logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Projekt na tda7294 ocencie

Audiofil18 09 Kwi 2006 12:48 3422 10
REKLAMA
  • Witam zrobilem wzmacniacz na tda7294 mam pod niego trafo 1500w Troszke duzo ale jest fajnie do tego 2 kondki 15000uf mostek 35A
    Obudowa własnego projektu co o tym sądzicie to bedzie zestaw na 4 kolumny 4*tda7294 tylko narazie jest 2*tda7294 ale i tak ma piękna dynamike :):) tego potenciometru juz niema zastąpilem go przedwzmacniaczem transformator wraz z kondensatorami bedzie w oddzielnej obudowie bo poniewarz go nie zmieszcze tam:):):) Obudowa klapa gurna zostala juz polakierowana juz :P
    Załączniki:
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(36).jpg (73.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(40).jpg (67.15 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(43).jpg (54.08 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(37).jpg (54.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(30).jpg (62.77 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(32).jpg (77.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    Audiofil18
    Poziom 11  
    Audiofil18 napisał 20 postów o ocenie 1. Mieszka w mieście zabrze. Jest z nami od 2005 roku.
  • REKLAMA
  • #2 2508957
    Paweł007
    Poziom 22  
    Ocena: 21
    Wiam.
    Jak dlamnie to może być tylko że ta obudowa taka sobie, ale jak polakierowałeś itp daj foty pewnie jest ok. Końcówki ok. Jak dlamnie 4/5 bo obudowa samoróbka i ja to BARDZO cenie. Fajnie, fajnie.
  • REKLAMA
  • #4 2509153
    Audiofil18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Wiem jeszcze do konca jest nie skonczona lecz trafo jest poterzne elektronik muwil ze normalnie ma 1200W a nawet sie z niego wycisnie ponad 1500w pierwotne jest nawiniente drutem o przekroju 1.5mm kwadratowego obudowa jeszcze bedzie ładniejsza bedą wskazniki mocy
    mozliwe ze na lampach zrobiem lecz sie zastanawiam (co sądzicie)
    czekam na 2 przedwzmacniacz .
    aha mam pytanko czy nie idzie pod jeden przedwzmacniacz stereo podlonczyc 4 koncówki z tego co wiem to nie idzie bo sie moze cos spalic???
    Załączniki:
    • Projekt na tda7294 ocencie Zdjęcie(45).jpg (44.76 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 2509797
    ALTON
    Poziom 38  
    Ocena: 145
    Pierwotne 1,5mm2 ? :? - chciałeś powiedzieć wtórne. Nawet jeżeli ma 1500W to bez problemu możesz zrobić na nim wzmacniacz na nawet 15 kostkach TDA7294.

Ogólnie obudowa to najcięższa rzecz do wykonania z całej konstrukcji elektronicznej. W miarę ładnie ci ona wyszła.

Pracę oceniam na 4.

PS. Panuj nad ortografią
  • #6 2510044
    z-tomek
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    A ja oceniam tą konstrukcje na 4+.
    Obudowa jak na warunki domowe ładna.

Pozdrawiam
  • #7 2516182
    kozik
    Poziom 16  
    No no ładnie ci to wyszło jak dla mnie 4, nie lepiej jednak zmodernizować obudowe żeby wszystko było razem ?
    Pod jedem przedwzmaczniacz możesz podpiąć 4 końcówki.
  • #8 2516385
    mlody_elektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 17
    Trafo nie ma na bank 1,5KW. BEdize mialo z 600-800W.
    Mam identyczne. Przerobilem je na autotransformator.

Co do obudowy to ladnie. POdoba mi sie to ze jest aluminiowo-stalowa. DAje to sztywnosc i ekranuje. Ladnie wyglada jako drewniana. Tylko widze ze sruby nie ladnie wystaja. PS: To fornir jakims cudem dolaczyles do metalu czy poprostu okleina samoprzylepna.
  • #9 2516841
    Misian@
    Poziom 27  
    Ocena: 21
    Witam
    Ładny wzmacniacz. Mi również się podoba...
    Tak patrzyłem na ten radiatoreki ... przyznaj się, wytargałeś go z jakiejś wierzy czy czegoś innego co??
    Bo to idzie poznać, bo firmy produkujące sprzęt elektroniczny stosują takie rozwiązanie: dawaja blachę aluminiową a do niej przykręcają lub przygrzewają żeberka... :D

Jeśli to trafo ma te 1500 to ja bym sobie je zostawił i złożył jakiegoś Hi-End’owego wzmaka, ale wiem... koszty trzymią. Niestety ale się rozumie

Ogólnie to mi się podoba. Moja ocena 4+

PS: w środku troszeczkę „pusto, nie uważasz ;)

Pozdrawiam
    Misian@
  • REKLAMA
  • #10 2522862
    Audiofil18
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam dziękuje za ładne ocenki obudowa raczej sie zmeni lub wykozystam jakis wzmacniacz starszy planuje zamienic to do obudowy pioneera bo mam zepsutego i tylko przedwzmacniacz dziala tak radiator wykradłem :P z Pioneera heheh mam inne jeszcze wienksze radiatory od tego ale to powinno wystarczyc powiedzcie mi jak to podlonczyc pod jeden przedwzmacniacz 2 tda7294 bo kiedys podlonczylem ruwnolegle dwa wzmacniacze pod jeden przedwzmacniacz mono i mi spalił sie rezystor wejsciowy sygnalu co o tym sądzicie jak byscie mogli mi napisac jak to podlonczyc bym byl bardzo wdzienczny
  • #11 2529802
    Miki_13
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Audiofil18 napisał:
    ruwnolegle
    Czy jesteś pewien że to tak pisze? Wzmacniacz może być obudowa strasznie duża, trafo na wzmaka 200-300w Ocena 4

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy projektu wzmacniacza audio opartego na układach TDA7294, zasilanego przez transformator o deklarowanej mocy około 1200-1500 W oraz kondensatory filtrujące 15000 µF i mostek prostowniczy 35 A. Autor wykonał własnoręcznie obudowę, która została polakierowana, planuje rozbudowę do czterech końcówek mocy (4 x TDA7294) i zastosowanie osobnej obudowy dla transformatora i kondensatorów ze względu na rozmiar. W dyskusji poruszono kwestie prawidłowego doboru i oceny mocy transformatora, gdzie niektórzy uczestnicy sugerują, że rzeczywista moc transformatora może być niższa (600-800 W). Wzmacniacz oceniono pozytywnie, zwracając uwagę na estetykę i solidność obudowy, choć pojawiły się uwagi dotyczące detali wykonania i ortografii. Poruszono także temat podłączenia kilku końcówek mocy do jednego przedwzmacniacza stereo – zalecano ostrożność, gdyż równoległe podłączenie może prowadzić do uszkodzeń, a autor prosił o wskazówki dotyczące prawidłowego połączenia dwóch TDA7294 pod jeden przedwzmacniacz. Wspomniano o wykorzystaniu radiatorów z urządzeń Pioneer oraz planach zastosowania wskaźników mocy i ewentualnej wersji lampowej przedwzmacniacza. Ogólnie konstrukcja została oceniona na 4 do 4+ w skali 6-punktowej, z sugestiami dalszej modernizacji obudowy i rozbudowy funkcjonalnej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA