logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak bezpiecznie sprawdzić i zutylizować stare butelki z ługiem sodowym?

Tommy82 07 Maj 2019 20:26 2901 16
REKLAMA
  • #1 17948985
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1073
    Mam taki porblem
    Po Wuju pszczelarzu mam do zutylizowania chyba ług sodowy w butelkach Wujek był pszczelarzem a Ciotka mówiła żeby z tamtym uważać bo to żrące.
    I pytanie co z tym zrobić jest to stare kilka naście może dziesiąt butelek strach to chwytać w łapy jak by korki zeżarte.
    Jak szybko sprawdzić czy to ług nie robiąc sobie kuku i co z tym zrobić jak zutylizować jakieś pomysły. Do kanalizacji nie będę wylewać bo jak bym chciał to już by problemu nie było.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 17949079
    Justyniunia
    Poziom 36  
    Ocena: 1320
    Odpływy czyści się sodą kaustyczną, kwasem siarkowym (big shot) itp. Środkami dostępnymi w sprzedaży i przeznaczonymi do tego celu "wlania do umywalki".

Problem jest w głowie - duża ilość wylana jednorazowo.

Był już podobny temat.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 17949112
    Tommy82
    Poziom 41  
    @Justyniunia
    Tak ale ja nie jestem jeszcze pewny czy to ług a po drugie nie trawie kreta bo powoduje takie zżużlowacenie biotowaru w odpływie. Ogólnie kreta nie polecam.

@Winylov
    Wiem że sie mogą źle skończyć ale szukam też szybkiego "kuchennego" pomysłu na weryfikacje czy to ług myślałem o no w sumie może nie napisze o czym myślałem żeby nie ograniczać kreatywności,zakładam że niektórzy na chemii bardziej uważali odemnie.
  • Pomocny post
    #5 17949126
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Papierkiem lakmusowym, ew. sokiem z czerwonej kapusty sprawdzisz czy to kwas czy zasada (ług). A dalej to już w zależności od rezultatu próby. Jeśli to istotnie ług to można z pomocą tłuszczu go zmydlić.
  • Pomocny post
    #6 17949214
    palmus
    Poziom 34  
    Ocena: 747
    Sztuczny problem.Wylewasz w kanał małe ilości z korzyścią dla kanału lub zawozisz do lokalnego PSZOKu.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 17950874
    ziemek56
    Poziom 22  
    Ocena: 184
    palmus napisał:
    Sztuczny problem.Wylewasz w kanał małe ilości z korzyścią dla kanału lub zawozisz do lokalnego PSZOKu.
    Raczej nie wylewasz. Ług sodowy jest silnym środkiem odtłuszczającym i bardzo szkodliwym dla natury. Oddaj do punktu odpadów problemowych z opinią co to jest.
  • Pomocny post
    #8 17951061
    palmus
    Poziom 34  
    Zanim jego ilości trafią do oczyszczalni ścieków, udrożnią mu rury i w homeopatycznej dawce trafią na pierwsze sita w oczyszczalni.Chyba że ma odpływ ścieków podpięty bezpośrednio do rzeki.
  • #9 17951119
    Tommy82
    Poziom 41  
    Odpływ tam gdzie mam ten towar jest przez studzienkę tzw osadnik i on tam też pełni jakąś role i nie wiem czy chcę go dezynfekować to raz. Dwa ja nie wiem w jakim stanie tam są rury ja tam nie mieszkam ja ma zadanie od rodzinki tam posprzątać.
    Ogólnie namierzyłem punkt zbiórki w okolicy notabene koło oczyszczalni ścieków i tam im to zabiorę będę to raczej musiał do jakichś pewniejszych pojemników przelać.
    Natomiast nie jestem zwolennikiem wylewania takich rzeczy do kanalizacji jak na przykład sąsiedzi potrafiący wylać olej przepracowany do burzówki. Ja sobie olej zlewam z kosiarek etc. i wynoszę do Kumpla bo ma zlewkę na przepracowany i nawet to od niego odkupują i jeszcze mu zlewkę w gratisie wstawili a wymieniać w autach po prostu jadę do Kumpla.

Natomiast szukam w miarę bezpiecznego sposobu na test co to chyba mam jeszcze gdzieś w piwnicy papierki wskaźnikowe o odpowiednim zakresie Ph miałem też kiedyś phtester ale się zbył gdzieś.

W sumie mam miliwoltomierz wyskalowany w Ph natomiast nie wiem z czego zrobić elektrody i i tak musiałbym go papierami testować.

Za pomysł z sokiem z kapusty wielki "+" zapomniałem o tym zupełnie może nie do tego celu ale wykorzystam bo czasem robię dzieciom znajomych mini pokazy chemii kuchennej.
  • Pomocny post
    #10 17951124
    ziemek56
    Poziom 22  
    palmus napisał:
    Chyba że ma odpływ ścieków podpięty bezpośrednio do rzeki.

Rozsądnie, ale nie mądrze.
  • #11 17951363
    palmus
    Poziom 34  
    Jeżeli facet tak się wszystkiego obawia,to ja się obawiam o jego ręce i oczy jak będzie to przelewał do małych pojemników i wiózł to do odbiorcy.
    Poza tym NaOH czy zbliżony właściwościami KOH nie zeżre rur.O ile nie są z aluminium :-)
  • #12 17951425
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Co innego wylewanie oleju do kanalizacji, a co innego ługu. Ług przereaguje natychmiast z zanieczyszczeniami tworząc nieszkodliwe sole, mydła itp. Silnie zasadowe środki chemiczne są powszechnie stosowane w gospodarstwie domowym. Wszystkie udrażniacze do rur, środki czyszczące do przypalonych garnków, płyny do dezynfekcji to silne alkalia. Nie ma co wyolbrzymiać problemu.
    Oczywiście środki bezpieczeństwa przede wszystkim przy przelewaniu i transporcie. Okulary i rękawice obowiązkowe. Warto mieć pod ręką roztwór choścy kwasku cytrynowego do neutralizacji gdyby przypadkiem chlapnęło na skórę. Czystą wodą tak łatwo się nie zmyje, a żre natychmiast.
  • #13 17951606
    Tommy82
    Poziom 41  
    @palmus
    Raczej muszę z małych do większego bo jest tow butelkach po wódce i tak pi raz drzwi terpentynie.
    Natomiast ja właśnie nie konieczne chce mieć te sole i bydła w kanalizacji bo one niekoniecznie będą w wodzie rozpuszczalne. Tak jak pisałem wyżej kiedyś kret narobił mi więcej szkód jak pożytku. I bardziej zatkał niż odetkal.

Okulary i rękawice to tam nawet na stanie w okolicy leżą. Ale spoko posiadam taki sprzęt.
  • Pomocny post
    #14 17951724
    lehoo1
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Witam!
    Ług sodowy ulega samoistnie neutralizacji reagując z dwutlenkiem węgla z powietrza.

2NaOh + Co2 = Na2Co3 +H2O

Produktem jest nieszkodliwy węglan sodu, (składnik proszków do prania) rozpuszczalny w wodzie i mający odczyn zasadowy, dlatego próba z papierkiem lakmusowym, czy sokiem z kapusty wykaże pH powyżej 7. Jak stary jest ten roztwór i czy doszło do rozszczelnienia korków?
    Żeby sprawdzić, czy zawartość tych butelek jest reaktywna można by (zachowując środki ostrożności i ochrony osobistej), wrzucić do roztworu kawałeczek aluminium - jeżeli reakcja jest burzliwa - jest wysokie stężenie NaOH.
    Post kolegi @teskot jest jak najbardziej na miejscu, ług sodowy i tłuszcze są używane jako surowiec do produkcji mydła. Dlatego "Kretopodobne" wynalazki są tak skuteczne.
    Jeżeli posiadasz osadniki i szambo, nadmiar alkaliów może zaburzyć równowagę biologiczną tamże, dlatego jeżeli wylewać, to do kanalizacji mającej połączenie z siecią, zapewniam, że do oczyszczalni dotrą nieszkodliwe produkty (no chyba, że masz tego tonę).
    Nieskromnie dodam, że liznąłem trochę chemii :D
  • Pomocny post
    #15 17951726
    palmus
    Poziom 34  
    Tommy82 napisał:

Natomiast ja właśnie nie konieczne chce mieć te sole i bydła w kanalizacji bo one niekoniecznie będą w wodzie rozpuszczalne. Tak jak pisałem wyżej kiedyś kret narobił mi więcej szkód jak pożytku. I bardziej zatkał niż odetkal.

Jak nie masz pewności co jest w butelkach-nie wylewaj. Odwieź do PSZOKU, ostrożnie jak z jajkami.Nawet tego nie zlewaj do 1 zbiornika,bo nie wiesz czy nie zaczną ze sobą zbyt gwałtownie reagować.
    Kreta nie wolno wsypywać w dużych dawkach, tak jak sody kaustycznej,bo na 100% w małej ilości wody zamieni się w kamień.
  • Pomocny post
    #16 17954409
    ziemek56
    Poziom 22  
    Tommy82 napisał:
    Za pomysł z sokiem z kapusty wielki "+" zapomniałem o tym zupełnie może nie do tego celu ale wykorzystam bo czasem robię dzieciom znajomych mini pokazy chemii kuchennej.

Oczywiście dotyczy tylko Kapusty Czerwonej. Biała, Włoska i Pekińska nie reagują - nie mają Lakmusa
  • #17 17954468
    Tommy82
    Poziom 41  
    @ziemek56
    To akurat ogarniam mam nawet dziecięcą literaturę na ten temat ;)

@palmus
    No właśnie tego nie wiem tj nie jestem pewny

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje bezpiecznych metod na sprawdzenie i utylizację starych butelek z ługiem sodowym, obawiając się o ich potencjalną żrącą naturę. W odpowiedziach sugerowane są różne metody identyfikacji ługu, takie jak użycie papierka lakmusowego lub soku z czerwonej kapusty, które mogą wskazać pH substancji. Wiele osób zaleca oddanie butelek do punktu zbiórki odpadów (PSZOK), aby uniknąć niebezpieczeństw związanych z samodzielnym neutralizowaniem lub wylewaniem do kanalizacji. Podkreślono również, że ług sodowy może reagować z dwutlenkiem węgla, co prowadzi do jego neutralizacji. Wskazano na konieczność zachowania ostrożności podczas transportu i przelewania substancji, sugerując użycie rękawic i okularów ochronnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA