logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ogrzewanie klima inwerter, poddasze kamienica,pow100m2 uzytkowe 55m2

Amalienborg 21 Maj 2019 18:33 1107 10
REKLAMA
  • #1 17973015
    Amalienborg
    Poziom 6  
    Dzien dobry,
    Sytuacja wyglada tak. Mieszkam w kamienicy przedwojennej.
    Mam poddasze 55m2 uzytkowe wysokosc 5m, po podlodze 100m2 okolo. Chce zrobic 4 pokoje.
    Jeden duzy ze 27 m2, i trzy mniejsze pokoje po8m2 plus 4 m2 lazienka.
    Ogrzewanie mamy centralne w kamienicy ( pod podaszem mam kawalerke i place za nia 230zl za 26m2 miesiecznie)
    Wiec za 55m2 na poddaszu bede placil 460zl razy 7 miesiecy grzania to bedzie 3300zl co dla mnie kosmiczne pieniadze. A nie stac mnie zeby oddawac tyle kasy.
    Gazu nie ma tam, sasiedzi problemowe, kominka nie mozna itp.

Wymyslilem, ze bede grzal klimatyzacja, na 230v oczywiscie.
    Poddasze ocieplone bedzie 35cm, dobre okna, strop betonowy z jakims wypelnieniem jak zuzel (kamienica ma 80lat okolo), plus 10cm welny i deski podlogowe na legarach. Wysokosc poddasza po izolacji cieplenej zostawie ze 4m.

I teraz pytanie, bo te wszystkie firmy instalacyjne jakies takie agresywne sa, wiec bez sensu z nimi gadac.

1. Czy lepiej kupić jeden duzy agregat zewnetrzny np najwiekszy jaki jest 13kw
    za 10tys zl i od tego poprowadzic 4 jednostki wewnetrzne np na te 27 m2 3,5kw, na 3 pokoje po 2kw jednostka wewmetrzna? Mieszkam w Gadansku, zimy cieple srednio -2 do 4-5 stopni w dzien.

Czy moze kupic odzielnie np 2 agregaty jeden 3,5kw na duzy pokoj i jeden np 5kw na 3 mniejsze pokoje...

2. Czy istone jest zeby klimatyzator mial zapas? Na przyklad wyliczylem z cieplowlasciwe.pl ze moje zapotrzebowanie na caly dom to 5kw, czy jest sens kupowania 13kw agregatu, bo tak polecaja ludzie sie tym zajmujacy, choc moze chca kaski wiadomo.

3. Czy inwerter o wiekszej mocy np 13kw pobiera mniej energi...szybko grzeje a potem sie wylacza (analogia jak z chinqouchento 750 co trzeba pedal gazu w podłogę zeby jechal i rozpedzac go 20 sekund do 100km h, czy hondy civic 1.6 co wcisniesz i po 6 sek masz 100 na godzine i tez latwiej ta predkosc utrzymac bez buta w podlodze jak w chinquochento 750..

Prosze o pomoc, bo za kawalerke i poddasze bede musial placic razem 700zl co miesiac, a biznesmen nie jestem...Jak sie uda z poddaszem cos zaoszczedzic to tez tak samo zrobie z kawalerka.

Ps. Od rana do nocy pracujemy z zona, dzieci na raxie brak.
    Te 3 pokoje moga byc nie ogrzewane lub lekko ogrzewane np na 10stopni na najnizsza zadana. Zycie w woekszosci bedzie sie toczyc w duzym pokoju 27, po podlodze pewnie z 50m2...

Pozdrawiam, to moj pierwszy post i jak cos zrobilem zle to przepraszam.
  • REKLAMA
  • #2 17976717
    duddy

Poziom 24  
    Ocena: 186
    Pierwsza podstawowa sprawa jest taka że klimatyzatory nie służą do grzania lecz do dogrzewania. Co do urządzeń multi pamiętaj że jedna awaria unieruchamia całość. Co do mocy zdania będą różne i ciężko Ci odpowiednio doradzić. Wracając do sąsiadów skoro są tacy problematyczni to jak zamierzasz założyć agregaty bez ich zgody?
    Konto firmowe:
    PITSTOP
    Piłkarska 21, Gorzów Wielkopolski, 66-400
  • #3 17976726
    Amalienborg
    Poziom 6  
    Generalnie to mam ich w d....
    Kradna prad, wstawiaja np bramy wjazdowe za 10tys bez mojej wiedzy, dogaduja sie z zarzadca za plecami a gosc im daje pieniadze...wszystko na lewo..Teraz zarzadca inny.
    Niech mnie skarza do sądu.
    Dziekuje za odpowiedz, ja w zawieszeniu tam jestem 7 rok, ciagle akcje...
    Sami tam "prezesi"mieszkaja, chlopki roztropki po podstawowce co sie uwazaja za dyrektorow, najwieksze k...stw swiat jakie mozna sobie wyobrazić.

Ja na nich nie patrzę wogole.
    No mam jakis przenosny grzejnik olejowy ma czas naprawy.
    Mowie koszta ogromne ogrzewania.
    Co do mocy urzadzenia to np lepiej brac mocne, z nadmoca np 13kw, czy mniejsze np 9kw.
    Klima bedzie jedynym zrodlem ogrzewania. Rozmawialem z jednym panem od klimy i mowi, ze on by dał najmocnijszy agregat 13,1kw z rotenso nordic z grzalkami zeby nie bylo lodu.
    Ja chce miec dzieci zaraz, patrze teraz na siebie tylko i ma bezpieczenstwo swojej rodziny.
    Jak ktos cos wie to prosze cos podpowiedziec.
    Pozdr
  • REKLAMA
  • #4 17977804
    duddy

Poziom 24  
    Jeszcze raz Ci piszę że to nie są urządzenia przeznaczone do ogrzewania. Jest to zawsze jakaś forma dogrzania pomieszczenia ale jako jedyne i główne źródło ciepła to pomysł słaby.
    Co do sprawy sąsiadów i współlokatorów to nie jest tak że masz ich w d... Jeśli jest wspólnoto to Twoje zdanie do reszty może się nie liczyć ale ta reszta do Ciebie liczy się najmocniej. Więc skoro tak z nimi walczysz uwierz mi że będziesz to zdejmował szybciej niż założyłeś.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #5 17978008
    Amalienborg
    Poziom 6  
    Prosze zakonczmy temat sasiadow.
    Czytam na tych forach, ze goscie grzeja domy np chyba 60,2 w bieszczadach gdxie -30, i to jednym klimatyzarem 3,5kw. A ja nie moge grzac specjalnie do tego stworzona wersja np to rorenso hiro nordic z 2 grzalkami? I to jeszcz 13 kw? Przy super ociepleniu? To cos nie tak chyba...Przeciez to pompa ciepla powietrze-powietrze. Rozmawialem z wieloma firmami co sie tym zajmuja i zawsze mowia, ze nie ma problemu. Ze bedzie wszystko dzialalo.
    Konkretnie prosze, zeby Pan napisal co i jak. Wiem ze spada wydajnosc takiego urzadzenia przy silnych mrozach, ale i ile o 30proc ?Ale u mnie -10 w ciagu 5 ostatnich lat bylo raz czy 2 razy i to przez 3 dni...Reszta to 2-3stopni a w nocy zalozmy -3 max.
    Czuje sie tak troche jakby Pan mi mowil, ze zeby miec dziecko to trzeba miec Suva albo kombi smochod najlepiej nowe porsche chayene lub volvo xc 90, a nie 15letniego nissana micre, ze micra nie da rady...Bo trzeba miec miesce na pieluszki i wozek.

Dodano po 5 [minuty]:

"Domek w Bieszczadach 60m2 ściana z cegły 50cm ocieplona od wewnątrz styropianem grafitowym 10cm ogrzewanie klimatyzacja inwerterową synclair 4 kw mocy grzewczej z pakietem zimowym dedykowana do minus 20 koszt miesięczny przy mrozach i temperaturze wew plus 21 to około 200 - 250 zł.Wyjżdżając można ją ustawić na plus 8 wtedy wychodzi około 100 zł miesięcznie .To są dane z ostatnich trzech lat .Najniższa temperaura z jaką sobie poradziła to minus 28"
  • REKLAMA
  • #6 17978197
    duddy

Poziom 24  
    Podchodzisz do tego jak typowy Janusz, który gdzieś tam coś przeczytał, usłyszał i ma zamiar z tym przekonaniem żyć. No ale dobrze takich potrzeba żeby sprzedaż była...

Porywasz się z pomysłem, którego głównym celem jest zaoszczędzenie 100 - 200 zł miesięcznie na ogrzewaniu. Pamiętaj że przy tym o przynajmniej 100 zł miesięcznie wzrośnie Ci koszt energii czyli przyjmujemy że Twoja rzeczywista oszczędność będzie maksymalnie 100 zł miesięcznie. Kosz inwestycji dobrego sprzętu czyli agregatu, jednostek wewnętrznych niech będzie łącznie 10000 tyś. Twój pomysł zwraca się i wychodzi na 0 po 8 latach nie biorąc pod uwagę nie małych kosztów z serwisami, obsługą i ewentualnych części. Pamiętaj żę po tych latach będzie to stary złom nadający się do wymiany.

Analizować Ci to jakoś dokładniej czy starczy ? Zaciśnij poślady, choć trochę się dostosuj do tych ludzi bo inaczej tylko będziesz tracił.

Dodając jeszcze na koniec zapoznaj się z dokumentacją DTR sprzętu, który zamierzasz kupić i sprawdź wymagane przyłącza bo okaże się zaraz że ta stara kamienica nie ma zbyt dobrych warunków na energie elektryczną.
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #7 17978301
    Amalienborg
    Poziom 6  
    Dziekuje, ja nie jestem zadnym Januszem. Mam 4 kolegow o imieniu Janusz, bardzo dobrych. NIe obraza Pan tradycjnych polskich imion, bo trace czas na odpisowniu.
    I Janusz prawdopodobnie Pana wychowal, byl Pana wojkiem, tesciem, pracowal zeby Pan na golasa nie biegal, Grazyna tez.
    To takie popularne mowic o Januszu i Grazynie moze bardziej Europejsko o Dzesice i Brajanie.
    To co Pan proponuje?
    Reaktor atomowy czy plazme? Czy moze naped hipersoniczny.

Tzn ze nikt w PL nie grzeje klimatyzatorem? Nikomu sie to nie oplaca? To czemu tyle firm wlasnie tak robi? Biedra Lidl nie grzeja klima?
    Czemu wogole to ma sens w Polsce? Ludzie na tym forum sie wypowiadaja na ten temat i ze maja takie systemy zainstalowane w domu i jakos sobie radza.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3457771.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3278165.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2872072.html
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2682133.html

To co to jest ?Jacys maniacy? A co z tym gosciem w Bieszczadach co grzje gdzie -20 na zewnatrz.

Prosze wymienic w punktach czemu NIE?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #8 17978693
    duddy

Poziom 24  
    Ja o jednym Ty o drugim... Zapytałem o opłacalność Twojego przypadku a Ty dalej z jakimiś swoimi problemami podłoża. Nie rozważamy tu czy to dobre czy nie czy się opłaca czy nie tylko konkretnie Twój przypadek. W skrócie opisałem Ci w Twoim przypadku a Ty dalej swoje. No dobrze możesz przecież sobie zainstalować co tylko masz ochotę tylko po co w takim przypadku zaśmiecać forum. Załóż sobie 13kW jakiejś dobrej firmy zamiast jakiegoś Szajsunga i będzie działać. Układ multi lub simple jak wolisz. Co do poboru energii porównaj sobie parametry urządzeń, Coś jeszcze potrzebujesz w doradzeniu ?
    Konto firmowe:
    PITSTOP
  • #9 17978737
    Amalienborg
    Poziom 6  
    A czym moj przypadek rozni sie od innych przypadkow?
    To po co sa te fora? Jakie zasmiecanie? Fora sa po to zeby pytac i jak ktos cos wie pomagac odpowiadac. Bo chyba nie do tego zeby rugac kogos za niewiedze. Jak bym wszytsko wiedzial to bym nie pytal.
    Napisze Pan czemu nie...No z 10 punktow poprosze. Alb jeszcze inaczej w jakich przypadkach sie oplaca? Jak zyjemy w slonecznej Californi i zimy +15 i Grzejemy do 21.
    Bez opowidania historii bo jak na razie same opowiesci prosze o konkrety.

Dodano po 43 [minuty]:

MI zalezy na opini takiego rodzaju:

Nie kupuj klimy, przy - 10 wydajnosc spadnie do zera, zamarzniesz w domu. Albo kup, tylko dodaj do tego piec akumulacyjny elektryczny z dynamicznym rozladowaniem, jak spadnie temperatura to go uruchom.
    Koszta ogrzewania klima wyjda ci takie same czyli 450zl,mam identyczna w domu o powierzchni takiej i takiej, tak ogrzane, jak grzeje do 25 wychodzi 450zl, jak grzeje do 21 wychodzi 340zl, a jak grzeje 6 godzin na dobe, to tyle. Mozesz wychodzac z domu obizyc na 10stopni i godzine przed zakonczeniem pracy wlaczyc przez wifi na 21. Na serwis takiej i takiej maszyny wydalem w ciagu 5 lat 765 zl.
    Pociagniecie istalacji tradycyjnej i kucie stropow plus kupno 7 kalowyferow, 100m rurki miedzianej wyjdzie ci 6 tys zl czyli 60proc ceny klimy.
    Masz dobrze ocieplone mieszkanie, kup klime taka i taka, wersja do grzania raczej niz do chlodzenia.
    Serwis przez 1sze 5 lat wyniesie cie 200zl , kup z 5 letnia gwarancja.
    Nie kupuj klimy do ogrzewania bo to sie nie sprawdza, nikt tak w pl nie robi, a to tylko sciema wszystko dla wyciagania pieniedzy.
    Zainstaluj normalne ogrzewanie i plac 450 zl co miesiac za mieszkanie 55m2, 1500zl z oplatami i placz bo jestes biedakiem.
    Klima sie zepsuje nawet najlesza po 3 latach i na zlom, to sie nie sprawdza.
    Nie kupuj 7kw tylko 28kw. W kazdej klimie padnie ci pierwsza sprezarka, nie kupuj z r32 czynnikiem chlodniczym kup z innym..

I to sa opinie. Ma Pan wogole klime? Ile kw, czy Pan nia grzeje w zime, czy dogrzewa? Cos konkretnego.
  • #11 17988137
    Amalienborg
    Poziom 6  
    Dziekuje sq9etc.
    Duzo do czytania z 20 stron i duzo przydatnych info.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik mieszka w kamienicy przedwojennej i planuje ogrzewanie poddasza o powierzchni 55 m² za pomocą klimatyzacji inwerterowej, aby uniknąć wysokich kosztów centralnego ogrzewania. Zastanawia się nad mocą urządzenia, preferując jednostkę o mocy 13,1 kW z rotenso nordic, z grzałkami, aby uniknąć problemów z lodem. Otrzymuje różne opinie na temat efektywności klimatyzacji jako głównego źródła ciepła, z ostrzeżeniami, że nie jest to optymalne rozwiązanie w ekstremalnych warunkach. Użytkownik podkreśla, że w jego regionie rzadko występują niskie temperatury, co może wpływać na wydajność urządzenia. Dyskusja obejmuje również kwestie związane z sąsiadami oraz opłacalnością inwestycji w klimatyzację.
REKLAMA