logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy i kiedy praska wymaga legalizacji oraz kto za to płaci?

bumble 18 Kwi 2019 14:16 1575 28
  • #1 17913088
    bumble
    Poziom 40  
    Ocena: 1189
    Czy ta praska musi być legalizowania co jakiś okres czasu? Czy legalizuje się ją zawsze czy tylko jeśli firma w której pracuje wymaga i kto ją powinien legalizować tzn kto powinien płacić i zapewnić legalizację? To jak z atestem na elektronarzędzia.
  • #2 17913163
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    Ocena: 1011
    Co chcesz jej "legalizować"? Przecież ani to przyrząd mierniczy, ani też urządzenie podlegające nadzorowi typu UDT... :-D
    Czy może jest to praska do pracy pod napięciem?

Dodano po 1 [minuty]:

bumble napisał:
    To jak z atestem na elektronarzędzia.

Praska nie jest elektronarzędziem. Tak samo jak śrubokręt, młotek, czy obcinaczki boczne.

Dodano po 1 [minuty]:

https://pl.wikipedia.org/wiki/Elektronarzędzia
  • #3 17913174
    bumble
    Poziom 40  
    Czy firma żeby mieć pewność wykonywanych połączeń tą praska może chcieć okresowej legalizacji?
  • Pomocny post
    #4 17913250
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Nie.
    W mojej poprzedniej firmie wykonywalo się zaciski testowe (tzw próbki) i oddawalo do qs. Tam mierzono wysokość zacisku, siłę zrywania oraz przecinano konektor w miejscu zarobienia i sprawdzało pod mikroskopem (na kompie itp) czy struktura przypomina plaster miodu oraz czy nie ma wolnych miejsc miedzy pojednczymi żyłami.
    Z tego wypełnialiśmy raport. Oczywiscie to było na życzenie klienta.
  • #5 17913264
    bumble
    Poziom 40  
    Jednak żeby praska z czasem nie pogarszała swoich zaprasowanych a jakość pozostała trzeba by ja okresowo sprawdzać np mając 3 rodzaje rozmiarów wzorców do części z miedzią.
  • #6 17913712
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    No ale badania wykonywane przez wewnętrzny dział kontroli jakości firmy ciężko nazwać legalizacją narzędzia.
  • Pomocny post
    #7 17913838
    tomek122
    Poziom 22  
    Ocena: 234
    Cóż, sama praska nie ma legalizacji jako takiej. W dziale QS "ustawiacze" okresowo sprawdzili narzędzia i wpisywali to do dokumentacji. Jeśli trzeba było to zmieniali matryce w prasce na nowe i odpowiednio naciągali praskę.

A raport z próbek był dołączany do wyprodukowanej partii wiązek dla klienta ale tylko jeśli wymagał tego klient. Niektóre zarobienia były wykonywane też pod wymagania klienta (np trochę inna wysokość zarobienia crimpu).
  • #8 17913924
    bumble
    Poziom 40  
    Dokładnie tomek i jeszcze żeby nikt nie zarzucił że kombinerkami prasowane. Miałem w ręce chińską tanią praskę i uwierz na crimpie jest różnica.

Dodano po 50 [sekundy]:

Szyszkownik Kilkujadek napisał:
    No ale badania wykonywane przez wewnętrzny dział kontroli jakości firmy ciężko nazwać legalizacją narzędzia.

Kto wg kolegi powinien?
  • #9 17914256
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    bumble napisał:

Kto wg kolegi powinien?

Kolego, przeczytaj sobie co to jest legalizacja: https://pl.wikipedia.org/wiki/Legalizacja
    Mylisz pojęcia. Mylisz legalizację z kontrolą jakości.
  • Pomocny post
    #10 17914291
    pearlchili
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    Ja myślę, że autor myli legalizację nie z kontrolą jakości tylko z kalibracją.
    Narzędzia zaciskające "markowych" producentów mogą być kalibrowane przez producenta. Jest to dość standardowa procedura, po której jest raport wymagany przez niektórych klientów końcowych.

W linku poniżej przykład od Phoenix Contact:
    Kalibracja narzędzi
  • #11 17914300
    bumble
    Poziom 40  
    pearlchili napisał:
    Ja myślę, że autor myli legalizację nie z kontrolą jakości tylko z kalibracją.
    Narzędzia zaciskające "markowych" producentów mogą być kalibrowane przez producenta. Jest to dość standardowa procedura, po której jest raport wymagany przez niektórych klientów końcowych.

W linku poniżej przykład od Phoenix Contact:
    Kalibracja narzędzi

Tak. Sprawdza się narzędzie i w razie potrzeby kalibruje.
  • #12 17914317
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    bumble napisał:
    Wiec po ustalonym czasie trzeba zrobić badanie przyrządu czy spełnia narzucone wymagania i wydać legalizację
    Tylko że trudno praskę nazwać ... przyrządem.
    bumble napisał:
    Wykonując w Warszawie instalacje w garażu pod centrum handlowym musiałem mieć nawet certyfikat na kołki do betonu.
    Kupując praskę też mamy jakiś certyfikat na wyrób, prawda?
  • #13 17914338
    pearlchili
    Poziom 15  
    Ocena: 30
    bumble napisał:

Tak. Sprawdza się narzędzie i w razie potrzeby kalibruje. Jak nazywa się dokument dopuszczający narzędzie dalej do użytkowania? Certyfikat? Legalizacja?

Nazwa nie jest jakoś unormowana. W PxC jest to "Certyfikat Kalibracji" dostarczany w formie raportu zawierającego wynik oględzin sprzętu, wyniki wszystkich iteracji testów i informacje o normie wg. której narzędzie było testowane, dane urządzenia testującego, przeprowadzone prace kalibracyjne i informacje, czy po kalibracji spełnia wymagania przywołanych norm.

Generalnie z punktu widzenia całego Twojego zapytania pomocna może być też andotacja, która znajduje się na takim certyfikacie:
    Cytat:
    Obecnie nie ma stosownych aktów prawnych wymuszających testowanie zaciskarek ręcznych. Nie uregulowano stosownymi normami sposobu przeprowadzania testów tego typu narzędzi ręcznych. Powyższym przypadku test opiera się na próbie pośredniej, któa jest wyłącznie pośerdnim odzwierciedleniem aktualnego stanu w jakim znajduje sie narzędzie. Poszczegołne elementy narzędzia mają bezpośredni wpływ na jakość wykonywanych połączeń. Tym samym firma Phoenix Contact nie ponosi odpowiedzialności za połączenia, które zostały wykonane testowanym narzędziem. / There is no standard inspection regulation for the inspection of crimping tools. The preformed tension test is a mere snapshot and indirectly reflects the current condition of the tool. Connecting element, tool, conductor as well as operating stuff have direct impact on the quality of the connection. The inspection of suitability of the tool in the concrete application and the quality of connection is thus subject to the operator. Phoenix Contact does not assume any liability for connections that were constructed with the inspected tools.
  • #14 17914344
    bumble
    Poziom 40  
    Odpowiedni dokument kalibracji, certyfikat, legalizacja to jeden z elementów który powinno posiadać narzędzie i w połączeniu z innymi elementami jak np szkolenie daje gwarancje odpowiedniej jakości zapracowanej końcówki.
  • #15 17914373
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    bumble napisał:
    Kolega chyba zakochany w Wikipedii.

Raczej w poprawnym nazewnictwie. Poprawne nazewnictwo w technice jest bardzo ważne. Jeśli tego nie rozumiesz to Twoja sprawa.

I żeby była jasność, nie kwestionuję samego sprawdzania narzędzia. Wręcz przeciwnie, pochwalam i uważam takie sprawdzanie za przejaw wysokiej kultury technicznej przedsiębiorstwa. Moim zdaniem, takie badanie można nazwać "okresowym badaniem technicznym" w ramach wewnętrznych procedur przedsiębiorstwa.

Natomiast praski nie można nazwać elektronarzędziem, bo nim nie jest. To tak trudno zrozumieć? Tak samo jak sprawdzania poprawności jej działania nie można nazwać legalizacją.
  • #16 17914379
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Kiedy wejdzie atest na młotek? Chyba tylko kwestia czasu :cry:
  • #17 17914394
    bumble
    Poziom 40  
    Natomiast praski nie można nazwać elektronarzędziem, bo nim nie jest. To tak trudno zrozumieć? Tak samo jak sprawdzania poprawności jej działania nie można nazwać legalizacją.
    .
    Oczywiście, że tej praski nie mozna. Kolega spotkał się z elektrycznymi praskami? W którym to miejscu nazwałem przedmiotowa praskę elektronarzędziem? Kto ja nazwał?
  • #19 17914408
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3520
    bumble napisał:
    Kolega spotkał się z elektrycznymi praskami? W którym to miejscu nazwałem przedmiotowa praskę elektronarzędziem? Kto ja nazwał?
    Ja spotkałem. Praski np. Energotytan, akumulatorowe.
  • #20 17914418
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    bumble napisał:
    W którym to miejscu nazwałem przedmiotowa praskę elektronarzędziem? Kto ja nazwał?

bumble napisał:
    Czy ta praska musi być legalizowania co jakiś okres czasu? Czy legalizuje się ją zawsze czy tylko jeśli firma w której pracuje wymaga i kto ją powinien legalizować tzn kto powinien płacić i zapewnić legalizację? To jak z atestem na elektronarzędzia.

:-)
  • #21 17914430
    bumble
    Poziom 40  
    bumble napisał:
    W którym to miejscu nazwałem przedmiotowa praskę elektronarzędziem? Kto ja nazwał?

bumble napisał:

:-)

To kolego jest porównanie do elektronarzędzi.
  • #23 17914452
    bumble
    Poziom 40  
    zworys napisał:
    Zbych034 napisał:
    Kiedy wejdzie atest na młotek? Chyba tylko kwestia czasu

Może być już teraz - gdy wymagane jest narzędzie nieiskrzące .

Do zastosowania w strefie Ex wszystkie narzędzia musza mieć. Ale to pewnie tez dla niektórych fantazja. Co? Atest na klucz oczkowy?
  • #24 17914468
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    bumble napisał:
    Ale to pewnie tez dla niektórych fantazja. Co? Atest na klucz oczkowy?

Oj tam od razu fantazja...
    ... rzeczywistość!
  • #25 17914491
    bumble
    Poziom 40  
    Jak już jesteśmy przy kluczach. Co z kluczami dynamometrycznymi? Tez podlegają kalibracji? Jak jest z odkręcaniem śrub odpowiednim momentem? W zakładach używa się narzędzi pneumatycznych nastawionych na odpowiedni moment dokręcania śrub a ten zależy przecież od ciśnienia powietrza w instalacji.
  • #26 17914518
    Szyszkownik Kilkujadek
    Poziom 37  
    bumble napisał:
    Co z kluczami dynamometrycznymi? Tez podlegają kalibracji?

Wymagań prawnych raczej nie ma. Jest to kwestią wewnętrzną danej organizacji.
    bumble napisał:
    W zakładach używa się narzędzi pneumatycznych nastawionych na odpowiedni moment dokręcania śrub a ten zależy przecież od ciśnienia powietrza w instalacji.

Ustawiasz moment maksymalny, więc jeśli ciśnienie spadnie to może być tak, że go nie osiągniesz.
  • #27 17914625
    Zbych034
    Poziom 39  
    Ocena: 1412
    Ale wtedy sprzęgło nie powinno zadziałać więc operator o tym wie.
  • #28 17914842
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 17916404
    kowal011
    Poziom 22  
    Ocena: 266
    Jeśli od urządzenia zależy bezpieczeństwo to wykonuje się okresową walidację np. ściągaczy izolacji (czy czasem nie nacina żył przewodu). Temat rzeka.

Podsumowanie tematu

✨ Praska, jako narzędzie zaciskające, nie wymaga legalizacji w tradycyjnym sensie, ponieważ nie jest przyrządem pomiarowym ani urządzeniem podlegającym nadzorowi. W firmach może być jednak stosowana okresowa kontrola jakości, która nie jest tożsama z legalizacją. Klienci mogą wymagać raportów z testów jakości, a narzędzia markowych producentów mogą być kalibrowane, co jest standardową procedurą. W przypadku narzędzi używanych w strefach zagrożonych wybuchem, mogą być wymagane dodatkowe certyfikaty. W dyskusji podkreślono, że legalizacja dotyczy jedynie określonych urządzeń, które mają wpływ na bezpieczeństwo i zdrowie, a nie narzędzi takich jak praski.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA