to nie jest przerwa miedzy sciezkami tak dlyga!! nagrywam wszsytko nero7:) co to moze byc?? co zrobic??
  • REKLAMA
  • #2 2373723
    uglymaniek
    Poziom 16  
    Ocena: 26
    Być może za duża prędkość nagrywania (lub nośniki kiepskiej jakości). Nagraj coś z prędkością x4 (max x8) i zobacz czy problem dalej występuje. Jeżeli tak - to możliwe że powoli siada laser w wieży.
  • REKLAMA
  • #3 2375405
    kordam
    Poziom 11  
    Tak wic audio nagrywam max 8razy ! a co do lasera ok.. w wiezy starszej tj panasoniku czyta mi plyty ale tak jak jest opisane
    a w 3 letnim technicsie nie czyta ich wogole:( czy mozliwe ze w obu laser nie ten tego?? chyba maloprawdopodobne! nagrywarke kupilem nowa i mam ja 25 dzien :(
  • #4 2375510
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Niektóre wieże nie czytają płyt nagrywanych, inne nie czytają RW - wszystko zależy od konkretnego modelu.
    Jeżeli chodzi o przerwę między utworami. Mam Nero Express (ale w każdym Nero powinno ustawiać się podobnie) - gdy dodasz już utwory audio - klikasz prawym na jednym (lub na kilku) wybierasz properities, W okienku które się pojawi powinno być okienko Pause i wpisana liczba (domyślnie 2) a obok Seconds (można przestawić na frames) - jest to zdefiniowany odstęp pomiędzy utworami. Jeżeli chcesz się go pozbyć - ustaw na 0. Pamiętaj że pierwszy utwór musi mieć 2-3 sekundową przerwę (reszta może mieć już 0).
  • #5 2375549
    kordam
    Poziom 11  
    Tak tylko ze to nie jest tak ze przerwy ma dlugie tylko plyty i piosenki sie dlugo wczytuja!! Jak slucham jedna po drugiej to leci ladnie przerwa jest ok1 sekundy moze 2 tak jak ma byc a jak przeijam na nastepny utwor to wczytuje ja dluuuuugo!! A co do wiez czytaja nagrywane plyty! nagrywam 8 i do tego na verbatimach!!!!! Ja mam prawie wszystkie plyty nagrywane u kumpli i dzialaja :(
  • #6 2376279
    nici
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 979
    moja wierza philipsa jak nagram plyte z duza predkoscia nie darady,wiesza sie itp,jak dam predkosc 4-8 jest oki a za to z discmanem jest na odwrot,40-48 oki a mnije to wcale nie gra:) Sproboj nagrac na najwyzszej predkosci i zobacz jak bedzie:) pozdrawiam! NiCi
  • #7 2376852
    cikol
    Poziom 27  
    Ocena: 38
    nie jest zasadą ze im wolniej nagrana płyta tym lepiej. Ja zawsze nagrywałem połową prędkości pisanej na płycie(np płyta 48x to nagrywam 24x) dla płyt audio nigdy nie schodze ponizej 16x. Płyta wyprodukowana dla 52x przy nagraniu 4x sie chyba przepali.
  • #8 2377238
    kjuik_87
    Poziom 12  
    Ocena: 21
    Ja proponuje najpierw konkretnie zlokalizować problem!

A więc najpierw weź inną płyte od kolegi lub swoją i włóż do wieży - jeśli będzie odtwarzać to znaczy że trzeba spróbować czegoś innego a więc nagraj płyte u siebie i idź do kolegi i włóż do jakeijś wierzy i sprawdź czy działa jeśli nie działa to oddaj nagrywarke na gwarancje !!
  • #9 2377336
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    Zakladam, ze plyty audio nagrywasz w trybie TAO? Dla niektorych sprzetow audio tryb zapisu ma znaczenie...
  • REKLAMA
  • #10 2383129
    kordam
    Poziom 11  
    Jak ten tryb Tao wlaczyc albo wylaczyc:D
  • #11 2383575
    arkolesz
    Poziom 26  
    Ocena: 44
    W zaleznosci od programu jakiego uzywasz w roznych miejscach mozesz zmienic tryb zapisu danych na plycie miedzy Track-at-once i Disc-at-once. W Nero wybor sposobu zapisu umieszczony jest pod miejscem wyboru predkosci nagrywania.
    Z praktyki wiem, ze rozne sprzety audio w bardzo rozny sposb odtwarzaja plyty w zaleznosci od trybu zapisu. Przetestuj plyty nagrane oboma sposobami.
  • #12 2385244
    DJBarthezz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    x 4 to max przy nagrywaniu plyt audio, co z tego ze nagrasz x16 jak jeden sprzet ci odtworzy a drugi nie. A co do tego technicsa to strasze modele odtwarzaczy CD mialy problemy z odczytem CD-R seria 670A 770A w wersji D juz problem usunieto
  • #13 2386186
    Jon-X
    Poziom 28  
    Ocena: 23
    cikol napisał:
    nie jest zasadą ze im wolniej nagrana płyta tym lepiej. Ja zawsze nagrywałem połową prędkości pisanej na płycie(np płyta 48x to nagrywam 24x) dla płyt audio nigdy nie schodze ponizej 16x. Płyta wyprodukowana dla 52x przy nagraniu 4x sie chyba przepali.

Nic się nie przepali. W zasadzie większa prędkość to większe obciążenie komputera, większe prawdopodobieństwo wystąpienia błędów etc. Proponuję eksperyment - nagraj DOBRĄ płytę (np. Verbatim z nośnikiem super AZO) prędkością 4x a następnie 48x. Sprawdź, czy jest różnica.
  • #14 2386579
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Sama nagrywarka nagrywarce nie równa. Ja mam mini wieże philips fw66 przetwornik bitstream 1bit, i podobno mechanike z jakimś cyfrowym serwem-nie wiem dokładnie. Płyty nagrywane na liteonach są OK, ale na lg już nie... Duzo zależy od płytek najlepsze dla mnie to były czasy gdy nośniki były max - 12-16x -bezbłędnie. Kiedyś kupiłem płyte CD czarną (imitacja winyla) prędkość 1-24x nagrałem jedną 4x drugą 1x tu i tu makabra 1xgorzej. Trudno to wytłumaczyć, ale niektóre sprzęty nie tolerują niektórych nagrywarek i płyt. Np na tej czarnej to dzwięk miałem jak z winyla (z trzaskami), ale utwory odnajdywało dobrze.
    Trzeba eksperymentować. Jeżeli starszy odtwarzacz to nie przesadzaj z prędkościami!
    Pozdrawiam
  • #15 2388543
    Jon-X
    Poziom 28  
    Problem w tym że obecnie produkowane i sprzedawane na szeroką skalę płyty CD to płyty o niskiej jakości, warstwa nagrywalna jest z zupełnie innej substancji, współczynnik odbicia też jest nie za wysoki a jak spojrzysz przez taką płytę za okno na przykład to wszystko widzisz. Płytki z czarnym spodem są dobrze łapane przez playery, ale warstwę nagrywalną mają daremną jak wszystko inne (np. Dysan Black - każdy player złapie dobrze nagranego Dysan Blacka). Zresztą to temat woda...

Aha, ja nagrywam płyty w trybie DAO/96, zacząłem tak nagrywać jeszcze zanim wiedziałem co to znaczy i zanim w ogóle miałem komputer - nic się nie dzieje, każdy odtwarzacz łapie.
  • #16 2389416
    Kociołek
    Poziom 17  
    Ocena: 15
    witam
    I ja swoje trzy grosze.
    1. Stary mój 14-letni tehnics czyta wszystko oprócz CD-RW,
    2. Mojej siostry Philips kilkuletni - żadnego CD-R
    3. Nowa wieża Orion czyta tylko "jasne" CD-R(W), tzn. nie czyta np. starych BASFów i TDKów z warstwą nośnika "niebieską".

Niedawno czytałem w CHIPie, że powinno się nagrywać Disk-at-Once.
    Pozdrawiam
  • #17 2390933
    mroova81
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Starsze odtwarzacze, które nie mają przez producenta podane, że czytają cd-r i cd-rw musowo Disk-at-Once !!!
    Ale to i tak temat woda. Trzeba kilka razy poeksperymentować...
  • #18 2392833
    kordam
    Poziom 11  
    Hejale rozumie ze uszkodzenie nagrywarki odpada??
  • #19 2393143
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    ==> Kociolek spruboj CD-R-y zlote lub czarne. To sa jedyne kolorystycznie ktore wiekszosc Philipsow jeszcze czyta. Testy na wiezy mojej corki i paru znajomych.
    Pozdrowienia.
  • REKLAMA
  • #20 2406981
    fw6666
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam.
    Ja też mam FW66 Philipsa i jeszcze nie zdarzyło się, żeby nie odczytał jakiejś płyty cd-r. A naprawdę odtwarzałem w tej wieży setki różnych krążków nagranych na różnych nagrywarkach.
    Jednak raz na rok przecieram spirytusem soczewkę lasera i narazie jest dobrze.
    Gdzieś słyszałem, że jeśli napęd nie chce czytać, to może być przybrudzona optyka.
    Pozdrawiam
  • #21 2407254
    Jon-X
    Poziom 28  
    Spirytus może spowodować zmatowienie soczewki. Najlepiej użyć środka obojętnego chemicznie, czyli wody.

Podsumowanie tematu

✨ Problem długiego wczytywania płyt audio nagrywanych nagrywarką LG za pomocą Nero 7 może wynikać z kilku czynników. Prędkość nagrywania ma duże znaczenie – zaleca się nagrywanie płyt audio z prędkością maksymalnie 4x do 8x, gdyż wyższe prędkości mogą powodować problemy z odtwarzaniem na niektórych wieżach. Różne modele odtwarzaczy mają różną kompatybilność z płytami CD-R i CD-RW, a także z trybami zapisu Track-At-Once (TAO) i Disc-At-Once (DAO). Niektóre starsze wieże wymagają nagrywania w trybie DAO, aby poprawnie odczytywać płyty. Jakość nośników ma również wpływ – nośniki Verbatim, Dysan Black lub CD-R o czarnym spodzie są lepiej odczytywane przez wiele urządzeń. Problemy z laserem w odtwarzaczu lub zabrudzenie soczewki mogą powodować długie wczytywanie lub brak odczytu płyt. Zaleca się testowanie płyt na różnych odtwarzaczach, eksperymentowanie z prędkością nagrywania i trybem zapisu oraz ewentualne czyszczenie optyki odpowiednimi środkami (woda zamiast spirytusu). W przypadku utrzymujących się problemów możliwa jest wada nagrywarki, którą warto zgłosić na gwarancję.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA