logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bateria wannowa - jak zdjąc przełącznik prysznica

turkuc11 22 Kwi 2019 15:11 11292 7
  • #1 17919949
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1898
    Witam,
    Mam problem z przełącznikiem prysznica w baterii (Valvex CLASS chrom), kurek/dźwigienka cała lata luźno (chyba że jest w skrajnej pozycji) i trochę przecieka. Chciałem ją zdjąć żeby zobaczyć co jest pod spodem i ... kaszana. Mimo że bateria ma tylko 5-6 lat była masa rdzy, większość usunąłem i za bardzo nie mam koncepcji co dalej. Ten pipek za bardzo nie ma kształtu, nawet gdyby miał to nie ma tak małego klucza żeby go odkręcić. Nie widzę też "wycięcia" na śrubokręt, wierzch jest płaski. Ma ktoś pomysł jak się do tego zabrać?
    Bateria wannowa - jak zdjąc przełącznik prysznicaBateria wannowa - jak zdjąc przełącznik prysznica
  • #2 17920177
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Miałem kiedyś podobny problem... na siłę się nie dało. Możesz co najwyżej ukręcić śrubę lub uszkodzić powłoki chromu.

Z plasteliny zrobiłem uszczelnienie-pojemnik. Wlałem dość agresywny odrdzewiacz (do nabycia np. w Merlinie) i po ok. 1h dało się ściągnąć dźwignię ręką.

Pozdr!
  • #3 17920220
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Może to kiedyś było śrubą/nakrętką ale od korozji przestało.
    Jak już to ściągniesz to pozostanie porblem zmontowania tego z powrotem.
  • #4 17920768
    kierbedz4
    Poziom 36  
    Ocena: 1006
    Przecie widać iż jest to wkręt z łbem imbusowym i brak konserwacji też widać.Ale do rzeczy wycieki spowodowały odłożenie się osadu z wody w postaci kamienia.Najlepszym sposobem na chemiczne usunięcie takowego należałoby kilkakrotnie potrakrować płynem o nazwie WC Clear jest to płyn do muszli klozetowych usuwający zarazem kamień i zażelazienie.Proszę ten płyn wziąść pod lupę cena 1 litra niewielka bo około 3 zł a jest bardzo skuteczny i żre do skutku.Po usunięciu osadu osuszyć i psiknąć na jakiś czas środkiem CX80 lub innym.Powinien wkręt się wykręcić małym imbysikiem.
  • #5 17920967
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Imbusikiem? Jest coś takiego jak klucze nasadowe imbusowe? 3mm średnicy?
  • #6 17921003
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2489
    Zawory baterii wykonywane są z mosiądzu więc nie powinno się to zbyt mocna zapiec.
    To co pozostało zapewne jest łbem śruby (niestety stalowej stąd korozja). Osobiście spróbował bym nabić znak ostrym/naostrzonym płaskim śrubokrętem i powinna się wykręcić. Ewentualnie złapać łeb śruby dobrymi szczypcami i powinno się wykręcić.
    Bateria wannowa - jak zdjąc przełącznik prysznica
    Jeśli cieknie to zapewne uszczelki do wymiany.
  • #7 17928318
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Udało się. "Siłą i godnością osobistą". Z przewagą siły. Tam jeszcze była podkładka. Do wymiany jest zawór bo się kiwa kurek. Na miejscu nigdzie nie mogę dostać, z wysyłką wychodzi dobre 50zł, nowa bateria 150zł, debata trwa. Dzięki wszystkim.
  • #8 17928453
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Jak byś zamawiał to zamów sobie też głowice do kurka bo pewnie zaraz którąś szlag trafi a tak będzie za jedną wysyłką. ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z przełącznikiem prysznica w baterii Valvex CLASS chrom, który był luźny i przeciekał. Po próbie demontażu odkrył rdzę, co utrudniało dalsze działania. Użytkownicy sugerowali różne metody, w tym użycie odrdzewiacza, chemikaliów do usuwania kamienia oraz narzędzi takich jak klucze imbusowe i szczypce. Ostatecznie autor zdołał zdjąć dźwignię, jednak wymagało to znacznej siły. Zidentyfikowano potrzebę wymiany zaworu oraz uszczelek, a także zasugerowano zamówienie dodatkowych części w celu uniknięcia przyszłych problemów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA