logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opony przechowywane na prost

DwaLitry 18 Maj 2019 15:39 1056 15
REKLAMA
  • #1 17967414
    DwaLitry
    Poziom 5  
    Ocena: 2
    Witam Panowie mam pytanie otóż przechowuje opony na takim stojaku

i po zdjęciu zauważyłem coś takiego:

Opony przechowywane na prost Opony przechowywane na prost

czemu takie coś się zrobiło?
    Na ostatnim zdjęciu jest nawet wyczuwalne,że guma do środka lekko wlazła mimo,ze z zewnątrz nic nie widać by się działo coś złego
  • REKLAMA
  • #2 17967446
    alekt77
    Poziom 40  
    Ocena: 1314
    Jeśli przechowujesz tak opony to pamiętaj aby obrócić je o kąt kilkadziesiąt stopni co 3-4 tygodnie.
  • REKLAMA
  • #3 17967449
    DwaLitry
    Poziom 5  
    czyli co opony do wyrzucenia? :(
  • #4 17967501
    Waldemar z Kaszub
    Poziom 29  
    Ocena: 467
    Raczej nie do wyrzucenia,- najpierw weryfikacja, po założeniu na felgi i napompowaniu ten ślad zniknie. Trzeba dobrze się przyjrzeć czy w jego okolicy guma nie uległa spękaniu. Zapewne nie,- bo okres był za krótki.
    Na powstanie tego śladu miały wpływ 3 czynniki:
    - ciężar
    - czas
    i zapewne temperatura.
  • #5 17967518
    DwaLitry
    Poziom 5  
    tylko,ze jak patrzyłem na allegro nowe opony z ciekawości tej samej marki to też ma tak o :

też ma takie białe
  • #6 17967572
    Tommy82
    Poziom 41  
    Ocena: 1071
    A masz to tam gdzie się opierała opona?
  • REKLAMA
  • #7 17967794
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    DwaLitry napisał:

Na ostatnim zdjęciu jest nawet wyczuwalne,że guma do środka lekko wlazła mimo,ze z zewnątrz nic nie widać by się działo coś złego

Skoro z zewnątrz się nie zapadło, a w środku jest wypukłe, znaczy że to technologiczna sprawa. Musiało tak być od zawsze. Opona jednak jest dość gruby kawał gumy, wierzyć się nie chce, aby coś takiego mogło powstać od samego stania na stojaku. Założyłbym, wyważyłbym i jeździłbym!
  • #8 17968939
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 17969867
    ^ToM^
    Poziom 42  
    Ocena: 2929
    Adamcyn napisał:

Dlatego mam też wątpliwości, czy to konieczne jest obracanie opony co kilka tygodni.
    Mam na myśli przechowywanie sezonowe, a nie wieloletnie.

Nie wiem. U mnie stoją cały sezon i nie obracam ich. Nie zauważyłem w związku z tym żadnych problemów. Zatem można obracać, ale wygląda na to, że te kilka miesięcy bez obracania też przeżyją.
  • #10 17973243
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6414
    Przecież to jest normalny szew, (prawie) każda opona go ma. W tanich jest bardziej widoczny, w droższych mniej... jeśli go nie chcesz to musisz wyłożyć około 1k PLN/szt...
  • #11 17974240
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #12 17974871
    tzok
    Opony są wykonane z wielu warstw materiałów w formie pasów, których końce są ze sobą łączone. Tylko najdroższe opony do motorsportu są wykonywane bezszwowo.

• #13 17975389
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #14 17975490
    tzok
    Raczej żaden producent tego faktu nie eksponuje w materiałach promocyjnych, bo nie jest to coś czymś się należy chwalić. Niemniej widzisz na animacjach, że tkanina tworząca kord jest cięta w pasy, a nie tkana jako bezszwowa obręcz, czyli musi być w którymś miejscu połączona. Przejdź się do jakiegoś oponiarza i obejrzyj sobie różne opony - każda ma wewnątrz takie zgrubienie, niektóre nawet kilka. Różni się ilość, grubość i szerokość tych łączeń/szwów ale zawsze są.
  • #15 17975582
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 17975686
    icosie
    Poziom 34  
    Ocena: 239
    tzok napisał:
    każda ma wewnątrz takie zgrubienie

Potwierdzam, na początku kwietnia zamówiłem świeże Continental EcoContact 6 i każda miał w środku szew. 5 letnie zimówki ściągałem też tak było. Zapytałem faceta w warsztacie o co chodzi?

To powiedział żebym poszedł z tyłu na plac i znalazł chodź jedna która tego nie ma, a była tam solidna sterta strych opon.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące przechowywania opon na stojaku, zauważając niepokojące ślady na ich powierzchni. W odpowiedziach podano, że takie ślady mogą być wynikiem ciężaru, czasu oraz temperatury, a niekoniecznie oznaczają uszkodzenie opon. Zalecano obracanie opon co kilka tygodni, jednak niektórzy użytkownicy stwierdzili, że ich opony przechowywane przez dłuższy czas bez obracania nie wykazywały problemów. Wskazano również, że widoczne szwy w oponach są normalne i mogą występować w różnych modelach, a ich obecność nie jest powodem do niepokoju.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA