V3nzon napisał: A ten promiennik jakoś średnio mnie przekonuje i z tego co widzę trochę kosztuje.
W Castoramie jest do kupienia promiennik kwarcowy o 2 stopniach mocy 500/1000W w cenie 40zł, więc na testy możesz sobie kupić. Majątku nie kosztuje, a będziesz miał wyobrażenie jak działa promiennik 0,5/1kW, choć z komentarza na Castoramie wynika, że grzałki kwarcowe szybko się wypalają, więc długiej eksploatacji nie oczekuj za te 40zł.
Za parę stówek to potem można dostać promienniki ale do montażu na ścianę i nie zawsze są moce takie jakie by się chciało ale jeśli pobawisz się tym z Castoramy to będziesz miał wyobrażenie jaki zakres mocy promiennika byłby dla Ciebie optymalny.
Termowentylatory dość szybko nagrzewają pomieszczenie ale hałas jest dla mnie zbyt irytujący, aby traktować to jako stałe źródło ciepła. No i trzeba uważać na jakość wykonania, bo już kiedyś widziałem termowentylator w którym zaczął topić się przewód zasilający, bo cały termowentylator się przegrzewał i dalsza eksploatacja bez nadzoru groziła pożarem.
Osobiście wolałbym olejaka, bo jak się wyłączy grzałka to jeszcze chwilę trzyma ciepło, więc odczuwalny komfort będzie przez chwilę lepszy, zwłaszcza w zimnym pokoju gdzie jak grzejnik nie promieniuje ciepłem to ma się wrażenie, że jest chłodno.
Olejak jest też względnie bezpieczny, bo raczej nie masz szans na przegrzanie grzejnika tak, aby doprowadził on do pożaru, prędzej pożar może być z powodu usterki w instalacji elektrycznej.
Ale sam wybierz to co Ci bardziej leży.