logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki grzejnik wybrać? Olejowy czy konwektorowy

V3nzon 22 Maj 2019 17:48 23469 16
REKLAMA
  • #1 17974874
    V3nzon
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam. Potrzebuję ogrzewać pokój ok. 15m2 i zastanawiam się co najlepiej by do tego służyło. Po małym researchu ograniczyłem się do dwóch rozwiązań: grzejnik konwektorowy i grzejnik olejowy celując bardziej w ten olejowy. Znam mniej więcej wady i zalety. Dodam tyle że pokój nie jest w ogóle ocieplony a ogrzewany miałby być 2-3 razy w tygodniu przez około pół dnia. Co możecie mi doradzić? Budżet jaki planuje to ok 200zł natomiast jeśli sensowne byłoby dołożenie jeszcze 200zł to czemu nie. Czy używany wchodzi w grę a jeśli tak to może ktoś ma taki do sprzedania? Pozdrawiam 🙂
  • REKLAMA
  • #2 17975024
    BUCKS
    Poziom 39  
    Ocena: 1085
    Moim zdaniem ogrzewanie grzejnikiem ma sens jeśli chcesz ogrzewać całą dobę.
    Jeśli planujesz ogrzewanie przez kilka godzin i to 3x w tygodniu to chyba ja bym wolał jakiś promiennik podczerwieni o odpowiednio niskiej mocy, który by sobie grzał nonstop przez te kilka godzin.
    Efekt cieplny przy promienniku masz natychmiast, więc nie tracisz czasu na nagrzanie pokoju ale z drugiej strony promiennik będzie grzał bardziej strefowo i kierunkowo.
  • REKLAMA
  • #3 17975105
    kaczakat
    Poziom 34  
    Ocena: 230
    Jak masz siedzieć w tym pomieszczeniu to niestety przyjemnie nie będzie przy takim okresowym grzaniu. Jeśli praca umysłowa to "olejak" - nie będzie wnerwiał szumieniem i jest bezpieczniejszy. Konwektor wentylatorowy szybciej nagrzeje pomieszczenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 17975351
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    V3nzon napisał:
    Po małym researchu ograniczyłem się do dwóch rozwiązań: grzejnik konwektorowy i grzejnik olejowy celując bardziej w ten olejowy. Znam mniej więcej wady i zalety. Dodam tyle że pokój nie jest w ogóle ocieplony a ogrzewany miałby być 2-3 razy w tygodniu przez około pół dnia

Ani jeden, ani drugi - tu sie sprawdzi termowentylator.
  • #5 17975704
    BUCKS
    Poziom 39  
    jdubowski napisał:
    tu sie sprawdzi termowentylator.

o ile nie będzie irytował hałas generowany przez wentylator, bo potrafi on wkurzyć na tyle, że chciałoby się go wyrzucić przez okno.
    Dodatkowo warto pamiętać, że jak ktoś jest alergikiem to z taką dmuchawą latają po pokoju wszystkie syfy i mieszamy kurz.
    Nie ma idealnego rozwiązania ale coś trzeba wybrać.
  • #6 17976561
    V3nzon
    Poziom 9  
    Termowentylator w sensie "farelka" raczej będzie denerwowała szumieniem, alergikiem nie jestem (chyba) 😁 Skłaniam się do konwektorowego bo w tym olejaku trzeba czekać aż się nagrzeje. Co do promiennika to raczej odpada jak grzeje kierunkowo. I jeśli ktoś się orientuje to konwektor vs. olejak - jak to wychodzi w kwestii kosztów prądu? Ile taki konwektor może zjeść przez te 3 dni w tygodniu? Dzięki za odpowiedzi 🙂
  • #7 17976584
    Wojewoda82
    Poziom 29  
    Ocena: 390
    Olejak się rozgrzewa w jakieś 10 minut (zależy ile grzałek włączone). Koszty prądu olejak/termowentylator/konwektor wyjdą identyczne.

Popularne grzejniki maja zwykle spirale/grzałki w okolicach do 2000W-2500W. Gdyby taka grzałka/spirala pracowała non stop to daje zużyte 2-2,5KWh na godzinę. Czyli w okolicach 1,3-1,6zł/h. Oczywiście zwykle termostat rozłącza co jakiś czas grzejnik. Ale liczyłbym najgorszy scenariusz czyli te 1,60zł/h.

Promiennik, jak napisał Bucks, ma tutaj zalety. Włączasz i tam gdzie on promieniuje, robi się ciepło. A nie, że nagrzewasz grzejnikiem powoli całe pomieszczenie.
  • #8 17976590
    stanislaw1954
    Poziom 43  
    Ocena: 4624
    V3nzon napisał:
    - jak to wychodzi w kwestii kosztów prądu? Ile taki konwektor może zjeść przez te 3 dni w tygodniu?
    Moc grzejnika x ilość godzin pracy grzejnika x ilość dni w miesiącu X cena 1 kWh w tym terenie.
  • #9 17976632
    V3nzon
    Poziom 9  
    W takim razie, jeśli koszty wychodzą podobnie to wezmę konwektorowy bo jest najtańszy z tego co widzę do kupienia. Z szybkich obliczeń mi wychodzi 200- max. 300zł/msc. A ten promiennik jakoś średnio mnie przekonuje i z tego co widzę trochę kosztuje. Teraz pytanie czy za 200zł kupię coś sensownego?
  • REKLAMA
  • #10 17976672
    BUCKS
    Poziom 39  
    V3nzon napisał:
    A ten promiennik jakoś średnio mnie przekonuje i z tego co widzę trochę kosztuje.

W Castoramie jest do kupienia promiennik kwarcowy o 2 stopniach mocy 500/1000W w cenie 40zł, więc na testy możesz sobie kupić. Majątku nie kosztuje, a będziesz miał wyobrażenie jak działa promiennik 0,5/1kW, choć z komentarza na Castoramie wynika, że grzałki kwarcowe szybko się wypalają, więc długiej eksploatacji nie oczekuj za te 40zł.
    Za parę stówek to potem można dostać promienniki ale do montażu na ścianę i nie zawsze są moce takie jakie by się chciało ale jeśli pobawisz się tym z Castoramy to będziesz miał wyobrażenie jaki zakres mocy promiennika byłby dla Ciebie optymalny.

Termowentylatory dość szybko nagrzewają pomieszczenie ale hałas jest dla mnie zbyt irytujący, aby traktować to jako stałe źródło ciepła. No i trzeba uważać na jakość wykonania, bo już kiedyś widziałem termowentylator w którym zaczął topić się przewód zasilający, bo cały termowentylator się przegrzewał i dalsza eksploatacja bez nadzoru groziła pożarem.

Osobiście wolałbym olejaka, bo jak się wyłączy grzałka to jeszcze chwilę trzyma ciepło, więc odczuwalny komfort będzie przez chwilę lepszy, zwłaszcza w zimnym pokoju gdzie jak grzejnik nie promieniuje ciepłem to ma się wrażenie, że jest chłodno.
    Olejak jest też względnie bezpieczny, bo raczej nie masz szans na przegrzanie grzejnika tak, aby doprowadził on do pożaru, prędzej pożar może być z powodu usterki w instalacji elektrycznej.
    Ale sam wybierz to co Ci bardziej leży.
  • #11 17976686
    V3nzon
    Poziom 9  
    Patrzę też pod kątem estetyki. Taki promiennik średnio wygląda. Olejak jako tak a konwektor wygląda ok. Jeśli nie macie żadnych zastrzeżeń to wziąłbym ten trzeci. I jakieś marki godne zaufania w tej cenie czy średnio? 🙂
  • #12 17976724
    kaczakat
    Poziom 34  
    W "olejaku" jak dla mnie jest mniejsze ryzyko, że coś tam wpadnie, wiatr zwieje i się zapali, można podłączyć programator tygodniowy i przyjść do trochę cieplejszego pomieszczenia. Ale raczej cenowo będzie sporo droższy, konwektory już z programatorem dziennym widziałem poniżej stówki. Co do kwarcowych promienników to kupiłem kiedyś taki kwarcowy z marketu na wyjazdy z dzieciakami, bo niektórzy tną w pręta z ogrzewaniem, ale niestety zapach był nieciekawy.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 17976737
    yanes
    Poziom 33  
    Ocena: 601
    Kaczakat dobrze rozumiem, kupiłeś u kogoś pobyt i dogrzewałeś sobie swoim grzejnikiem?
  • #14 17977601
    kaczakat
    Poziom 34  
    yanes napisał:
    Kaczakat dobrze rozumiem, kupiłeś u kogoś pobyt i dogrzewałeś sobie swoim grzejnikiem?
    Jak wyjeżdżam w nieznane to jestem przygotowany prawie na każdą sytuację, nawet grill gazowy wożę swój, o śpiworach nie wspominając. A ten kwarcowy ma taki zapach, że co najwyżej nadaje się do garażu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 17978436
    V3nzon
    Poziom 9  
    Ok. Zdecydowałem się na taki. Zobaczymy jak się spisze. Jaki grzejnik wybrać? Olejowy czy konwektorowy
  • #16 17979507
    BUCKS
    Poziom 39  
    kaczakat napisał:
    A ten kwarcowy ma taki zapach, że co najwyżej nadaje się do garażu.

Nie mam takich doświadczeń ale nie generalizowałbym, że tak mają wszystkie promienniki.
    Być może trafiłeś na trefny model.

V3nzon napisał:
    Ok. Zdecydowałem się na taki. Zobaczymy jak się spisze.

To raczej sprawdzisz w następnym sezonie grzewczym.
    Możesz potem podzielić się wrażeniami co może pomóc innym podjąć podobną decyzję, choć ja zawsze uważam, że to jest kwestia indywidualna.
    Każdy ma swoje preferencje, więc takie opinie nigdy nie powinny być traktowane jako w 100% trafne, bo zawsze jest ryzyko, że np. to co u kogoś było super to u Nas będzie przeciętne lub odwrotnie.
  • #17 20005643
    qad417
    Poziom 9  
    Temat już chwile ma.... a mam pytanie czy zużycie energii w olejowych i konwektorowych jest takie same? Czy taniej wychodzi eksploatacja w olejkach? Znajomy mi opowiadał, że jak wymienił konwekty na olejaki to rachunki niższe dostał... Ale nie wiem czy to nie efekt elektronicznego termostatu i równomiernej temperatury.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał grzejnika do ogrzewania pokoju o powierzchni 15m2, rozważając grzejniki olejowe i konwektorowe. W dyskusji podkreślono, że grzejniki olejowe są ciche i bezpieczne, ale wymagają czasu na nagrzanie, podczas gdy konwektory szybko ogrzewają pomieszczenie, ale mogą być głośne. Użytkownicy sugerowali również rozważenie termowentylatorów, które szybko nagrzewają, ale mogą być irytujące ze względu na hałas. Koszty eksploatacji obu typów grzejników są porównywalne, a użytkownik zdecydował się na konwektorowy ze względu na niższą cenę i estetykę. Wspomniano o dostępnych modelach, takich jak promienniki kwarcowe, które są tańsze, ale mogą mieć krótszą żywotność.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA