logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 407 sw 2.2 benzyna nie odpala po jeździe na pustym baku - brak napięcia

Marcin2345666 22 Kwi 2019 22:59 1635 7
REKLAMA
  • #1 17920890
    Marcin2345666
    Poziom 5  
    Witam borykam się z następującym problemem. Otóż mam instalacje LPG przez nieuwagę zapomniałem zatankować benzyny. Jeździłem na suchym Baku, w pewnym momencie po postoju samochód nie odpalił. Wlałem benzynę ale to nic nie dało. Nie załącza się pompa paliwa, nie ma napięcia w kostce, bezpieczniki są ok czy to możliwe, że sterownik wykrył z nią problem i wyłączył ją ? Czy jeśli wymienię pompę automatycznie zostanie podane na nią napięcie? komputer nie pokazuje żadnego błędu pod obd nie podłączałem bo nie mam możliwości, jestem w tej chwili we Francji i też nie mam za bardzo możliwości żeby sprawdzić czy pompa działa.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17920896
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6686
    Bez napięcia nie ruszy. Można podać na krótko by ją sprawdzić.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 17920905
    FishuPro
    Poziom 22  
    Ocena: 97
    Przed odpaleniem na pompę jest podane napięcie tylko przez kilka sekund później dopiero jak kręci silnik tak, że jak włączysz zapłon i później idziesz mierzyć to napięcie już pewnie do 0 spada.Musisz mierzyć napięcie w momencie przekręcenia kluczyka.Sprawną pompę powinno być słychać przez chwilę po przekręceniu kluczyka(lekkie buczenie).
  • #4 17920932
    Marcin2345666
    Poziom 5  
    Po przekręceniu kluczyka napewno nie działa, sprawdzałem wężyk przy pompie jest suchy. Podejrzewam, że padł przekaźnik albo sterownik silnika rozłącza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 17920949
    FishuPro
    Poziom 22  
    Podłącz pompę na chwilę jak radzi kknc w #2 i będziesz miał pewność co do pompy czy jest sprawna.
  • #6 17924848
    Marcin2345666
    Poziom 5  
    Pompa nie działa, napięcie jest. Wyjąłem pompę, wewnątrz plastik jest mocno przytopiony. Czy jest możliwość naprawy ? Czy już nie warto ?
  • REKLAMA
  • #7 17924865
    FishuPro
    Poziom 22  
    Nie ma możliwości naprawy bo prawdopodobnie silnik zatarty i uzwojenie spalone.Pewnie jakiś teoretyk zaraz zacznie dyskusję że taka możliwość jest wystarczy tylko wymienić 99,9% pompy bo przecież pływak jest dobry prawdopodobnie.Jedź na szrot i kup używkę.Dużo taniej niż nowa , a roboty i stresu duuużo mniej.
  • #8 17924935
    kkknc
    Poziom 43  
    Ocena: 6686
    Naprawić się da. Przez wymianę.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Peugeot 407 SW 2.2 benzyna, który nie odpala po jeździe na pustym baku. Po dolaniu benzyny nie słychać pracy pompy paliwa, a napięcie w kostce jest zerowe. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie przekaźnika lub sterownika silnika. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pompy poprzez podanie napięcia na krótko oraz wymianę uszkodzonej pompy, która może być przytopiona wewnątrz. Wskazują również, że naprawa pompy jest mało prawdopodobna, a lepszym rozwiązaniem jest zakup używanej pompy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA