logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uszczelnić ogniwo Peltiera na procesorze z socketem 775?

greku69 13 Wrz 2005 01:18 1121 4
REKLAMA
  • #1 1813589
    greku69
    Poziom 20  
    Ocena: 16
    witam
    mam zamiar zalozyc ogniwo peltiera na proca ,widzialem kilka www z opisem jak sie to robi uszczelnianie silikonem i pianka i tak dalej tylko wszystkie opisy byly do socketow gdzie prosek ma piny anie gniazdo na plycie.moze ktos juz uszczelnial 775 z procem przy peltierze wdzieczny bym byl za jakiekolwiek wskazowki

z gory dzieki
    P.S. czy jesli by peltiera umiescic miedzy 2 plytkami miedzianymi i okleic to silikonem + na to pianka do okola czy mialoby to jakis sens i jak to sie ma do skraplania wody ?
  • REKLAMA
  • #2 1817698
    p@vlo
    Poziom 17  
    Ocena: 4
    ad ps raczej to bez sensu miedz przewodzi cieplo a wiec gdy bedzie naokolo peltiera czczelnie go otulajac to temperatura okladzin peltiera bedzie ~ temp miedzi po odpowiednich sronach .. czhli na zimnej bedzie zimno a na cieplej cieplo. najprawdopodobniej wystapi tam takie samo zjawisko jak gdybys mial sama plytke.
    pozdro
  • REKLAMA
  • #3 1824249
    Kwazor
    Poziom 33  
    Ocena: 530
    Nie wiem co to za intel ale jesli na 775 to 0.09 um a on wydziela troche ciepła coś okolo nawet 100W

Teraz troche teorii :
    Pelt jest w stanie przepompować maksymalnie 50% mocy własnej czyli pelt 100W przeniesie 50W do tego pozostaje 100W ciepła pelta czyli mamy juz 150W a trzeba jeszcze to 150W odebrac.Radiatory nie wyrobia przy takim obciązeniui najlepiej jak była by woda....

Wiec u ciebie musiał by być pelt 221 W do tego 100W procka mamy już 300W bez wodnego chłodznie peltem to nie zadziała. Do tego osobna zasiłka dla pelta itd itd lepiej juz freon tak jak ja sobie zrobiłem ale to inna bajka i stopień trudności.
  • REKLAMA
  • #4 1824594
    greku69
    Poziom 20  
    kwazor ---> mam zamiar zastosowac poltka 226 W mam juz wode ktura to odbierze nie mam zamiaru robic freonu poki co z 3Ghz chodzi na 4Ghz,przy 40 stopniach max wiec sie tak nie grzeje ,co do teorii to wiem o co chodzi a pytalem sie jak sie to gniazdo izoluje i tyle ...
    mimo to dzieki za odpisanie moze ktos sie jeszcze wypowie na ten temat ?
  • #5 1841034
    greku69
    Poziom 20  
    witam
    moze ktos sie orientuje czy (jak) powinienem dawac paste pomiedzy piny a proca na wszystkich tych opisach dawali jakas paste w dziurki na proca...
    dzieki za pomoc
REKLAMA