logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat B5FL 1.6 ALZ - Czy uszkodzona uszczelka głowicy? Ubytek płynu, przelewanie

tyszex 19 Maj 2019 23:11 4830 13
REKLAMA
  • #1 17970124
    tyszex
    Poziom 4  
    Ocena: 14
    Witam,
    auto o którym mowa to Volkswagen Passat B5FL, 1.6 ALZ (benzyna bez gazu), rocznik 2002.
    Od kilku miesięcy ubywa płyn chłodniczy ze zbiorniczka w dość szybkim tempie - co 400-500 km muszę dolać cały zbiorniczek.
    Płyn ubywa TYLKO podczas jazdy, gdy auto stoi w garażu poziom płynu się nie zmienia ani nic nie kapie.
    Zacząłem badać temat:
    chłodnica wymieniona w 2018 roku
    wąż od zbiorniczka był lekko mokry:
    - wymieniłem opaski zaciskowe na wężach na nowe metalowe - brak poprawy
    zauważyłem, że jest pęknięty zbiorniczek płynu chłodniczego:
    - wymieniłem zbiornik - brak poprawy

Węże są miękkie, auto nie kopci na biało, nie przegrzewa się, wszędzie jest sucho, brak mazi pod korkiem oleju, brak oleju w zbiorniczku płynu.
    Oprócz ubytku płynu słyszę także od 4 miesięcy przy dodawaniu gazu na rozgrzanym silniku jakby "przelewanie się" wody pod deską rozdzielczą, jakby latające kamyczki, woda.

Nie wiem już gdzie szukać, podejrzewałem uszczelkę pod głowicą ale objawy występują od początku tego roku a brak konkretnych objawów uszkodzenia tejże uszczelki (uszczelka pod głowicą była wymieniana przy remoncie silnika w 2015 roku) - jedyny objaw to ubywający płyn i te "przelewanie" pod deską.
    Prosiłbym o porady gdzie jeszcze szukać i co to może być, czy skończy się na nieszczęsnej uszczelce?
  • REKLAMA
  • #2 17970243
    robin161
    Poziom 25  
    Ocena: 276
    Test spalin w zbiorniczku wyrównawczym wyeliminuje podejrzenie uszczelki. Miękkie węże, przelewanie się płynu - prawdopodobnie układ chłodzenia jest zapowietrzony. Po rozgrzaniu silnika (otwarciu termostatu) sprawdź ciepłotę i twardość węży na wejściu i wyjściu z chłodnicy. Układ powinien się sam odpowietrzyć, ale uniemożliwia to np. uszkodzona pompa wody (zmielone łopatki, uszkodzona uszczelka=podcieka) - kiedy była wymieniana? Zwróć uwagę na rurę magistali wodnej (z czasem potrafi przerdzewieć) - wymontuj i dokładnie ją obejrzyj na spawach.
  • #3 17970990
    tyszex
    Poziom 4  
    Pompy wody nie zmieniałem - auto posiadam od listopada 2015, zrobiłem od tamtej pory ok. 60 000 km. Postaram się ją sprawdzić.
  • #4 17971847
    kakibara
    Poziom 35  
    Ocena: 1280
    Cześć gdyby padła pompa wody temperatura by rosła ,a by węże puchly, aż któryś z nich by pękł.
    Zalej płyn do maksimum rozgrzej auto do 90st C, aż do momentu zalaczenia sie wentylatora na postoju sprawdzisz czy wyrzuca plyn lub bedziesz dolewal.
    Oczywiscie silnik jest suchy i nic nie widac pod autem oraz na wycieraczkach w srodku.
  • REKLAMA
  • #5 17971929
    robin161
    Poziom 25  
    Awaria pompy wody nie następuje nagle, ale postępuje w czasie. Uszkodzenie łopatek wirnika (najczęściej plastikowych) jest wynikiem m.in. zapowietrzenia się układu i pojawiającej się wówczas kawitacji:
    Cytat:
    ... Oprócz ubytku płynu słyszę także od 4 miesięcy przy dodawaniu gazu na rozgrzanym silniku jakby "przelewanie się" wody pod deską rozdzielczą, jakby latające kamyczki, woda ...

Pompę wymienia się profilaktycznie wraz z wymianą rozrządu - tym bardziej, że w ALZ jest napędzana paskiem rozrządu. Zaobserwuj (po otwarciu termostatu), czy masz przepływ płynu przez zbiorniczek wyrównawczy.
  • REKLAMA
  • #6 17972357
    tyszex
    Poziom 4  
    Na wycieraczkach w środku sucho. Silnik jest suchy, stoi auto w garażu więc na podłodze także czysto, nic nie kapie raczej. Chybaże gdzieś wycieka i od razu paruje na rozgrzanym silniku:)
    robin161 - co masz na myśli "czy masz przepływ płynu"?
  • #7 17972478
    robin161
    Poziom 25  
    W VW masz ciśnieniowy układ chłodzenia (tym samym podwyższa się temperatura wrzenia płynu). Zwiększająca się temperatura płynu powoduje zwiększenie jego objętości i nadmiar płynu z chłodnicy przepływa przez zbiorniczek wyrównawczy (tym cienkim przewodem). Jeśli ciśnienie w układzie zwiększy się ponad ustaloną wartość (ok. 1,2÷1,5 bara), płyn (przy szczelnym układzie) wywali przez korek na zbiorniczku.
    Cytat:
    ...Chybaże gdzieś wycieka i od razu paruje na rozgrzanym silniku ...
    I tak przeważnie jest przy nieszczelnym układzie. Płyn pozostawia po sobie biały lub rdzawy nalot (szukaj). Ponadto sprawdź korek na zbiorniczku wyrównawczym ewent. wymień, (brak oringu na korku lub jego podwinięcie również może powodować ubytek płynu z układu).
    Pompa wody ma za zadanie wymusić przepływ płynu przez chłodnicę oddając ciepło z silnika.
    Cytat:
    ... co masz na myśli "czy masz przepływ płynu"?
    Podczas pracy silnika (i osiągnieciu ok. 90°C), ostrożnie odkręć korek na zbiorniczku i sprawdź czy płyn przepływa z górnego cienkiego przewodu z chłodnicy do zbiorniczka.
  • REKLAMA
  • #8 17972507
    tyszex
    Poziom 4  
    Czy odkręcać korek na wyłączonym silniku czy włączonym po rozgrzaniu?
  • #9 17972512
    robin161
    Poziom 25  
    Przed chwilą dopisałem, ale dodam: na wolnych obrotach (pompa musi pracować), silnik rozgrzany (termostat otwarty na duży obieg).
  • #11 17972631
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Bulgotanie przelewanie w nagrzewnicy świadczy o zapowietrzeniu i należy odpowietrzyć przez zsunięcie węża odsłonięcie otworku odpowietrzającego na króćcu do nagrzewnicy przy akumulatorze i zwiększenie obrotów do ok 2000 aż zacznie wypływać płyn.
  • #12 17972635
    tyszex
    Poziom 4  
    Nagrzewnica została odpowietrzona ale bez skutku, odsunąłem węże wchodzące do silnika od niej, niestety w tym aucie do nagrzewnicy nie da się dostać bez rozebrania deski.
  • #13 17973016
    tc
    Poziom 20  
    Ocena: 99
    Odłącz nagrzewnice łącząc węże ze sobą sprawdzisz czy przypadkiem nie przecieka. Kiedyś miałem podobnie winowajcą okazała się pompa.
  • #14 17973648
    robin161
    Poziom 25  
    Brak możliwości odpowietrzenia układu i brak przepływu płynu (dla pewności zajrzyj do wnętrza zbiorniczka) -> pompa do wymiany (a przy okazji rozrząd).
    Po demontażu pompy, jeśli okazałoby się, że jej plastikowe łopatki są w kawałkach, trzeba zdemontować i przepłukać przewody i chłodnicę wodą w kierunku odwrotnym niż przepływał płyn (aby uniknąć zapchania chłodnicy i uszkodzenia nowej pompy).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Volkswagenem Passatem B5FL 1.6 ALZ, który traci płyn chłodniczy w szybkim tempie, głównie podczas jazdy. Po wymianie zbiorniczka i opasek zaciskowych, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa uszczelkę pod głowicą, jednak nie zaobserwował typowych objawów, takich jak biały dym czy olej w płynie chłodniczym. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie pompy wody, odpowietrzenie układu chłodzenia oraz monitorowanie przepływu płynu przez zbiorniczek wyrównawczy. Wskazują również na możliwość zapowietrzenia układu oraz konieczność wymiany pompy wody, zwłaszcza w kontekście jej potencjalnego uszkodzenia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA