logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Spadek napięcia po włączeniu różnych urządzeń AGD

Waldi2801 20 Maj 2019 16:13 3438 14
REKLAMA
  • #1 17970977
    Waldi2801
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, jestem tu nowy, ale chciałbym uzyskać informację na poniższy temat. Otóż problem pojawił się jakiś czas temu, a mianowicie podczas włączania różnych urządzeń agd, pojedynczo pojawia się znaczący spadek napięcia z 235V do 180 V po włączeniu np. suszarki do włosów o mocy 1200 W. Budynek jest z lat 80-tych, lecz instalacja wykonana z miedzi 3-fazowa. Żadnych zabezpieczeń. Bezpieczniki topikowe na każdej fazie( podłączenie gniazd 3-fazowych), oraz po jednej fazie na parter i piętro, gdzie jest po jednym bezpieczniku na fazę. Jest to stara TR w której przewód ochronno-neutralny przykręcony jest do jednej śruby. Nie wiem dokładnie, jak jest moc przyłączeniowa, ale na tej instalacji prowadzona była działalność gospodarcza w postaci regeneracji pomp wtryskowych, gdzie w zestawie stołu probierczego znajdowały się dwa silniki 3-fazowe o mocy 3kW i 10kW i wszystko było w porządku. Działalność w latach 90-tych. W 2011 roku wymieniona została napowietrzna linia zasilająca i wymieniony wyłącznik przedlicznikowy na tzw. "esa" 3-drożnego 25 A. Od tego wyłącznika do TR na której znajduje się również licznik pomiarowy poprowadzony jest przewód miedziany nie mniejszy niż 4x6, może to być nawet 4x10. Problem obejmuje całą instalację. Sprawdzałem na każdej fazie. Urządzenia agd są dobre, ponieważ sprawdzałem je w innym domu i nie było wówczas żadnych zmian w napięciu. Więc na razie bez wzywania elektryka ktoś z kolegów fachowców mógłby wyjaśnić nieco problem i czy wiąże to się z wymianą instalacji. Dodam, że wykonana jest ze starych miedzianych przewodów bez kolorowych oznaczeń przewodów - dwie żyły w białe izolacji. Nie jestem elektrykiem.
  • REKLAMA
  • #2 17971127
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Wymiana przewodów to jednocześnie modernizacja całej sieci. Póki co to proponuję zaprosić elektryka i to jak najszybciej. Niech dokładnie pomierzy. Z tego co piszesz wygląda, że masz problem z przewodem zerowym i to już na etapie zasilania, a to może być bardzo niebezpieczne dla użytkowników.
  • REKLAMA
  • #3 17971214
    nomudrek
    Poziom 36  
    Ocena: 470
    Zgadzam się z poprzednikiem problem leży w przewodzie zerowym, sam miałem taki przypadek u siebie w domu a przyczyną okazał się upalony przewód przy bezpieczniku zerowym i były takie cyrki, że chcąc włączyć tv musiałem zapalić najpierw światło w przedpokoju inaczej telewizor nie zadziałał.
  • #4 17971225
    anchilos
    Poziom 39  
    Ocena: 962
    nomudrek napisał:
    przyczyną okazał się upalony przewód przy bezpieczniku zerowym
    Chyba jestem strasznie głupi, ale zadam pytanie. Co to jest bezpiecznik zerowy???? I gdzie się znajduje?
  • #5 17971245
    Waldi2801
    Poziom 2  
    Zamiana śruby na listwę i podłączenie każdego przewodu zerowego oddzielnie mogłoby coś zmienić?
  • REKLAMA
  • #6 17971313
    xury
    Specjalista automatyka domowa
    Ocena: 1493
    Zamiana śruby na listwę jest zdecydowanie dobrym pomysłem, niemniej jednak warto zrobić pomiary izolacji i impedancji pętli zwarcia. Zapewne dawno robione nie były, a szkoda urządzeń. Pewnie kosztują dużo więcej niż pomiary.
  • #7 17971350
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 560
    Były czasami stosowane bezpieczniki zerowe na starych tablicach. Ale, w większości wypadków jest to zacisk śrubowy, do którego jest doprowadzone N przychodzące- od niego powinien iść przewód do listwy N. Bezpieczniki na zerze zakładali kiedyś, bo nie było odłączników czteropolowych. Jeśli masz przewód N na tzw śrubę to- zle zrobione połączenie/ brak odpowiednich podkładek między przewodami+ sprężystych/ może skutkować takim efektem.
  • #8 17971369
    elpapiotr
    Specjalista elektryk
    Ocena: 3524
    kot mirmur napisał:
    Były czasami stosowane bezpieczniki zerowe na starych tablicach. Ale, w większości wypadków jest to zacisk śrubowy, do którego jest doprowadzone N przychodzące- od niego powinien iść przewód do listwy N. Bezpieczniki na zerze zakładali kiedyś, bo nie było odłączników czteropolowych. Jeśli masz przewód N na tzw śrubę to- zle zrobione połączenie/ brak odpowiednich podkładek między przewodami+ sprężystych/ może skutkować takim efektem.
    Nieprawda, kolego. Dalej u młodych ludzi pokutuje zła informacja. Pisaliśmy (i ja pisałem) na ten temat sporo. Wyjaśniał po raz kolejny tego nie będę, bo nie jest związane z tematem wątku.
  • #9 17971405
    kot mirmur
    Poziom 33  
    Ocena: 560
    To ciekawe, kol. Elpapiotr, skąd one się biorą na tych starych bakielitowych tablicach- pewnie ja je zakładałem w okresie życia płodowego- pewnie wirtualnie. Jak bym na własne oczy nie widział, to głupot bym nie pisał.
  • REKLAMA
  • #10 17971457
    Brivido
    Poziom 34  
    Ocena: 429
    To, że aktualnie są na przewodach zerowych w niemodernizowanych instalacjach, to nie znaczy, że zawsze to był przewód zerowy.
  • #11 17971494
    jack63
    Poziom 43  
    Ocena: 2807
    kot mirmur napisał:
    skąd one się biorą na tych starych bakielitowych tablicach-

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3495614.html#17419267
    To tylko tak dla wyjaśnienia.

Obniżenie napięcia w jakimś punkcie instalacji wywołane podłączeniem "większego" odbionika jest skutkiem spadku napięcia na "wtrąconej" w obwód rezystancji. Najczęściej rezystancji styku.
    Na takiej rezystancji przy przepływie prądu wydziela się ciepło! Sytuacja grozi pożarem!
  • #12 17971723
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    jack63 napisał:

Na takiej rezystancji przy przepływie prądu wydziela się ciepło! Sytuacja grozi pożarem!
    O tym, że może być problem z przewodem zerowym pisałem już w #2, ale jakoś tego nikt nie zauważył. Bardziej bym się obawiał tego, że na gniazdach na z uziemieniem może się pojawiać napięcie i to dość niebezpieczne. Dlatego proponowałem jak najszybciej zaprosić elektryka na dokonanie pomiarów i zlokalizowanie problemu.
  • #13 17971918
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3506
    Waldi2801 napisał:
    podczas włączania różnych urządzeń agd, pojedynczo pojawia się znaczący spadek napięcia z 235V do 180 V po włączeniu np. suszarki do włosów o mocy 1200 W. Budynek jest z lat 80-tych, lecz instalacja wykonana z miedzi 3-fazowa.
    Trzeba sprawdzić gdzie jest spadek napięcia.
    Może być poza budynkiem w instalacji rozdzielczej.
    Wtedy trzeba wezwać ZE żeby to naprawił.

Przerwa w w tzw. "zerze" to grożna awaria. Skutkiem awarii jest uszkodzenie sprzętu AGD.
  • #14 17977273
    Waldi2801
    Poziom 2  
    [ Bardziej bym się obawiał tego, że na gniazdach na z uziemieniem może się pojawiać napięcie i to dość niebezpieczne. Dlatego proponowałem jak najszybciej zaprosić elektryka na dokonanie pomiarów i zlokalizowanie problemu.

W tym budynku nie ma uziemienia, chyba że od przewodu ochronno-neutralnego z transformatora.

Dodano po 4 [minuty]:

A tak przy okazji, jak to jest z przeniesieniem licznika na zewnątrz budynku. Oczywiście na ścianie, tam, gdzie jest wyłącznik przedlicznikowy. Jakie formalności trzeba spełnić.
  • #15 17977328
    Rico75
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Waldi2801 napisał:
    A tak przy okazji, jak to jest z przeniesieniem licznika na zewnątrz budynku. Oczywiście na ścianie, tam, gdzie jest wyłącznik przedlicznikowy. Jakie formalności trzeba spełnić.

To już musisz chyba z ZE rozmawiać. 5 lat temu przenosiłem licznik u kumpla wewnątrz mieszkania dokładnie z końca korytarza na początek(przy drzwiach wejściowych) nikt w to nie ingerował.Jedynie poszła informacja do ZE o zaistniałej sytuacji.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z obniżeniem napięcia z 235V do 180V podczas włączania urządzeń AGD, takich jak suszarka do włosów o mocy 1200 W, w budynku z lat 80-tych z miedzianą instalacją 3-fazową. W dyskusji podkreślono, że przyczyną może być uszkodzony przewód zerowy, co stwarza ryzyko dla użytkowników. Uczestnicy sugerują wezwanie elektryka do pomiarów oraz modernizację instalacji, w tym zamianę śruby na listwę dla przewodów zerowych. Wskazano również na możliwość wystąpienia niebezpiecznego napięcia na gniazdach z uziemieniem oraz konieczność sprawdzenia instalacji rozdzielczej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA