logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki olej do łańcucha w piłce Husqvarna 445 II?

XDulsonX 05 Maj 2019 13:34 3834 19
REKLAMA
  • #1 17944109
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Ocena: 74
    Witam, potrzebuje się dowiedzieć jakiej klasy olej jest stosowany do w/w maszyny. Ktoś może coś wie?
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17944427
    XDulsonX
    Poziom 5  
    Ocena: 74
    No tak, tylko ja właśnie chciałbym wiedzieć jaka jest klasyfikacja i kupić tańszy odpowiednik tych klas, no bo za piłę dać tyle pieniędzy to spoko jest, ale cena w sklepie nawet za największy baniak jest cena paranoją...
  • #5 17944503
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 17944801
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 287
    Dokładnie byle byś nie wpadł na pomysł lania, przepalonego, hydraulicznego i z frytek.
  • #7 17944875
    wojtek1234321
    Poziom 36  
    Ocena: 1118
    Ja od kilku sezonów stosuje taki:

Jaki olej do łańcucha w piłce Husqvarna 445 II?

Bańka brudna, bo używana.

Kupowany w serwisie, pił, kosiarek i wszelkiego rodzaju podobnego sprzętu (u nas jest ich troje, Husqvarna, Stihl i Hecht, wszyscy w jednym budynku, po sąsiedzku,).
    Cena bańki litrowej 8 zł, dwa litry 14 zł, 5 litrów 32 zł, czyli nie tak strasznie drogo i spełnia swoje zadanie.
  • #8 17945036
    Grzegorz7
    Poziom 17  
    Ocena: 36
    Rzeczywiście kombinujesz.
    Olej dzieli się na eko i inne... ;-)
    Eko to takie oparte na olejach roślinnych...

Podczas cięcia drzewa nieźle się leje z łańcucha i ma to jakieś znaczenie...

Jak myślisz, że olej do łańcucha ma jakieś inne czarodziejskie właściwości niż zmniejszyć opór łańcucha w prowadnicy to nie ma...
    I "markowość" oleju ma tu żadne znaczenie.
    I nim jakiś przedstawiciel handlowy zarzuci mi tu brednie...
    Położyłem około 20 dużych drzew (za pozwoleniem rzecz jasna) i niezliczoną owocowych. O cięciu na kawałki nie wspomnę. Żadnej korelacji marka (cena) do zużycia (takie samo zużycie łańcuchów)!
    To nie olej silnikowy.
    Natomiast smarowanie prowadnicy-łańcucha jest niezwykle ważne a zużycie naprawdę duże...
  • #9 17945201
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ocena: 477
    Przy okazji zapytam- po likwidacji sklepu zostało mi trochę oleju silnikowego luzem CB (najtańszy superol silnikowy). Lać go do smarowania prowadnicy jak leci czy nieco rozcieńczyć olejem napędowym? Jest stosunkowo gęsty stąd pytanie.
  • #10 17945235
    Mobali
    Poziom 43  
    Ocena: 3752
    Warto dopytać, ile drewna tniesz? To okazjonalne przycinanie w ogródku, czy poważne roboty? Bo najważniejsze jest to, czy przerabiasz 1, 10 czy 100 kubików drewna? W pierwszym przypadku, do typowo domowego użytku i przygotowania sobie drewna na opał, prawdopodobnie nie odczujesz żadnej różnicy, bez względu na to, jaki olej do łańcuchów zalejesz. Tak jak wspomniał przedmówca, żaden z tych olejów nie ma jakichkolwiek cudownych właściwości. Ale wszelkie "wynalazki" mogą być na dłuższą metę bardzo kosztowne.

Pojawiają się w sieci "dobre rady" promujące stosowanie (dla oszczędności!) olejów silnikowych. Sądzę, że to rozwiązanie bezsensowne, a różnica w cenie niewielka. Z kolei skutki takich zabiegów mogą się niekorzystnie odbić na kondycji piły - w krańcowych przypadkach to spalona prowadnica lub wytarty łańcuch. Powodem jest zupełnie inny skład i inaczej dobrana lepkość. To czego zwykle się nie zauważa stosując oleje silnikowe, to także znacznie poważniejsze skutki dla środowiska. Po co truć siebie i innych?

U mnie w lesie używa się wielu produktów. Zwykle są to świetny Forest Plus, popularny Pilarol, Makita Biotop, GreenOil, czy Veco Vexol. Każdy ma swoje wady i zalety, ale stosując je okazjonalnie, na pewno nie odczujesz różnicy - także w cenie! Z kolei jako zawodowiec, szybko się przekonasz, że zwykle nie opłaca się stosować tanich zamienników. Bo oszczędności są groszowe, a nawalający osprzęt kosztowny. Radzę nie kombinować, ale kupić dobry olej przeznaczony do piły, najlepiej z grupy olejów eko.

Reasumując:
    - najtańsze oleje do łańcuchów kosztują około 7zł/litr
    - stosując "wynalazki" urwiesz może 2zł/litrze, ale ryzykujesz problemy.
    - dobre firmowe oleje kupowane w promocjach dostaniesz w cenach około 10zł/litr (w pięciolitrowych bańkach), czasem znacznie taniej.

Twój wybór! Ale jeśli faktycznie szukasz oszczędności, to postaraj się zastosować do dwóch ważnych zasad. W ten sposób zminimalizujesz ryzyko awarii i dobrze zadbasz o żywotność maszyny. A zaoszczędzisz znacznie więcej, niż lejąc zupełnie nieodpowiedni olej.
    1. Po robocie bardzo dokładnie oczyść maszynę, szczególną uwagę zwróć na układ smarowania i drożność kanalików, przewodu smarującego, itp.
    2. W przypadku sezonowego przestoju piły zlej niewykorzystany olej! Niektóre potrafią trochę "narozrabiać". Na przykład zalegający Pilarol lubi "się przytykać", a Veko oskarżano o "rozpuszczanie" części ze stopów z magnezem (choć sam się z tym problemem nie spotkałem).
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 17945478
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2475
    Rozumie, że do chińczyków leją podły olej ale kupić makową piłę i skąpić na olej?
    Chcesz tanio to kup duże opakowanie oleju biodegrodowalnego (kupowałem parę lat temu w serwisie Husqwarny 20 lub 22 zł za całe 5 litrów czyta bańka bez żadnych etykiet).
    Lejąc olej jadalny lub silnikowy licz się z tym, że pompa oleju padnie.

Olej ma nie tyle smarować łańcuch co go chłodzić (jeśli przegrzejemy łańcuch to zacznie się rozciągać oraz bardzo szybko tępić).
  • REKLAMA
  • #12 17945785
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Uwagi odnośnie jakości oleju dotyczą oleju silnikowego CB?
  • #13 17945969
    Mobali
    Poziom 43  
    E8600 napisał:
    Chcesz tanio to kup duże opakowanie oleju biodegrodowalnego
    Dokładnie! Po co szukać oszczędności tam, gdzie to nie ma sensu?

jarekstryszawa napisał:
    Uwagi odnośnie jakości oleju dotyczą oleju silnikowego CB?
    Uwagi chyba nie dotyczą jakości, ale przeznaczenia - jak sam napisałeś, jest to olej silnikowy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 17946012
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    Ale chyba nie będzie gorszy, a może nawet lepszy?
    Tu nie chodzi o oszczędności, a wykorzystanie tego co zostało i jest niesprzedawalne lub do zbycia poniżej ceny najtańszego smarowidła do łańcuchów...
  • #15 17947532
    Mobali
    Poziom 43  
    A ile tego oleju masz? Bo jak spore ilości, to i tak nie "przepalisz" tego piłą. A jeśli mało, to chyba nie ma sensu zawracać sobie głowy? Nie lepiej resztę oleju odsprzedać? Daj ogłoszenie może komuś się przyda? Do traktorka czy na dolewki byłby jak znalazł. Bo do piły to już niekoniecznie. No, ale żyjemy w wolnym kraju, możesz więc nawet smalcem i dżemem łańcuch sobie posmarować ;-)
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 17947769
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 17947826
    Mobali
    Poziom 43  
    Rycho T napisał:
    Zaczyna się pitolenie bez sensu.
    Szczególnie Twój wpis wniósł wiele interesujących treści do tego tematu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 17948376
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #19 17950007
    kamilo23
    Poziom 22  
    Ocena: 287
    Widać że nikt nawet nie spróbował tego oleju a zaczął stękać nad ceną. To przynajmniej napiszę że ma lepszą lepkość czyli nie spływa od razu z prowadnicy, dłużej się utrzymuje co zmniejsza temp i zużycie się narzędzi tnących. Przy zwykłym cięciu amator tego nie zauważy. Natomiast zawodowiec odczuje różnicę.
  • #20 17950068
    jarekstryszawa
    Poziom 23  
    To olej CB silnikowy jest gęsty- tylko miałem obawy czy pompka będzie go prawidłowo dawkować właśnie z uwagi na jego konsystencję.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat oleju do łańcucha w pilarkach Husqvarna 445 II. Użytkownicy dzielili się doświadczeniami, sugerując, że można stosować tańsze odpowiedniki olejów markowych, podkreślając, że najważniejsze jest smarowanie i chłodzenie łańcucha. Wskazano na możliwość użycia oleju silnikowego, jednak z zastrzeżeniem, że może to prowadzić do problemów z pompą olejową i negatywnie wpłynąć na kondycję piły. Użytkownicy zalecali zakup oleju biodegradowalnego lub mineralnego, który jest dostępny w przystępnych cenach w serwisach. Wskazano również na różnice w lepkości olejów, co może mieć znaczenie w przypadku intensywnego użytkowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA