logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz 4-kanałowy na trafach 800W, 48V z mostkowaniem na 2 kanały

kodzin tm 12 Wrz 2005 19:31 2735 12
REKLAMA
  • #1 1812617
    kodzin tm
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Witam forumowiczów.

Mam do dyspozycji 2 trafa po 800W i 48V i 6 sztuk radiatorów od falowników (12x12x24cm).

Chciałbym wykożystać to do jakiegoś wzmacniacza. Interesuje mnie cos konkretnego nie jakieś tam TDA. Dobrze by było gdyby były to cztery kanały z możliwością mostkowania na dwa.

Prosze o wszelkie propozycje.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1813083
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    napisz do kolego janek 11389 on jest specem świetnym na pewno coś sprawdzonego ci poleci na tych trafach to ja tak z 2x600 bym wycisnąl zastanów sie tylko czy masz takie kolumny :D
  • #4 1813871
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Witam
    48 V zmiennego na wyjściu, to 67V napięcia stałego (bieg jałowy) Wzależności od ilości zastosowanych kondensatorów w zasilaczu, i innych strat, napięcie uzyteczne w układzie mostkowym to ok 80 - 85% tego napięcia, czyli ok 54V. Takie napięcie umożliwi uzyskanie ok 360W/4 omy, lub , jesli konstrukcja wzmacniacza "wydoli", ok 700 W/ 2 omy.
    Według mnie najłatwiej będzie wykanac taki wzmacniacz, korzystając z układu scalonego TDAxxxx, który wytrzymuje takie napięcia robocze i prosty wzmacniacz prądu , wykonany na parach komplementarnych ( tranzystory bipolarne).
    http://republika.pl/silversound/tdaschemat.jpg#patda.html
    Na tym linku jest schemat, który może stanowić "bazę".Trzeba oczywiście zmienić ukłąd, na inny, i dołozyć tranzustorów mocy, w zależnośc od potrzeb.

jk
  • REKLAMA
  • #5 1814271
    kodzin tm
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    No to biore sie za projekt Janka. Dzieki i serdecznie pozdrawiam.
  • #6 1814643
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    SILVER SOUND napisał:

Według mnie najłatwiej będzie wykanac taki wzmacniacz, korzystając z układu scalonego TDAxxxx, który wytrzymuje takie napięcia robocze i prosty wzmacniacz prądu , wykonany na parach komplementarnych ( tranzystory bipolarne).
    jk

tak tylko jaki tdaxxx wytrzyma 68v+/-?a wogole to pierwsze slysze zeby dla takich mocy stosowac scalki,wedlug mnie najlepij zrobic porzdny wzmacniacz tranzystorowy a nie bawic sie w tda.
  • #7 1814787
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Witam
    Proponuję kolego, abys przeczytał dokładnie, to jest POJEDYŃCZE napięcie zasilania, i mowa jest o mostkowym wzmacniaczu, czyli to nie jest +/- 67V , a tylko 67 V.
    Zatem układ który jest przygotowany do zasilania +/- 40-45 V, a takie sa w serii TDA, to spokojnie wytrzyma 67 V.....i jest w takim wzmacniaczu mocy w gruncie żeczy wzmacniaczem napięcia, bo te dodaktowe tranzystory stanowia wzmacniacz pradu.
    Podobne układy znajdziesz w literaturze, np: A.Witorta, co polecam poczytać...
    Wybór rozwiązania zalezy od wiedzy, upodobań, i doświadczenia konstruktora.
    Zaproponowane rozwiązanie jest często stosowane, i ma zaletę, bo jaśli układ scalony ma zabezpieczenie przeciw zwarciowe, to taki wzmacniacz tez go posiada.

jk
  • #8 1814803
    ige
    Poziom 35  
    Ocena: 42
    no tak nie doczytalem sory:Dale i tak obstaje za tranzystorami
  • #9 1814843
    Sound Wave
    Spec od akustyki
    Ocena: 31
    Silver to ty nie doczytałeś.... on ma dwa trafa 800wat czyli mozna zmajstrowac zasilanie symetryczne które jest powszechnie stosowane we wzmacniaczach - bo daje duzo lepsze efekty (nie trzeba dawać kondów separujących składową stałą na wyjściu

ps witort to zabytek kidyś były inne czasy (inne tranzystory)

proponuje zrobić z tych 2 tranzsformatorów jedno trafo symetryczne (wystarczy połączyć odpowiednio uzwojenia i po sprawie)
  • REKLAMA
  • #10 1814901
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    Sound Wave napisał:
    Silver to ty nie doczytałeś.... on ma dwa trafa 800wat czyli mozna zmajstrowac zasilanie symetryczne które jest powszechnie stosowane we wzmacniaczach - bo daje duzo lepsze efekty (nie trzeba dawać kondów separujących składową stałą na wyjściu

proponuje zrobić z tych 2 tranzsformatorów jedno trafo symetryczne (wystarczy połączyć odpowiednio uzwojenia i po sprawie)

Witam
    Wiem że ma dwa trafa, i można by coś takiego zdziałąc jak piszesz.
    Po to jest forum, aby proponować różne warianty, aby autor tematu mógł sam zdecydować.
    Zapewne taki wariant, jak piszesz zaproponował mu janek 11389, i skoro autor jaz zdeklarował się, że robi wedłu jego pomyśłu, to nie co juz mu "głowy"zawracać.

jk
  • #11 1816136
    oldboy
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 537
    Sound Wave napisał:

Szanowny Kolego, specu od akustyki!
    Aleksander Witort był jednym z pionierów polskiej akustyki. Najwyrażniej nie było Ci dane czerpać wiedzę jaką dzielił się ze swoimi sympatykami czy pasjonatami. Cóż, rożnica pokoleń, ale to nie upoważnia do wyciągania takich wniosków. Kto nie szanuje pionierów, swoich "ojców", ten sam nie zasługuje na szacunek.
  • #12 1817655
    SILVER SOUND
    Poziom 28  
    oldboy napisał:
    Sound Wave napisał:

Szanowny Kolego, specu od akustyki!
    Aleksander Witort był jednym z pionierów polskiej akustyki. Najwyrażniej nie było Ci dane czerpać wiedzę jaką dzielił się ze swoimi sympatykami czy pasjonatami. Cóż, rożnica pokoleń, ale to nie upoważnia do wyciągania takich wniosków. Kto nie szanuje pionierów, swoich "ojców", ten sam nie zasługuje na szacunek.

Witam

Tak na prawdę, to wkradł się błąd, i to z mojej strony.
    A. Witort, jak , to słusznie napisał OLDBOY, był i nadal jest niepodważalnym autorytetem w kwestiach akustyki, teori i praktyki konstrukcji obudów głosnikowych.

Ja chcąc koledze polecić literaturę, miałem na myśli książkę,
    M. Feszczuka,
    pt" wzmacniacze elektroakustyczne",

i walnąłem gafę, za co forumowiczów

PRZEPRASZAM.

Zatem sound wave, masz poniekąd rację,
    Pan A. Witort miał niewiele wspólnego z tranzystorami....
    bo nie zajmował sie akurat ta dziedziną.

Wydaje mi sie ze wyciągasz tak stanowcze wnioski, nie czytając jego literatury, bo gdybyś czytał, zwróciłbyś mi uwagę na taką pomyłke nazwisk....

jk
  • #13 1827169
    zuhjk
    Poziom 22  
    Ocena: 28
    Schemat wzmacniacza podany na linku najprawdopodobniej nie będzie działać ze względu na pewne uproszczenia w nim zawarte a chodzi mi w szczególności o stabilność. Powyższy wzmacniacz nie posiada zabezpieczenia przeciwzwarciowego mimo, iż układy scalone je posiadają. Dlaczego tak jest, proszę zrozumieć zasadę jego działania. Jeśli chodzi o prostotę i moc to bije inne układy na głowę. Najważniejsze to to, że przez tranzystory nie płynie prąd spoczynkowy i to daje podstawę do możliwości wydzielenia dużej ilości ciepła na tranzystorach jak i ich pracy w podwyższonej temperaturze. Powinieneś wyciągnąć tu jakieś 500W mocy ze wzmacniacza. Oczywiście można i więcej ale napotykamy ograniczenia w postaci prądu tranzystora jak i maksymalnego napięcia pracy scalaka. Sam podobny wzmacniacz zrobiłem już dawno dosyć i bazuję na praktyce. Jutro będzie zdjęcie tego mojego wzmacniacza bo czas na jego modernizację. Wykonałem też projekt pcb do mojej końcówki i też mogę go umieścić. Obecnie tuninguję wzmacniacz Hollywood i proszę zerknąć na mój post w dziale akustyka.
    Z poważaniem do konstruktorów elektroników i spalenia kopy tranzystorów. Mam też plan wykonania końcówki na hexfetach ale czy działać będzie to nie wiem bo to pomysł odmienny i takiej tu nie widziałem. Popracuję też nad zasilaczem impulsowym do wzmacniacza.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza 4-kanałowego o mocy około 800W zasilanego z dwóch transformatorów 48V/800W, z możliwością mostkowania na dwa kanały. Proponowane rozwiązania obejmują zarówno wzmacniacze oparte na układach scalonych serii TDA, jak i konstrukcje tranzystorowe. Wskazano, że napięcie 48V AC po prostowaniu i filtracji daje około 67V DC, co pozwala na uzyskanie mocy około 300W na kanał przy 4 omach lub 600-700W przy mostkowaniu na 2 omy, pod warunkiem odpowiedniej konstrukcji i chłodzenia. Zwrócono uwagę na możliwość połączenia dwóch transformatorów w zasilanie symetryczne, co jest korzystne dla wzmacniaczy mocy. Dyskutowano o zaletach i wadach stosowania układów scalonych TDA, które mogą wytrzymać takie napięcia i posiadają zabezpieczenia przeciwzwarciowe, oraz o preferencjach do wzmacniaczy tranzystorowych dla większej mocy i trwałości. Wspomniano o literaturze technicznej, m.in. książce M. Feszczuka „Wzmacniacze elektroakustyczne”. Jeden z uczestników podkreślił, że schemat wzmacniacza z linku może mieć problemy ze stabilnością i zabezpieczeniem, a praktyczne wykonanie wymaga odpowiedniego doboru tranzystorów i radiatorów. Autor tematu zdecydował się na realizację projektu zaproponowanego przez użytkownika „janek 11389”.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA